Andreassons åkeri går ny rond mot Skatteverket

I tisdags tog kammarrätten upp målet om arbetsgivaravgifter för de uppåt 260 polska chaufförer som kört för Andreassons åkeri i Veddige. Skatteverket hävdar att förarna varit anställda, inte egenföretagare. Sammanlagt krävs Andreassons på 25 miljoner kronor i uteblivna sociala avgifter och skattetillägg. Åkeriet förlorade den första ronden, i förvaltningsrätten. Om tre, fyra veckor väntas domen från kammarrätten.

Andreassons vita dragbilar är en vanlig syn, inte minst i Göteborgs hamn där åkeriet bland annat fraktar containrar åt Skaraslättens Transport.

Bilarna bemannas regelmässigt med polska lågbetalda förare. De har inte fått anställning i åkeriet. Verksamheten har i stället byggt på att förarna startar egen firma i Polen och kör som egenföretagare.

För några år sedan slog Skatteverket ner på affärsupplägget. Det gjorde också Arbetsdomstolen (AD). I ett tvistemål som rörde en Andreassonförare fann AD att villkoren var sådana att chauffören skulle betraktas som anställd.

Skatteverket slog in på samma linje. Hundratals av de polska chaufförerna har i dag upptaxerats, eftersom de inte betalt löneskatt vare sig i Sverige eller Polen.

Samtidigt klämmer skattemyndigheterna åt Andreassons åkeri – inklusive det bemanningsföretag, Zimit, som förarna fördes över till när det började osa bränt.

Skatteverket kräver Andreassons på omkring 10 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter. Zimit ska betala 15 miljoner. Ett krux är att Zimit försattes i konkurs sommaren 2013.

När Skatteverkets kravnota damp ner i Veddige valde paret Andreassons att överklaga till förvaltningsrätten. Det blev ett svidande nederlag för åkeriet.

I juni 2014 slog domstolen fast:

• att förarnas ställning gentemot åkeriet varit så osjälvständig att de måste bedömas som anställda.

• att arbetsgivaravgifterna ska betalas i Sverige, utom i de fall förarna kunnat visa upp ett så kallat A1-intyg. En handling som visar att de sociala avgifterna ska betalas i något annat land.

Rätten avvisade också ett krav på att hela tvisten skulle hänskjutas till EU-domstolen för ett förhandsavgörande.

När det gäller arbetsgivaravgifterna lutar sig förvaltningsrätten mot EU-regler som säger att chaufförer som utför internationella transporter ska omfattas av lagstiftningen i det land där de är bosatta. Men. Det bygger på att en väsentlig del av arbetet också utförs där. Annars gäller lagen i det land där uppdragsgivaren har sitt säte. I det här fallet Sverige.

Andreassons överklagade ännu en gång – nu till Kammarrätten i Göteborg. Genom advokat Alexander Brosch, med postadress i Gibraltar, hävdar åkeriet alltjämt att förarna ska betraktas som egenföretagare.

Företaget anser också att Skatteverket brustit i sin ”utredningsskyldighet”. Den svenska myndigheten borde ha tagit reda på exakt hur förhållandena varit för var och en av de 260 polska förarna, innan beslut fattades om skatt och arbetsgivaravgifter.

Den 22 mars 2015, bara två dagar före förhandlingen i kammarrätten, skickade advokat Alexander Brosch ett ny begäran om att tvisten ska skickas till EU-domstolen – för förhandsavgörande.

Något bestämt datum när dom meddelas finns inte. Normalt tar det tre, fyra veckor, uppger en handläggare på kammarrätten.

I åkeribranschen har Andreassons i Veddige rört upp känslorna rejält. I stora delar av EU är utnyttjandet av så kallade falska egenföretagare ett växande problem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.