Amerikanskt fack tar nya tag efter Trumps valseger
I januari tillträder Donald Trump som USA:s president. För de amerikanska fackförbunden, som stött Hillary Clintons presidentkampanj, är det ett hårt slag.
– Jag är både chockad och rädd. Aldrig under min livstid har en kandidat som är så okvalificerad, och vars kampanj har gått ut så mycket på hat, trångsynthet och kvinnohat, vunnit.
Det säger Valarie Long, vice ordförande och internationellt ansvarig för fackförbundet SEIU (Service employees international union) som organiserar två miljoner serviceanställda i USA, bland annat marktjänstpersonal inom flyget och väktare.
De amerikanska facken har traditionellt stått demokraterna nära. SEIU och många andra fackförbund har öppet stött Hillary Clintons kandidatur och deras medlemmar har kampanjat för att hon skulle bli president.
SEIU såg fram emot fyra år med en demokratisk president. Hillary Clinton har i sin kampanj ställt sig bakom flera av förbundets hjärtefrågor, som till exempel kampen för högre löner för dem som tjänar minst. Nu blir läget ett helt annat, säger Valarie Long.
– Jag tror att Trumps politik kan vara förödande för arbetare och deras familjer i det här landet.
Det som skrämmer henne mest med Trump själv är hans utspel om att deportera invandrare, hans förnekande av klimathotet, och hans hatiska utspel mot muslimer. Men presidenten är inte det enda problemet. Republikanerna, som Trump tillhör, har nu också majoritet i kongressen. Och det republikanska partiet är sedan länge mycket anti-fackliga, säger Valarie Long.
– Vi hade börjat nå framgångar i vår kamp för högre löner. Men det hänger löst nu. Republikanerna kommer känna sig uppmuntrade att driva igenom anti-fackliga lagar. Och de har redan börjat tala om att dra tillbaka “affordable care act” (Obamacare, reds anmärkning), som ger 20 miljoner amerikaner sjukförsäkring.
– Så medan Trump håller på med sina elakheter kommer republikanerna driva igenom en politik som är totalt anti-facklig.
Många som röstade på Trump var vit arbetarklass, boende på landsbygden. Delvis samma grupper som fack som SEIU slåss för. Valarie Long tror att deras röst på Donald Trump ofta är en kritik mot hela systemet.
– Delar av väljarkåren har tappat tron på dem som styr, oavsett om det är republikaner eller demokrater. 43 procent av de röstberättigade röstade inte alls. Och många som gjorde det, framförallt vit arbetarklass i de lantliga delarna av USA, känner sig övergivna av etablissemanget.
Trots läget är Valarie Long noga med att poängtera att facket inte ger upp.
– Det kommer bli ännu svårare att få folk att komma samman och slå tillbaka. Men det ska vi göra. Tusentals har redan demonstrerat mot Trump efter valet.
Nu närmast planerar SEIU demonstrationer inom sin kampanj för höjda löner för sina medlemmar. De vill att barnskötare och andra lågbetalda grupper ska få minst 15 dollar i timmen (cirka 130 kronor).
– De här demonstrationerna hade vi planerat att ha även om Clinton vunnit, för att påminna henne om vad hon lovat under sin kampanj. Nu vill vi göra dem ännu större. Du förstår, vi kan inte bara krypa ihop i fosterställning och dö. Vi är fackförbundsrörelsen och vi slår tillbaka. Och vi måste slå tillbaka mot fascismen.