Allt väl ombord?

Det är svårt att säga hur många bekvämlighetsflaggade fartyg som trafikerar svenska vatten. Än svårare att veta hur tillvaron ser ut för manskapet. Men genom överraskningsinspektioner och med svenska hamnarbetare i ryggen, gör Sveriges ITF-inspektörer sitt till för att upprätthålla anständiga villkor ombord.

Nästan 170 meter lång och 27 meter bred, med en dödvikt på närmare 30 000 ton, ligger hon förtöjd i Umeå Hamn. Bulkfartyget Van Orchid ska lasta sågade trävaror för transport till Alexandria i Egypten.

Med filippinsk besättning, koreansk kapten och japanska ägare är Van Orchid, som så många andra fartyg i internationell trafik, registrerad i Panama. Eller bekvämlighetsflaggad, som det heter.

– När vi går ombord så är vi, juridiskt sett, i Panama. Då gäller Panamas lagstiftning för skatter, löner och anställningsvillkor, säger Fredrik Brådd, som är ITF-inspektör med uppgift att besöka bekvämlighetsflaggade fartyg i svenska hamnar.

– Svensk lag gäller inte ombord och kan inte påverka sjömännens situation. Det är enbart de fackliga organisationerna som kan genomdriva att de får drägliga villkor, genom att teckna ITF:s kollektivavtal med ägarna och se till att avtalen efterlevs, fortsätter Fredrik Brådd.

I Van Orchids fall är ägaren alltså känd, det handlar om ett namngivet japanskt rederi. Men i många fall är ägarförhållandena hos de bekvämlighetsflaggade fartygen rena djungeln, som Fredrik Brådd uttrycker det.

– Båten kan ägas av ett bolag som ägs av ett annat bolag som ägs av ytterligare ett bolag som ägs av en brevlåda någonstans, i princip. Men vi kräver att kaptenen ska vara behörig att teckna avtal med oss, och han ska ha fått den behörigheten av en registrerad ägare.

Hårda vindar och motorkrångel har försenat Van Orchids hamnanlöp med nästan ett dygn. När hon äntligen kunde lägga till törnade hon emot kajen så att skrovet måste inspekteras för eventuella skador. Nere på kajen håller ett gäng tungdykare precis på att göra sig klara att gå ner i det kalla vattnet.

Nu är det dock vindstilla och bara några få minusgrader i luften. Men de filippinska sjömännen har byltat på sig som mumier.

– Det brukar de göra redan på hösten. De har väl en annan uppfattning än vi om vad som är kallt, kommenterar Fredrik Brådd.

Sjömännen verkar knappt tala någon engelska, och ingen av de som tillfrågas vill säga något till Transportarbetaren utöver ”everything good here”. De förstår dock snabbt vem Fredrik Brådd är, och en tjänstvillig styrman går för att hämta kaptenen.

– Man får ofta en känsla redan när man går upp för landgången. Om de går åt sidan och undviker en, då kan man misstänka något lurt. Men här var de glada och välkomnande, jag fick ett allmänt bra intryck, säger Fredrik Brådd.

Men när något inte stämmer – varför skulle sjömännen då undvika ITF-inspektören, som ju är där för att bevaka deras intressen?

– De kan vara rädda att säga för mycket. Finns det problem och du ”tjallar” om det, då är du svartlistad på fartygen sedan.

Medan han väntar på kaptenen, passar Fredrik Brådd på att inspektera matförrådet i sällskap med fartygskocken. Det är välfyllt i både frysrum och skafferi, men det noteras att grönsaksförrådet nästan är slut och att en låda salladshuvuden har ruttnat.

Nu återstår bara det viktigaste: Att gå igenom kollektivavtalet med kaptenen.

– I det här fallet vet jag redan att de har avtal med ITF. Nu gäller det att kolla så avtalet följs. Att alla får de löner de ska, att de får betalt för övertid och så vidare, säger Fredrik Brådd.

ITF:s kollektivavtal är unikt för varje fartyg beroende på ägare och flaggning.

– Men normalt har sjömännen 176 timmars månadsarbetstid, och sedan har de oftast 103 timmar garanterad övertid. Om de jobbar utöver de 103 timmarna ska de ha extra övertidsersättning, och det är där det ibland kan fallera.

Men generellt ser det ganska bra ut på de bekvämlighetsflaggade fartyg som anlöper Sverige, menar Fredrik Brådd.

– De brukar ha avtal och bra villkor, och det är inte så vanligt att redarna fular sig med det. Men som inspektör skulle det naturligtvis vara intressant att gå ombord på ett fartyg som bara trafikerar Asien till exempel – om man ens skulle få göra det.

En grundlig genomgång av dokumenten visar inget ”fulande” ombord på Van Orchid, och förutom ett välvilligt påpekande om att grönsaksförrådet måste fyllas på, blir det ingen anmärkning från Fredrik Brådd.

– De jobbade kanske 60 till 80 timmar övertid totalt, och fick ändå betalt för 103, som de ska. Båten ser fin och välskött ut, och de hade ordentligt med mat, summerar han.

