Amazon riskerar böter för övervakning av anställda
Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.
CNIL (Commission nationale de l’ínformatique et des libertés) motsvarar den svenska integritetskyddsmyndigheten (IMY) och riktar i första hand in sig på de skannrar som arbetarna på Amazons lager använder för att registrera paketen, rapporterar tidningen Arbetarskydd.
Med hjälp av dem kan företaget exakt följa hur varje enskild anställd arbetar. Samtliga avbrott registreras, oavsett längd, och uppgifterna sparas i en månad. Men arbetarna får heller inte jobba på för snabbt. Skannar en lagerarbetare två varor på mindre än 1,25 sekunder så bokförs också detta.
”Övervakningssystemet av löntagarnas aktiviteter och prestationer är orimligt inkräktande” anser CNIL och har därför dömt e-handelsjätten att betala böter på 363 miljoner kronor (32 miljoner euro).
Enligt myndigheten är det förbjudet att samla in uppgifter som inte behövs för att en anställd ska kunna utföra sitt arbete på rätt sätt.
Arbetarskydd skriver att det franska fackförbundet CGT, som organiserar lagerarbetarna, länge har kritiserat övervakningen. Den som exempelvis går på toaletten flera gånger en dag riskerar att få en anmärkning. Systemet skapar dålig stämning och de anställda är rädda att drabbas av sanktioner, uppger en förtroendevald på facket.
Amazon tillbakavisar kritiken med att styrsystemen på lagren är vanliga inom branschen och behövs för att uppehålla såväl säkerhet som kvalitet och effektivitet. Företaget överväger att överklaga integritetsskyddsmyndighetens beslut.