Valarie Long
Close
Valarie Long
Close

Amerikanskt fack tar nya tag efter Trumps valseger

I januari tillträder Donald Trump som USA:s president. För de amerikanska fackförbunden, som stött Hillary Clintons presidentkampanj, är det ett hårt slag.

– Jag är både chockad och rädd. Aldrig under min livstid har en kandidat som är så okvalificerad, och vars kampanj har gått ut så mycket på hat, trångsynthet och kvinnohat, vunnit.

Det säger Valarie Long, vice ordförande och internationellt ansvarig för fackförbundet SEIU (Service employees international union) som organiserar två miljoner serviceanställda i USA, bland annat marktjänstpersonal inom flyget och väktare.

De amerikanska facken har traditionellt stått demokraterna nära. SEIU och många andra fackförbund har öppet stött Hillary Clintons kandidatur och deras medlemmar har kampanjat för att hon skulle bli president.

SEIU såg fram emot fyra år med en demokratisk president. Hillary Clinton har i sin kampanj ställt sig bakom flera av förbundets hjärtefrågor, som till exempel kampen för högre löner för dem som tjänar minst. Nu blir läget ett helt annat, säger Valarie Long.

– Jag tror att Trumps politik kan vara förödande för arbetare och deras familjer i det här landet.

Det som skrämmer henne mest med Trump själv är hans utspel om att deportera invandrare, hans förnekande av klimathotet, och hans hatiska utspel mot muslimer. Men presidenten är inte det enda problemet. Republikanerna, som Trump tillhör, har nu också majoritet i kongressen.  Och det republikanska partiet är sedan länge mycket anti-fackliga, säger Valarie Long.

– Vi hade börjat nå framgångar i vår kamp för högre löner. Men det hänger löst nu. Republikanerna kommer känna sig uppmuntrade att driva igenom anti-fackliga lagar. Och de har redan börjat tala om att dra tillbaka “affordable care act” (Obamacare, reds anmärkning), som ger 20 miljoner amerikaner sjukförsäkring.

– Så medan Trump håller på med sina elakheter kommer republikanerna driva igenom en politik som är totalt anti-facklig.

Många som röstade på Trump var vit arbetarklass, boende på landsbygden. Delvis samma grupper som fack som SEIU slåss för. Valarie Long tror att deras röst på Donald Trump ofta är en kritik mot hela systemet.

– Delar av väljarkåren har tappat tron på dem som styr, oavsett om det är republikaner eller demokrater. 43 procent av de röstberättigade röstade inte alls. Och många som gjorde det, framförallt vit arbetarklass i de lantliga delarna av USA, känner sig övergivna av etablissemanget.

Trots läget är Valarie Long noga med att poängtera att facket inte ger upp.

– Det kommer bli ännu svårare att få folk att komma samman och slå tillbaka. Men det ska vi göra. Tusentals har redan demonstrerat mot Trump efter valet.

Nu närmast planerar SEIU demonstrationer inom sin kampanj för höjda löner för sina medlemmar. De vill att barnskötare och andra lågbetalda grupper ska få minst 15 dollar i timmen (cirka 130 kronor).

– De här demonstrationerna hade vi planerat att ha även om Clinton vunnit, för att påminna henne om vad hon lovat under sin kampanj. Nu vill vi göra dem ännu större. Du förstår, vi kan inte bara krypa ihop i fosterställning och dö. Vi är fackförbundsrörelsen och vi slår tillbaka. Och vi måste slå tillbaka mot fascismen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Genrebild tidningsbud

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Var står vi nu?

Davids krönika. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.