Ännu en tankbilschaufför hittad död

Chaufförer. En chaufför har hittats död invid en tankbil utanför Gävle. Det är den andra tankbilschauffören som avlidit på arbetet inom loppet av två månader.

I fredags hittades en livlös man på Stora Ensos bruk i Skutskär, söder om Gävle. Mannen var inte anställd på Stora Enso, utan körde för en underleverantör som hör hemma i Hälsingland. Han ska ha befunnit sig på området för att hämta tallolja.

Den 24 september i år hittades en annan man medvetslös ovanpå en tankbil utanför Söderhamn. Personen avled senare. Han ska ha lastat terpentin, vilket är ett destillat av tall och andra barrträd.

Johnny Wiklund, Transports regionala skyddsombud i Hälsingland, berättar att personen som hittades död i fredags är medlem i Transport och har arbetat på samma åkeri sen 1970-talet.

– Det här var ingen nybörjare, han kunde sitt jobb och ändå sker något som inte får hända, säger Johnny Wiklund.

Han berättar att arbetsgivaren hörde av sig till Transport i fredags, och att han i måndags deltog på möte med arbetsgivare och personal.

– I dagsläget vet vi inte vad dödsfallet beror på, säger Johnny Wiklund.

Nu ska riskbedömningar göras och rutiner kontrolleras för att se till att de följs.

– Jobbar man uppe på tank ska det finnas skyddsräcken, och det ska finnas rutiner för när man ska använda gasmask, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död i samband med arbetsmiljöbrott, något som alltid påbörjas i samband med dödsfall på en arbetsplats. Henrik Forssblad, chef för den grupp som utreder arbetsmiljöbrott i region Mitt, berättar att teorin just nu är att det rör sig om en fallolycka.

– Vi håller på att samla ihop fakta, vittnesuppgifter och dokumenterar lastbil och plats för att kunna fastställa bakgrunden till dödsolyckan, säger han.

De två avlidna personerna har kört terpentin och tallolja. Kan lasten ha något med dödsfallen att göra?

– Det är en relevant spekulation. Obduktionen kommer att bidra till att vi kan avgöra dödsorsaken, men det är en teori som vi arbetar med, säger han.

Skutskärsolyckan är det 35:e dödsfallet på den svenska arbetsmarknaden i år, fem av de omkomna är lastbilschaufförer.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Desiree Westman:
    13 november, 2019

    I fallet terpentin tycker jag man ska undersöka förgiftning då råterpentin är dödligt vid inandning som i sin tur leder till hjärtstillestånd. Mvh Desiree säkerhetsrådgivare farligt gods

Lästips:

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.