Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.
Close
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.
Close
Månadens medlem

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

För den som följer Svenska Truckers på TV3 är hon ett bekant ansikte. Hon är just nu aktuell med en ny säsong i serien som blivit något av en långkörare.

I programmen som går på tv nu kör hon Tornfrakts bilar, men sedan de filmades har Anamaria bytt jobb. Men det finns goda chanser att se henne i de nya bilarna längre fram.

– Jag skrev på för två säsonger till alldeles nyss.

På det nya jobbet kör Anamaria kranväxlare för Kronman Mattsson Transport och trivs bra med det. På jobbet kranar hon sopor i Nacka kommun. Anamaria beskriver chaufförsgruppen på företaget som ett tajt gäng som hjälps åt och att jobbet därför går bra att förena med livets alla åtaganden.

– Om vi behöver gå till tandläkaren eller vabba eller vad det nu är, så är det aldrig några problem. Vår chef är kanonbra på det sättet.

”Jobbar som ett team”

De är 14 bilar på åkeriet som hjälps åt över hela Stockholmsområdet.

– Vi jobbar väldigt mycket som ett team. Även om jag har min kommun och andra har sina områden så hjälper vi alltid varandra.

Anamaria Lara Sjögren kör kranväxlare och är med i långköraren Svenska Truckers på TV3. Programmet är nu inne på sin nionde säsong.
Anamaria Lara Sjögren kör kranväxlare och är med i långköraren Svenska Truckers på TV3. Programmet är nu inne på sin nionde säsong. Foto: John Antonsson

Anamaria har fyra barn och ibland har det varit svårt att kombinera yrkeslivet och föräldraansvaret.

– Om jag inte hade haft mina föräldrar, då vet jag inte om jag hade kört lastbilar i dag. De har stöttat upp så mycket. I det här jobbet vet man alltid när man börjar men man vet aldrig när man slutar, för det är väldigt mycket att man slutar när man är klar.

Konstigt se sig själv

Anamaria Lara Sjögren brukade kolla på Svenska Truckers, men det går inte längre.

– Sen jag själv kom med har jag bara sett något klipp som jag fått skickat till mig. För det känns konstigt att se sig själv på tv.

Hur reagerar andra förare på programmet?

– Vissa tycker om det. Andra gillar inte riktigt programmet och tycker att det är lite förskönande och allt bara går så himla bra och verkar vara värsta drömyrket. Men så var det mest i de tidigare säsongerna.

Är det svårt att prata så det blir bra i tv?

– Ja i början svarade jag alltid på vad de sa. Men när man gör tv har de lärt mig att man ska svara som att frågan inte ens ställts. Om någon frågar: Hur har du det på jobbet? Då svarar jag: På jobbet har jag det…

Locka fler till branschen

Svenska Truckers är ett tv-program som bland annat finansieras av branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag, ett mål är att locka fler till branschen.

Vad tycker du kan bli bättre, för att fler ska bli chaufförer och stanna i yrket?

– Jag tror verkligen att det här med att föräldraledighet och vabb måste sluta vara ett problem. Jag vet att det är jättemånga som inte ens vågar berätta för chefen att de blivit gravida.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."