Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt
Close
Anders Palmqvist, avdelning 12, tar emot LO:s kulturpris 2024 av avgående LO-ordförande Susanna Gideonsson vid kongressen.
Close
Hallå där!

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

– Glädjande. Det känns stort, det gör det, och även inspirerande att köra på och utveckla projektet. Jag har aldrig varit på en LO-kongress tidigare så det var kul. Skön miljö och jag fick stående ovationer. Det är man inte van vid, ha ha.

Hur mycket pengar fick avdelningen och vad ska ni göra med dem?
– 15 000 kronor. Vi har tänkt göra en mobil utställning om arbetarrörelsen historia och framtid, köpa in fler böcker och boklådor att sprida på ytterligare arbetsplatser. Vi gör en mix i lådorna av allt ifrån deckare, till romaner, litteratur av arbetarförfattare och barn- och ungdomsböcker. Plockar med talböcker också och har tänkt få med litteratur på olika språk. Medlemmarna kanske behöver öva på språket och har barn hemma. Vi försöker tänka på alla.

På vilka arbetsplatser har ni boklådor?

– Förutom på avdelningskontoret på Kosterögatan 12 i Malmö, bevakningsbolaget Loomis, miljöföretaget Prezero i Malmö, Nim Distribution för tidningsbud i Lund, lagret Truck & Wheels i Staffanstorp, transportbolaget Fedex vid Sturups flygplats och på DHL-terminalen i Malmö.

Har ni fler arbetsplatser på gång?

– Vi har tankar om fler och det brukar inte vara några problem att få igenom med arbetsgivarna. Helst vill vi ha en facklig förtroendeman på arbetsplatsen som tar hand om boklådan. Vi ska ta tag i det i sommar, när det blir lite lugnare. Nu är det full fart med mina ordinarie uppgifter som regionalt skyddsombud, kurs i Stockholm och nattligt uppsökeri på hemmaplan denna vecka.

Varför satsar ni på läsning och böcker till arbetare?

– Jag brukar säga att vet man inte var man kommer ifrån så vet man heller inte vart man är på väg. Det är viktigt att känna till sin historia, att ha en bas att stå på. Det är därför vi vill göra en historieutställning också.

Varför använder ni er av boklådor?

– Alla kommer ju inte till avdelningens kontor och många av våra medlemmar jobbar obekväm arbetstid och kanske inte har möjlighet att ta sig till något bibliotek. Då underlättar det att ha böcker på arbetsplatsen.

 

Fotnot: LO:s kulturpris 2024 delades ut till flera kulturutövare av LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson den 19 maj. Motiveringen löd: ”Läsning gör att vi har bättre förutsättningar att delta i det samhälle vi lever i. Genom läsfrämjande arbete medverkar Transports avdelning 12 i Malmö till att deras medlemmar har god tillgång till böcker. Att läsa ger oss ett bättre ordförråd och leder till större läsförståelse vilket är en förutsättning för att kunna tolka och analysera det vi hör och läser. Att förstå det vi läser är grunden i att vara en demokratisk medborgare… Böckerna används förutom till utlåning i studier och i arbetet med att skriva debattartiklar.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Ung kvinna som lyfter tungt paket på ett lager.

Unga arbetare lever farligt

Arbetsskador. Unga mellan 20 och 24 år skadar sig oftare på jobbet, utsätts för mer sexuella trakasserier och får ofta utföra de mest ansträngande arbetsuppgifterna. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.