Bror Hellman
Close
Bror Hellman med favoritserien om taxichauffören Ratte, som publicerades i Aftonbladet 1978–1985. En nydanande vänstersatir med aktuella referenser och sparkar åt alla håll. Bror tackas i förordet.
Close

Ankist och samlarnörd

Kultur-mötet. Nej, inte anarkist. Väktaren Bror Hellman är ankist.

Kalle Anka – 85-årsjubileum
Kvack! Världens mest otursförföljda anka fyllde 85 år den 9 juni. Och ankisterna i NAFS(k) fick hedersuppdraget att hjälpa Kalle Anka-tidningens redaktion med urvalet av serier till en exklusiv digital jubileumsutgåva, som släpptes i samband med firandet. © Disney

Kvack är sista ordet i förbundet där Bror Hellman sitter i styrelsen, Nationella ankistförbundet i Sverige (kvack).

Och han erkänner det direkt: han är föreningsnörd, håller självklart i ordförandeklubban i ankisternas lokala avdelning, Kajsa.

Utläses Kalle Ankas jublande Stockholmsanhängare.

Konduktör? Nej, museiväktaren Bror Hellman ståtar med en av Transports ombudsmannakepsar från sina samlingar. Lägg märke till vingarna och hjulet i loggan! Bara korset finns numera kvar. Vingarna lyfter tankarna till Asterix och hans vingprydda hjälm. Ronduret i läder var ett slags stämpelklocka som vakterna bar över axeln för att ”pricka av” sin rond.
Museiväktaren Bror Hellman ståtar med en av Transports ombudsmannakepsar från sina samlingar. Lägg märke till vingarna och hjulet i loggan! Bara korset finns numera kvar. Ronduret i läder var ett slags stämpelklocka som vakterna bar över axeln för att ”pricka av” sin rond. Foto: Justina Öster

Det går runt i huvudet när Bror räknar upp sina uppdrag: skyddsombud och ordförande i fackklubben på Avarn, till nyligen då bolaget gick upp i Nokas.

Ordförande i bevakningssektionen på Transports Stockholmsavdelning, där han också agerar revisor och basar över Transportsossarna. Ett par fingrar har han med i Stockholmspolitiken (fastighetsnämnden) och några till i Folkets hus verksamhet.

Föreningsliv och styrelseuppdrag är en passion. Varför? Han är bra på det, började tidigt, säger Bror utan omsvep. Det var med näsan över Kalle Anka och Bamse han lärde sig läsa redan som fyra, femåring. Föräldrarnas lärarinne-vän knorrade upprört. Serier var ju inte litteratur, men:

Bamsefrimärke.
Bamsefrimärke ur Bror Hellmans samling.

– Rune Andréasson som skapade Bamse var ett geni! Och väldigt politisk, det passade mig. Han tog in faktarutor i sina serier och körde med allmänbildning, väckte min nyfikenhet. Som museivakt har jag aldrig haft en tråkig dag. Jag går runt och läser på anslagen, lär mig hela tiden nya saker.

Tidigare utrikesminister Carl Bildt gav ex-president Bill Clinton en Bamseslips, påminner Bror med ett leende. Då var det ungmoderaterna som klagade.

– Bamse är ju kommunist!

Sann fackbas eller fackpamp? Äldre chaufförer minns Transports legendariska Transportordförande Hans Ericson väl. 1980 tvingades han avgå efter en solresa till Kanarieöarna under LO:s bojkott av det Francostyrda Spanien. I serien har taxiföraren Ratte bytt plats med Ericsson. Text Magnus Knutsson och bild Ulf Jansson.
Äldre chaufförer minns Transports legendariska ordförande Hans Ericson väl. 1980 tvingades han avgå efter en solresa till Kanarieöarna under LO:s bojkott av det Francostyrda Spanien. Här har taxiföraren Ratte bytt plats med Ericson. Text Magnus Knutsson och bild Ulf Jansson.

Fast världens starkaste björn har ju alltid varit gråsosse, invänder Bror. Mer socialdemokratisk än S är i dag, när de ger sig på arbetsrätten och drar mot mittenliberalism. De kunde vara mer fackvänliga, anser han som föddes in i arbetarrörelsen.

– Farsan var aktiv i Fabriks, senare IF Metall, farfar var rörmokare och vaktmästare. Det var naturligt att gå med i facket, Unga Örnar och S.

Kalle Anka öppnade också Brors ögon för föreningslivet, i ankisternas förening hittade han likasinnade.

Men vad är egentligen ankism?