Ändå är kaptenen märkbart lättad, när genomgången är avklarad.

– Ofta är befälen ganska nervösa när vi kommer. De brukar ha en uppfattning om Sverige som ett land med starka fackliga organisationer och hårda regler – de har respekt för Sverige, helt enkelt. Jag försöker ju visa att det handlar om ett rutinbesök, men ibland tar det ett tag innan de slappnar av, säger Fredrik Brådd.

I de fall manskapet inte fått betalt enligt avtalet, försöker man alltid lösa frågan på plats.

– Kaptenerna brukar ha en del kontanter ombord, så sjömännen kan ofta få pengarna i handen. Handlar det om alltför stora summor, brukar vi gå med på att rederiet för över pengar till deras konton och så får vi utdrag som bekräftar det i efterhand. Det brukar oftast lösa sig.

Utebliven betalning tyder inte automatiskt på medvetet fifflande, poängterar Fredrik Brådd. Lika gärna kan det vara den mänskliga faktorn som spelar in.

– Det behöver inte handla om omänskliga slavdrivare, även om sådana också finns.

I de fall fartyget inte har något ITF-godkänt kollektivavtal, erbjuds kaptenen att på plats teckna ett standardavtal. Om kaptenen vägrar skriva på avtalet – eller om fartygsägaren inte låter honom göra det – kan ITF-inspektören försätta fartyget i blockad.

Första steget är att utlösa nyanställningsblockad, som kan följas av en sympatiaktion där hamnarbetarna vägrar lasta och lossa fartyget. I praktiken har alltså Sveriges hamnarbetare en nyckelroll i att förbättra villkoren för sjömännen, trots att hamnarbetare och sjömän tillhör olika fackförbund.

Att fartyg försätts i blockad i svenska hamnar, inträffar högst en eller två gånger per år, enligt Fredrik Brådd.

– Det är alltid en sista åtgärd, vi vill inte ställa till besvär för hamnen eller för hamnarbetarna i onödan. Vi försöker alltid förhandla fram en lösning utan att gå till konflikt. Men när det väl blir blockad, brukar de skriva på avtalet ganska snabbt. Dels är det dyrt att ligga vid kaj, dels blir både lastägaren och hamnen irriterade på rederiet, säger han.

Fredrik Brådd är själv gammal hamnarbetare, men numera är han en av totalt fyra svenska ITF-inspektörer. Han är stationerad i Umeå och bevakar hamnar längs hela Östersjökusten, från Kalix till Hallstavik. En sträcka på ungefär 100 mil från norr till söder.

– Så bilen blir kontoret, kan man säga. Jag kör nog mellan 3 000 och 4 000 mil per år. Man får planera sitt jobb och försöka vara lite strategisk: ska jag inspektera en båt i Luleå kanske jag stannar till i Skellefteå på vägen och träffar stuveriarbetare, till exempel.

Sammanlagt gör de fyra inspektörerna vanligtvis mellan 300 och 400 fartygsinspektioner per år. Man prioriterar i första hand att inspektera fartyg där det tidigare dokumenterats problem. I andra hand att kontrollera fartyg som inte inspekterats på länge.

Under 2012 genomförde de 325 inspektioner och drev in 500 000 dollar i obetalda löner och övertidsersättningar till sjömännen.

Under 2013 genomfördes ungefär 350 inspektioner, och cirka 150 000 dollar drevs in. Man påträffade alltså mindre mygel under fjolåret, trots fler fartygsinspektioner.

– Det är glädjande siffror så klart, men det där varierar från år till år. Det är alldeles för tidigt att tala om en positiv trend, avslutar Fredrik Brådd.

FAKTA: BEKVÄMLIGHETSFLAGGADE FARTYG
Bekvämlighetsflaggning betyder att man registrerar fartyget i ett land som tillåter obegränsad registrering av utländska fartyg, och som inte utövar säkerhetsmässig eller social kontroll över sin handelsflotta. Fartygen kan vara flaggade i exempelvis Panama, på Cypern eller i Liberia.
Syftet är att få lägre skatter och lönekostnader än vad som gäller i rederiets hemland.

I höstas trädde sjöarbetskonventionen MLC 2006 i kraft. Den fastställer ett antal rättigheter globalt för sjöpersonal. Till största delen finns motsvarande bestämmelser redan i ­Sverige, genom lagar, förordningar och kollektivavtal. Men även för svensk del innebär MLC 2006 att man införlivar ett antal nya krav.

Bland annat förlängs tiden för arbetsgivarens ansvar att betala sjuklön och att bestrida kostnader för vård, kost och logi till följd av sjukdom. Sjömännen får rätt till akut tandvård, och det ställs krav på utbildning för fartygskockar.
Därtill får Sverige utvidgade skyldigheter i fråga om så kallade hamnstatskontroller (myndighetsinspektioner för att säkerställa att fartyg inte utgör en risk för sjösäkerheten, för den marina miljön eller för arbets- och boendeförhållandena ombord).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.