Valarie Long
Close
Valarie Long
Close

Amerikanskt fack tar nya tag efter Trumps valseger

I januari tillträder Donald Trump som USA:s president. För de amerikanska fackförbunden, som stött Hillary Clintons presidentkampanj, är det ett hårt slag.

– Jag är både chockad och rädd. Aldrig under min livstid har en kandidat som är så okvalificerad, och vars kampanj har gått ut så mycket på hat, trångsynthet och kvinnohat, vunnit.

Det säger Valarie Long, vice ordförande och internationellt ansvarig för fackförbundet SEIU (Service employees international union) som organiserar två miljoner serviceanställda i USA, bland annat marktjänstpersonal inom flyget och väktare.

De amerikanska facken har traditionellt stått demokraterna nära. SEIU och många andra fackförbund har öppet stött Hillary Clintons kandidatur och deras medlemmar har kampanjat för att hon skulle bli president.

SEIU såg fram emot fyra år med en demokratisk president. Hillary Clinton har i sin kampanj ställt sig bakom flera av förbundets hjärtefrågor, som till exempel kampen för högre löner för dem som tjänar minst. Nu blir läget ett helt annat, säger Valarie Long.

– Jag tror att Trumps politik kan vara förödande för arbetare och deras familjer i det här landet.

Det som skrämmer henne mest med Trump själv är hans utspel om att deportera invandrare, hans förnekande av klimathotet, och hans hatiska utspel mot muslimer. Men presidenten är inte det enda problemet. Republikanerna, som Trump tillhör, har nu också majoritet i kongressen.  Och det republikanska partiet är sedan länge mycket anti-fackliga, säger Valarie Long.

– Vi hade börjat nå framgångar i vår kamp för högre löner. Men det hänger löst nu. Republikanerna kommer känna sig uppmuntrade att driva igenom anti-fackliga lagar. Och de har redan börjat tala om att dra tillbaka “affordable care act” (Obamacare, reds anmärkning), som ger 20 miljoner amerikaner sjukförsäkring.

– Så medan Trump håller på med sina elakheter kommer republikanerna driva igenom en politik som är totalt anti-facklig.

Många som röstade på Trump var vit arbetarklass, boende på landsbygden. Delvis samma grupper som fack som SEIU slåss för. Valarie Long tror att deras röst på Donald Trump ofta är en kritik mot hela systemet.

– Delar av väljarkåren har tappat tron på dem som styr, oavsett om det är republikaner eller demokrater. 43 procent av de röstberättigade röstade inte alls. Och många som gjorde det, framförallt vit arbetarklass i de lantliga delarna av USA, känner sig övergivna av etablissemanget.

Trots läget är Valarie Long noga med att poängtera att facket inte ger upp.

– Det kommer bli ännu svårare att få folk att komma samman och slå tillbaka. Men det ska vi göra. Tusentals har redan demonstrerat mot Trump efter valet.

Nu närmast planerar SEIU demonstrationer inom sin kampanj för höjda löner för sina medlemmar. De vill att barnskötare och andra lågbetalda grupper ska få minst 15 dollar i timmen (cirka 130 kronor).

– De här demonstrationerna hade vi planerat att ha även om Clinton vunnit, för att påminna henne om vad hon lovat under sin kampanj. Nu vill vi göra dem ännu större. Du förstår, vi kan inte bara krypa ihop i fosterställning och dö. Vi är fackförbundsrörelsen och vi slår tillbaka. Och vi måste slå tillbaka mot fascismen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Joe Hill. Foto: Joe Hill Visitor Center

Joe Hill – ett öde som fortsätter att fängsla

Facklig legend. Joe Hill lever än. Gävle vill lyfta minnet av stadens mytomspunne son – fackkämpen, poeten och protestsångaren.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.