– Mycket mer än att bara läsa serier! Tidningar, filmer, fakta, intresse för allt som rör Walt Disney, att grotta ner sig i mer eller mindre seriös forskning. Jag är särskilt inriktad på kortfilmerna med Musse Pigg.

Men är det på skoj eller allvar?

– Både roligt och seriöst. På samma gång. Varför måste det vara det ena eller det andra?

En grupp väktare från förr, täljda i trä av familjen Gunnarsson. Bröderna Sven och Nils satt först på Gröna Lund och Skansen och täljde. De här rariteterna är hämtade ur Avarnklubbens glasmonter.
En grupp väktare från förr, täljda i trä av familjen Gunnarsson. Bröderna Sven och Nils satt först på Gröna Lund och Skansen och täljde. De här rariteterna är hämtade ur Avarnklubbens glasmonter. Foto: Bror Hellman

Brors fråga blir hängande över vitrinskåpet i hans pappersbelamrade arbetsrum. Där står hans och kollegornas samling av uniformsbaskrar, kepsar, märken, rondur (se faktaruta), täljda väktargubbar och gummor… Alla sorters bevakningsprylar som brukar locka till sig bolagets besökare.

– Första majföreningen lades ju ner så vi ska starta en ny för märken.

Coca cola-pollett till en läskautomat. Polletter användes mycket i Sverige förr, exempelvis för inträde till dansbanor. I andra länder kan man fortfarande hitta dem till parkering, kollektivtrafik, som rabattkuponger med mera, berättar Bror.
Coca cola-pollett till en läskautomat. Polletter användes mycket i Sverige förr, exempelvis för inträde till dansbanor. I andra länder kan man fortfarande hitta dem till parkering, kollektivtrafik, som rabattkuponger med mera, berättar Bror.
Foto: Justina Öster

Sådana man fäster med nål på tröjan alltså. Förstamajmärket firar 125 år i år. Bror bläddrar bland medhavda inplastade vykort, berättar att fotografer passade på att fota av förstamaj-tågen och snabbt återkom med vykort till försäljning.
I hans samling finns mer eller mindre eftertraktade märken prydda med Hjalmar Branting, August Palm och andra S-ledare.

Bror samlar på allt med anknytning till arbetarrörelsen, lägg därtill Skansen-prylar (eftersom han ronderat där), frimärken, kapsyler … Allt leder in i nya vänföreningar.

Som frimärkssamlare är Bror filatelist, en som dyker ner i historien kring sina fynd, säger han. Det är trångt hemma i lägenheten. Han håller på och sorterar, men har i alla fall halva sängen fri.

Ska du öppna museum?

– Kanske det.

 

Vad är en pingistomte?

Liten ordlista med bevakningsslang och termer från förr

Björnligan: Polisens smeknamn på dåtidens ABAB-vakter när de först dök upp i tunnelbanan.

Busrum: Rum dit omhändertagna personer förs i väntan på tillkallad polis, finns i bland annat större köpcentrum och tunnelbanan.

Farbror eller tant Blå: Polisen.

Gummiklubba: Av Rikspolisstyrelsen godkänd batong som består av ett gummiklätt stålrör. Tvärtemot vad man kan tro är stålröret där för att göra mindre skada.

Kryddhylls-snok: Äldre benämning på butikskontrollanter.

Landa: Med dialogens hjälp lugna ner en aggressiv eller desorienterad person, som stör ordningen.

Kryssad: Våldsam person som inte bedöms kunna lastas för våld som hen utövat. Aktuellt vid exempelvis rättegångar.

Pingis-tomte: Person som avvisats flera gånger men ändå återkommer.

Pöip: Polisiärt överdrivet intresserad person.

Rondur: Stämpelklocka som vakterna bar i en rem runt halsen för att markera hur de gick sin rond. Instrumentet fördes mot uppsatta nycklar eller så kallade spikar på väggarna.

Spik/dra spik: I dag läser ronderande vakter av uppsatta streckoder med bärbara läsare. Förr hängdes nycklar, så kallade spikar, upp i kedjor med jämna mellanrum. Vakterna ”drog” nycklarna genom att sticka in dem i ett rondur och vrida om. Då trycktes en kod på en pappskiva eller pappersremsa.

Drifus-läsare: Streckkodläsarens föregångare som byggde på korta strippar av magnetband.

Hundöra: En läderhållare för tjänstetecken som skydds- och ordningsvakter förr bar.

Transportkedja: Föregångare till av polisen godkända handfängsel i form av en metallkedja med handtag i vardera änden. Förbjudna i dag.

 

Har du fler slangord, uttryck eller gamla yrkestermer? Gärna från andra transportyrken också! Mejla till justina.oster@transportarbetaren.se.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Mötesplats. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.