Amazon-arbetare i Italien strejkar

E-handel. På måndagen gick personalen på e-handelsjätten Amazon i Italien ut i strejk. Uppslutningen blev stor. Även chaufförerna hos de olika underleverantörerna la ner abetet. Bättre organisation av arbetet och mindre stress är några av kraven.

För drygt tre år sedan organiserade facken en riksomfattande strejk på Amazon. Men det här är första gången som även anställda hos underleverantörer deltar. Över hälften av dem som arbetar för Amazon är anställda hos underentreprenörer. Till allra största del handlar det om förare som kör ut varorna. Totalt rör det sig om närmare 40 000 personer.

Under måndagen samlades de strejkande på ett stort antal ställen över hela Italien. Överallt var uppslutningen stor med hundratals strejkande som kom, trots covid-restriktioner. Enligt facken strejkade tre fjärdedelar av arbetsstyrkan.

Sandro Paolucci, som kör för en av underleverantörerna i Piacenza i norra Italien, säger att åtminstone hälften av hans kollegor deltar.

– De flesta av dem som jobbar i dag har inga fasta jobb. Jag har själv varnat dem för att strejka, eftersom det kan vändas mot dem när deras kontrakt går ut, förklarar han.

Tillsammans med ett tiotal kollegor har han åkt till Milano, där ett hundratal strejkande samlats utanför ett Amazon-lager.

– Stämningen är lugn, men vi är beslutsamma. Personligen är jag trött på att hela tiden jobba under en sådan enorm press, förklarar Sandro, som inte tvekade en sekund när det gällde att delta i strejken.

Förarna som arbetar för Amazon har oftast arbetsveckor som är betydligt längre än 40 timmar. Något som blivit ännu värre under pandemin, när folk köper alltmer via internet.

– Arbetsrytmen är explosiv för förarna just nu, och likadan för lagerarbetarna. En förare kan vara tvungen att leverera upp till tvåhundra paket på en dag. Lagerarbetarna går mil inne på lagren, berättar Michele De Rose.

Han är ordförande för det största transportfacket, Filt-Cgil, som organiserat strejken tillsammans med förbunden Fit-Cisl och Uiltrasporti.

Facken vill bland annat att arbetstiden minskar med två timmar per vecka för förarna, att fler arbetare får tillsvidareanställningar, att minimilönerna höjs och att alla får extra betalt för denna hektiska period. Facken hävdar också att arbetarna inte sätts in i rätt lönekategori och därför får lägre löner än de borde ha.

Stora säkerhetsrisker

En annan fråga som facken vill diskutera med motparten är säkerheten för arbetarna. Den enorma tidspressen gör att de flesta riskerar olyckor på vägarna, och dessutom böter när de inte har tid att hitta en bra parkering eftersom det måste gå så snabbt.

– Inom Amazon har vi svårt att få företaget att förstå hur vår fackliga kultur och våra rättigheter fungerar. Till exempel måste fackrepresentanterna kämpa för att organisera klubbmöten på arbetstid, trots att lagen ger oss den rätten. Företaget vill också ge produktionspremier till de personer de själva väljer ut, medan vi anser att alla ska få ta del av dem, säger Michele De Rose.

Förbunden har mött Amazons ledning ett par gånger, och även underleverantörernas arbetsgivarorganisation Assoespressi, utan att lyckas komma någonstans i förhandlingarna. Enligt facken har de ännu inte fått några svar på de krav de lagt fram.

– Vi har fått stöd från flera förbund i utlandet, som anser att det skulle vara banbrytande för Amazon-arbetarna i flera länder om vi får igenom våra krav. Om tystnaden fortsätter efter denna strejk så fortsätter vi kampen, säger Michele De Rose.

Han får medhåll från Sandro Paolucci.

– Vi ger inte upp den här gången. Blir det fler strejker är vi med, konstaterar han bestämt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Unionen varslar om nya stridsåtgärder mot Tesla

Konflikt. Ett år har gått sedan IF Metalls medlemmar gick ut i strejk på Tesla. Nu utökar Unionen sina stridsåtgärder.

Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.