Andreassons i personlig konkurs

Åkeri. Paret bakom Andreassons åkeri i Veddige har försatts i personlig konkurs. De får under hösten inte driva egna företag eller över huvud taget sitta i styrelsen i något företag. En konkursförvaltare tar över deras personliga ekonomi tills konkursen är avslutad.

– Det var ett bra besked, särskilt om det kan hindra andra åkerier från att använda Andreassons metoder, säger Martin Jonsson, ombudsman på Transports avdelning i Halland.

Andreassons har gjort sig kända i åkeribranschen med en företagsmodell där polska egenföretagare har bemannat företagets lastbilar. Upplägget har underkänts av Skattemyndigheten, förvaltningsrätten och slutligen Kammarrätten i Göteborg. Företaget har därför krävts på arbetsgivaravgifter och de lågbetalda chaufförerna på skatt – eftersom de har bedömts som anställda.

Andreassons har också anlitat bemanningsföretag med polska och rumänska chaufförer. Även den modellen har underkänts av Skattemyndigheten, som har konstaterat att de olika bemanningsföretagen varit så nära knutna till åkeriet att chaufförerna i princip varit anställda där.

260 chaufförer

Under resans gång har företag gått i konkurs, andra har lagt ner verksamheten. 2014 använde åkeriet 120 dragbilar i sin verksamhet. Omkring 260 inhyrda chaufförer från Polen och Rumänien satt bakom rattarna, enligt Skattemyndighetens granskning.

Åkeritidningen berättar att verksamheten den senaste tiden har drivits av Tykav holding, ett företag där ingen från familjen Andreasson finns med som ägare eller i ledande befattning, åtminstone inte på papperet.

Drygt sex miljoner

Men eftersom Andreassons företag inte har betalat tidigare skatteskulder försatte Varbergs tingsrätt i förra veckan makarna i personlig konkurs. I de båda domarna framgår att Skatteverket kväver drygt sex miljoner kronor från var och en av dem. Konkursförvaltaren Anders Lundberg, advokat i Varberg, berättar vad som händer nu:

– Jag ska ta reda på om paret har tillgångar som går att mäta ut, jag ska sälja eventuella tillgångar som till exempel bostadshus. Om de har andra skulder än de till Skattemyndigheten räknar jag med att få veta det. Det ska gå ganska fort att avsluta personliga konkurser, så om besluten inte överklagas ska det hela vara klart under detta år.

Anders Lundberg berättar att han – om det skulle visa sig att affärer har gjorts för att på papperet minska de konkursades tillgångar – också har möjlighet att begära tillbaka pengar från gamla transaktioner.

När konkursen är klar har paret Andreasson kvar alla sina skulder att betala. De har dock en möjlighet att ansöka om skuldsanering.

Då är det också öppet för makarna att starta nya företag.

– Det finns inget formellt hinder, säger Anders Lundberg. De måste i så fall ansöka om F-skattsedel hos Skattemyndigheten.

”Vi la ner”

Yvonne Andreasson, tidigare ägare och vd i Andreassons åkeri, vill inte kommentera sin personliga ekonomi.

– Vi har inga företag längre, säger hon. Den sista juni la vi ner verksamheten i Andreassons åkeri, och det blir nog konkurs i det också så småningom.

Transports Martin Jonsson tycker att konkursbeskedet tyder på att Skattemyndigheten har gjort ett gott arbete:

– Det visar att vi har ett system där det inte är ska vara möjligt att driva företag på det här sättet, säger han. Men det finns många fler som också borde kollas.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lars-Håkan Liljestrand:
    15 augusti, 2017

    Bra att det äntligen kommer till ett avslut på eländet! Artikeln är upplysande o bra!

  2. martin oscarsson:
    15 augusti, 2017

    Mycket bra, detta besked tages emot med hopp om framtiden.

  3. Jonny Pettersson:
    15 augusti, 2017

    En bra start som seriösa åkerier jublar över!

Lästips:

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.