Anna Chambers öppnade sitt hem för flyktingar: ”Du kan komma långt med bara viljan, men måste känna att du har tid”, är hennes råd till den som vill men inte riktigt vågar engagera sig.
Close
Anna Chambers öppnade sitt hem för flyktingar: ”Du kan komma långt med bara viljan, men måste känna att du har tid”, är hennes råd till den som vill men inte riktigt vågar engagera sig.
Close

Anna öppnar sitt hem för flyktingar

Månadens medlem. Anna Chambers tillhör den sort som inte tänker efter först. Under några dagar strömmade sammanlagt 50 flyktingar igenom hennes förortsfyra. Mohanad Zaibil och åttaåriga Fatimah från Irak blev kvar.

– Tänk dig själv att du satt vid middagsbordet – och någon sa att nu måste du packa din väska och fly för att inte bli dödad, säger Anna Chambers, som är färdtjänstchaufför i Sundbyberg.

Förmågan att tänka sig in i situationer som denna rivstartade hennes engagemang. En månad senare är resultatet att familjen delar bostad och liv med Mohanad Zaibil som söker asyl för sig och sin dotter.

Det började med att en granne ringde och frågade Anna Chambers om hon ville bre mackor och dela ut dem till flyktingarna som kom med tåg efter tåg till Stockholms central. Ett par dagar senare var det kaos på centralen, flyktingar fick inte var kvar där och Anna Chambers åkte dit igen.

– Min man protesterade lite, men det var viktigt för mig, berättar hon. Han började låna hem tältsängar, jag startade en Facebookgrupp och fick ihop kläder, schampo och blöjor.

Samma kväll följde tio personer med henne hem. Hennes egna barn hade gått och lagt sig och vaknade nästa morgon till ett hem fyllt av människor som de aldrig hade sett.

– Thea stannade i sitt rum hela dagen. Noel blev livrädd först, men förstod när jag berättade att det var krig i landet de kom ifrån.

Nästa dag reste flyktingarna vidare mot Finland, och tio nya kom hem till familjen Chambers. Bland dem fanns Mohanad och Fatimah Zaibil.

– Vi tyckte att de inte skulle behöva fortsätta sin långa resa.

Och några veckor senare får Fatimah börja skolan. Hon dansar på söndagar. Mohanad går till Röda Korset och lär sig svenska en gång i veckan.

Mohanad var polis i sitt hemland. Hans historia börjar med att han hotades till livet under en brottsutredning, en bomb placerades utanför hans hem. Det var bara att fly: via Turkiet, båt till Grekland, till fots genom Serbien och Ungern, båt från Tyskland och tåg från Malmö till Stockholm … Frun och fyraåriga sonen blev kvar i Irak.

– Visst är det en väldigt stor kultur- och religionskrock, säger Anna Chambers. De är trots allt muslimer och ska äta halalslaktat, medan vi inte vill köpa importerat kött. Och vi är jämställda på ett helt annat sätt än vad Mohanad är van vid.

– Men han och Fatimah är respektfulla och försöker anpassa sig i både samhället och vår familj. Han har just lärt sig dammsuga.

Vid köksbordet blandas numera engelska, svenska, arabiska och ett ibland nästan övertydligt kroppsspråk. Google translate ger en hint om vad något betyder och flerspråkiga vänner kan översätta via telefon.

– Jag är mest rädd att jag inte ska mäkta med, säger Anna Chambers. Jag vill att Mohanad och Fatimah ska få en framtid. Att Mohanad ska få uppehållstillstånd och jobb.

Fler frivilliga behövs, enligt henne, för att möta den ström av asylsökande som kommer denna höst. Det kan kännas struligt att bollas mellan myndigheter för att få enkla besked om vad som gäller. Men hon konstaterar att grannar och vänner är fantastiska som hjälper till.

Hon tror att alltihop betyder något viktigt för de egna barnen, Noel och Thea:

– Jag hoppas att det ger dem en förståelse för medmänniskor. Att de inser att världen är orättvis. Och hur väldigt, väldigt bra vi har det i Sverige.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.