Andreassons åkeri går ny rond mot Skatteverket
I tisdags tog kammarrätten upp målet om arbetsgivaravgifter för de uppåt 260 polska chaufförer som kört för Andreassons åkeri i Veddige. Skatteverket hävdar att förarna varit anställda, inte egenföretagare. Sammanlagt krävs Andreassons på 25 miljoner kronor i uteblivna sociala avgifter och skattetillägg. Åkeriet förlorade den första ronden, i förvaltningsrätten. Om tre, fyra veckor väntas domen från kammarrätten.
Andreassons vita dragbilar är en vanlig syn, inte minst i Göteborgs hamn där åkeriet bland annat fraktar containrar åt Skaraslättens Transport.
Bilarna bemannas regelmässigt med polska lågbetalda förare. De har inte fått anställning i åkeriet. Verksamheten har i stället byggt på att förarna startar egen firma i Polen och kör som egenföretagare.
För några år sedan slog Skatteverket ner på affärsupplägget. Det gjorde också Arbetsdomstolen (AD). I ett tvistemål som rörde en Andreassonförare fann AD att villkoren var sådana att chauffören skulle betraktas som anställd.
Skatteverket slog in på samma linje. Hundratals av de polska chaufförerna har i dag upptaxerats, eftersom de inte betalt löneskatt vare sig i Sverige eller Polen.
Samtidigt klämmer skattemyndigheterna åt Andreassons åkeri – inklusive det bemanningsföretag, Zimit, som förarna fördes över till när det började osa bränt.
Skatteverket kräver Andreassons på omkring 10 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter. Zimit ska betala 15 miljoner. Ett krux är att Zimit försattes i konkurs sommaren 2013.
När Skatteverkets kravnota damp ner i Veddige valde paret Andreassons att överklaga till förvaltningsrätten. Det blev ett svidande nederlag för åkeriet.
I juni 2014 slog domstolen fast:
• att förarnas ställning gentemot åkeriet varit så osjälvständig att de måste bedömas som anställda.
• att arbetsgivaravgifterna ska betalas i Sverige, utom i de fall förarna kunnat visa upp ett så kallat A1-intyg. En handling som visar att de sociala avgifterna ska betalas i något annat land.
Rätten avvisade också ett krav på att hela tvisten skulle hänskjutas till EU-domstolen för ett förhandsavgörande.
När det gäller arbetsgivaravgifterna lutar sig förvaltningsrätten mot EU-regler som säger att chaufförer som utför internationella transporter ska omfattas av lagstiftningen i det land där de är bosatta. Men. Det bygger på att en väsentlig del av arbetet också utförs där. Annars gäller lagen i det land där uppdragsgivaren har sitt säte. I det här fallet Sverige.
Andreassons överklagade ännu en gång – nu till Kammarrätten i Göteborg. Genom advokat Alexander Brosch, med postadress i Gibraltar, hävdar åkeriet alltjämt att förarna ska betraktas som egenföretagare.
Företaget anser också att Skatteverket brustit i sin ”utredningsskyldighet”. Den svenska myndigheten borde ha tagit reda på exakt hur förhållandena varit för var och en av de 260 polska förarna, innan beslut fattades om skatt och arbetsgivaravgifter.
Den 22 mars 2015, bara två dagar före förhandlingen i kammarrätten, skickade advokat Alexander Brosch ett ny begäran om att tvisten ska skickas till EU-domstolen – för förhandsavgörande.
Något bestämt datum när dom meddelas finns inte. Normalt tar det tre, fyra veckor, uppger en handläggare på kammarrätten.
I åkeribranschen har Andreassons i Veddige rört upp känslorna rejält. I stora delar av EU är utnyttjandet av så kallade falska egenföretagare ett växande problem.