”Anmärkningsvärt att lista taxi som bristyrke”
Arbetsmarknad. Lastbilschaufförer och taxiförare behövs det mer av, det säger Arbetsförmedlingen i rapporten Här finns jobben. – Det är klart att arbetsgivarna vill ha fler taxiförare när de avtalslösa växlarna många gånger bara betalar lön på provision, säger Transports Emil Burman.
Svensk arbetsmarknad fortsätter tuffa på. Förra året ökade antalet sysselsatta med 77 000, Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer 81 000 jobb under det här året.
– Vi har en mycket bred jobbtillväxt. Nu är det goda eller mycket goda möjligheter till jobb inom sju av tio yrken. Men för att få jobb krävs i allmänhet minst gymnasieutbildning, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Industrin, byggena och restaurangerna går bra. Det gör att det behövs mer transporter, vilket har lett till ökad efterfrågan av lastbilschaufförer. Arbetsförmedlingen skriver att efterfrågan på chaufförer förmodligen hade varit än större om det inte vore för konkurrensen från utländska företag. Arbetsgivarna har svårt att hitta förare med körkort och yrkeskompetensbevis.
Även inom taxi behövs det mer personal, enligt Arbetsförmedlingen. Myndigheten anger att det är på grund av att människor får allt mer i plånboken och konsumerar därefter. Emil Burman är utredare på Transport:
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att det listas att det är underskott på taxiförare. De måste göra skillnad på efterfrågan på förare och faktiskt behov. Det är klart att arbetsgivarna vill ha fler förare när de avtalslösa växlarna många gånger bara betalar lön på provision, säger han och fortsätter:
– Vi har påpekat för Arbetsförmedlingen att det är oseriöst att lista det som ett bristyrke. Det räcker att gå ut på taxidepån på Stockholms centralstation för att se överetableringen, säger Burman.
Inom lager och terminal väntar en arbetsmarknad som ligger någonstans mellan nivån bra balans och tuff konkurrens om jobben. Rapporten pekar också på att det finns ett överskott på bensinstationspersonal. Det är en av de yrkesgrupper där konkurrensen om jobb är allra hårdast. Emil Burman jobbade på bensinstation i Östersund fram till att han blev utredare på Transport i början av förra året. Han är inte förvånad.
– Lönsamheten på drivmedel är inte vad den har varit. Jag har observerat att flera ställen omvandlas till automatpumpstationer, det kan bidra till att det behövs mindre personal. Bara OKQ8 har nästan halverat antalet stationer de senaste tio åren, säger Emil Burman.