Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda
Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.
På sin webbsida skriver kommunen att efterfrågan på flygtekniker är stor i Sverige och förväntas fortsätta växa. Något som också Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) lyfte i sin senaste Trendindikator, som görs vart tredje år.
Pandemin med dalande flyg innebar att ett antal flygtekniker, mekaniker och plåtslagare sökte sig till andra branscher. Till det ska läggas stundande pensionsavgångar som på några års sikt väntas påverka såväl civilflyg som militär-, räddnings- och fraktflyg.
Så sent som i år fick Sigtuna nobben på sin ansökan om att starta en yrkeshögskoleutbildning (YH) i flygteknik på Arlanda. Men när det civila flyget ökar igen gör kommunen ett nytt försök att få utbildningen godkänd – med hänvisning till bristen på flygteknisk personal. Allra störst är bristen, enligt Tya:s Trendindikator 2022, på flygplåtslagare.
– Vi känner ett extra stort ansvar eftersom Arlanda flygplats är en av Sveriges största arbetsgivare och ligger i vår kommun. Med denna utbildning hoppas vi kunna öppna vägar till jobb för både kommunens invånare och för invånare i hela länet, säger utbildningsnämndens ordförande Mattias Askersson (M) på kommunens webbsida.
Får kommunen grönt ljus är planen att utbilda 24 elever per år från och med höstterminen nästa år. YH-utbildningen kommer i så fall att komplettera det befintliga program i flygteknik som redan finns på Arlandagymnasiet, där flygmekaniker utbildas.
– Varje år vill avgångselever söka vidare till högre utbildningar inom flygteknik, men i dag måste de göra det på annan ort, säger kommunens verksamhetschef Erik Ryding på Sigtuna kommuns webb.
Med en lokal vidareutbildning skulle eleverna kunna stanna kvar i Sigtuna, argumenterar han.