Annat företag tar över Nävertorps färdtjänstavtal

Färdtjänst. Nävertorp specialtransporter har släppt färdtjänsten i Gnesta och Trosa. Bolagets underentreprenör har i stället fått eget avtal med kommunerna och landstinget. Samtidigt pågår rekonstruktionen av Nävertorp. Ett möte i dag pekar mot att Skatteverket kommer att avskriva skulder – och att företaget kommer att överleva.

– Tanken är att Nävertorp i nästa månad ska kunna betala löner till chaufförerna, säger juristen André Forsell.

Nävertorp specialtransport är en följetong i Transportarbetaren. De flesta kapitlen har handlat om skatteskulder och konkurser, bilar med körförbud, chaufförer som inte fått lön i tid och brister i arbetsmiljön.

Senast skrev vi att Nyköpings tingsrätt har beviljat rekonstruktion av företaget. Det innebär att en jurist utifrån ska hejda utflödet av pengar och, tillsammans med ledningen, försöka få bolaget på fötter. Det uppdraget har André Forsell.

I dag, måndag, höll han ett borgenärssammanträde. Där fanns Skatteverket och andra som Nävertorp har skulder till.

– Det kändes bra, säger André Forsell. I morgon bestämmer tingsrätten om rekonstruktionen kan fortsätta. Och i så fall kommer troligen tidigare skulder att avskrivas, och företaget kommer att leva vidare.

Den statliga lönegarantin garanterar de 162 anställda lön i augusti och en bit in i september. Därefter ska företaget, enligt juristen André Forsell, klara löneutbetalningar, skatter och andra löpande utgifter.

VTV Transport och Taxi har under flera år anlitats som underentreprenör av Nävertorp och kört färdtjänsten i Gnesta och Trosa. Adis Osmanovic, som företräder företaget, var med på dagens borgenärssammanträde eftersom Nävertorp inte har betalat en skuld på 470 000 kronor.

– Det känns orättvist att staten går in och räddar det företaget som har haft så mycket problem och skatteskulder – medan vi är inne på femte året och alltid har skött oss, säger han. Vi ska kämpa för att få våra pengar från Nävertorp, men jag är medveten om att det kan bli svårt.

Adis Osmanovic är däremot mycket nöjd med att VTV från och med i dag har ett eget kontrakt på färdtjänsten i Gnesta och Trosa.

– Det känns jättebra, säger även Katarina Olsson, verksamhetschef på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. För resenärerna i de två kommunerna blir det ingen skillnad, VTV har ju utfört trafiken där länge – och utan problem. Men Nävertorp är inte längre någon avtalspart.

I andra delar av Sörmland har Nävertorp specialtransporter kvar färdtjänstavtalet fram till årsskiftet. Men sedan bolaget blev av med sitt trafiktillstånd för färdtjänst och taxi har innehavarens hustru tagit över som underentreprenör. I dag hyr Nävertorp ut chaufförerna till hustruns företag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Taxistolpe

”Lönenivåerna inom taxi är bedrövliga”

Taxi. – Bra att Transport varslat om blockad och strejk. Det är dags att det händer något, lönenivåerna inom taxi är alldeles bedrövliga. Så säger taxiföraren Jamie Svensson i Falkenberg som jobbar på Varbergs taxi.

Årets kollektivavtal

Sociala krav från politiker – sänkt lön för taxichaufförer

Taxi. Cabonlines förare i Stockholm ska få avtalspension och försäkringar. Notan får anställda stå för själva.

Transportarbetarens logga

Färdtjänstbolag med obetald skatt sägs upp

Taxi. Två Salimovicägda taxibolag blir av med Västtrafiks uppdrag inom färdtjänst och sjukresor. Obetalda skatter och arbetsgivaravgifter ligger bakom uppsägningen. Enligt uppgifter till Transportarbetaren vill företagen få en rekonstruktion, som alternativ till konkurs.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.