Joe Hill levde i USA i tretton år och skrev under denna tid omkring 200 sånger. I sina memoarer berättar Bob Dylan att det var Joe Hills musik som fick honom själv att börja skriva låtar.
Close
Joe Hill levde i USA i tretton år och skrev under denna tid omkring 200 sånger. I sina memoarer berättar Bob Dylan att det var Joe Hills musik som fick honom själv att börja skriva låtar.
Close

Allt du behöver veta om Joe Hill

Historisk person. Fattig arbetarpojk från Gävle, facklig aktivist och kampsångsförfattare. Arkebuserad, kremerad och spridd över hela världen i 600 kuvert. Den 19 november är det 100 år sedan Joe Hill avrättades i USA.

Det är en gråkall och tidig morgon. Joe förs ut på fängelsegården och placeras på en stol och förses med ögonbindel. Sju meter framför honom hänger ett skynke bakom vilket exekutionspatrullen står beredd. Ett vitt pappershjärta sätts fast på Joes skjorta mitt över hjärtat. När eldgivningsordern kommer går kulorna från fyra skarpladdade gevär rakt in i hans hjärta. I det femte geväret finns ett tomt skott. Joe Hill är död. Klockan är 07.42 på morgonen den 19 november i statsfängelset i Salt Lake City, Utah, USA. (Text från Joe Hillgården).

Hur hamnade Gävlepojken på en fängelsegård i Amerika med hjärtat fullt av bly? Vi kan hoppa in i berättelsen när Joe Hill fortfarande heter Joel Emmanuel Hägglund. Han bor med pappa järnvägsarbetaren, mamma manglerskan och sina åtta syskon på Nedre Bergsgatan i Gävle. De är inte särskilt välbeställda men det går inte heller någon direkt nöd på dem.

Så dör pappa när Joel är åtta. Nu får barnen hjälpa till att veva mammas mangel så ofta de kan, och de äldsta får börja som springpojkar för att få ihop pengar till familjen. Men det räcker inte. I perioder får de både svälta och frysa.

När mamma 15 år senare dör bestämmer sig Joel för att göra som så många andra svenskar. Han ska söka lyckan i Amerika. Med sig får han storebror Paul och tillsammans stiger de hösten 1902 i land på Ellis Island utanför New York. Och det är här den börjar, resan mot fängelsegården i Salt Lake City. Men det vet han inte där han står med sin kappsäck i handen. Nu hägrar framtiden och för att göra det nya livet lite lättare för sig justerar han sitt namn till ett mer lättuttalat. Joel blir Joseph Hillstroem.

Joseph försörjer sig med jobb här och där. Överallt möter han skrupelfria arbetsgivare som utnyttjar sina arbetare. Joseph Hillstroem från Gävle ilsknar till och försöker organisera sina arbetskamrater i uppror mot de usla cheferna. Sången blir hans främsta medel. För sång, inser han snabbt, är ett mycket bättre sätt att möta människor på än att dela ut pamfletter. Han blir fackförbundet Industrial workers of the worlds (IWW) främste sångdiktare.

Med sin förmåga att samla massorna blir Joseph Hillstroem en riktig nagel i ögat på arbetsgivarna. Gång på gång får han sparken och till sist svartlistas han. Joseph byter namn till Joe Hill.

Den 10 januari 1914. Det är sen kväll i Salt Lake City när tre rånmördare slår till mot en butik. Affärsinnehavaren och hans son skjuts ihjäl. En av rånarna skottskadas. Samma kväll söker Joe Hill läkarvård för en skottskada efter att, som han säger, ha hamnat i bråk om en kvinna. Och det är här det gyllene tillfället att för evigt tysta den svenskamerikanske agitatorn och arbetarsångaren uppstår. Joe Hill grips och döms för mord. Utan varken motiv eller bevis. Arbetare över hela världen protesterar. Till och med USA:s president Woodrow Wilson försöker upphäva dödsdomen.

Den 25 november 1915. 30 000 människor har samlats på gatorna i Chicago för att ta ett sista farväl och för att sjunga Joe Hills sånger. Dagen därpå kremeras kroppen. Askan fördelas på 600 kuvert för att spridas för vinden över hela världen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.