Cateringjättens anställda förtvivlade
Flygplats. (UPPDATERAD) Gate gourmet säger nu upp folk på löpande band. En del erbjuds deltidstjänster, andra får gå. Bolaget underkänner fackets las-lista med uppsägning efter tjänstgöringstid. Med motiveringen att den inte gäller eftersom företaget övergår till Hotell- och restaurangfackets avtal.
Uppgifterna kommer från fackligt engagerade på cateringbolaget Gate gourmet, med verksamhet vid Arlanda, Landvetter (Göteborg) och Sturup (Malmö). En rad lokala förhandlingar mellan arbetsgivaren och Transport har endast utmynnat i oenighet.
Gate gourmet förklarar de drastiska nedskärningarna med dalande verksamhet, på grund av corona som fått flygandet att störtdyka. Ledningen säger att man vill värna företagets fortlevnad på lång sikt.
Omorganisationen som företaget nu driver igenom, trots fackets motstånd, innebär att alla anställda på Transports avtal ska sägas upp. Vissa av dem erbjuds nya deltidstjänster – på Hotell- och restaurangfackets avtal. Andra inget alls. Endast fyra eller fem personer kommer att erbjudas heltid, enligt facket. För bland annat lastare och cateringchaufförer innebär avtalsbytet mellan 3 000 och 9 000 kronor i lönetapp, lägre ob-tillägg och försämrade villkor (se artikel nedan).
Tanken är att de som blir kvar ska ha nya så kallade kombinationstjänster (eller multitjänster) och växla mellan att köra ut mat till flygplan, diska, breda mackor med mera.
Enligt uppgifter från fackligt håll har tre fackligt engagerade personer i Transports klubbstyrelse vid Arlanda hittills sagts upp. Ingen av dem har erbjudits någon deltidstjänst.
På fredagseftermiddagen (den 11 september) hade sammanlagt ett 50-tal Transportmedlemmar fått gå. Uppsägningarna fortsätter och beräknas vara klara i nästa vecka. Samtidigt jobbar Transports flygavdelning för högtryck med att ogiltigförklara uppsägningarna, en efter en. Det måste ske fort, innan preskriptionstiden går ut.
En röst säger:
– Ledningen ringer upp anställda och säger till dem att komma till kontoret. De sägs upp, från den dagens datum när de träffar chefen, och erbjuds deltid eller får bara gå hem. Företaget tutar och kör, säger att alla förhandlingar är avslutade och klara.
Det överensstämmer med Gate gourmets besked från kommunikationsavdelningen i Schweiz.
– Det här är inte kul alls. Vi anser att bolaget bryter mot las, rakt av. De säger att det inte behövs någon las-lista eftersom de går över till Hotell- och restaurangfackets (HRF) cateringavtal, berättar en av de fackliga som Transportarbetaren talat med.
Lagen om anställningsskydd kom till för att företag inte skulle kunna handplocka vilka de vill säga upp och vilka de vill ha kvar. På Gate gourmet har en anställd med 42 års tjänstgöring i 60-årsåldern sagts upp, med hänvisning till arbetsbrist. Kvinnan ska inte ha erbjudits en annan tjänst på deltid utan bara fått gå hem, med sex månaders betald uppsägningstid.
– En person från en helt annan avdelning som arbetar på HRF:s avtal blev i stället erbjuden samma tjänst. Allt görs löpande, huller om buller, oavsett hur länge personalen jobbat hos Gate gourmet. Kan de verkligen bete sig så här och bara strunta i lagen om anställningsskydd, undrar fackets representanter.
För att bringa ordning i den oreda, som facket uppfattar, har Transport utlovats en lista på redan uppsagda. Någon sammanställning över personer som fått sina tjänster hyvlade till deltid erbjuder ledningen däremot inte.
– Det är självklart upp till var och en som blir erbjuden 80 procents tjänst att tacka ja eller nej. Den som kallats in får två dagars betänketid att svara, säger en av de fackligt aktiva.
Vissa av de anställda visar inte så mycket känslor, andra gråter och blir förbannade. Ilskan pyr över att någon, som jobbat kortare tid, har erbjudits en heltidstjänst medan en kollega med betydligt längre tjänstgöringstid bara får deltid, berättar transportare på företaget.
– Vi häpnar över hur bolaget beter sig. Det här är inte snyggt!
Transports centrala ombudsman Per-Olof Norgren förklarar att Transport kallar Gate gourmet till nya förhandlingar varje dag. En förhandling för varje person som sägs upp.
– Vi måste ta reda på vad som hänt och vad som är fel, om något har gjorts fel. Det vet vi inte förrän vi har förhandlat lokalt och centralt.
– Jag kan förstå att de som jobbar på Gate gourmet är i upprorsstämning. De har ju hamnat i en jättejobbig situation. Jag förstår att de är både ledsna och upprörda.
Hela omorganisationen verkar väldigt rörig. Har du upplevt någon liknande situation tidigare?
– Nej, jag har aldrig varit med om att ett företag byter kollektivavtal på det här sättet. Och ingen vet ju faktiskt heller om företaget har gjort rätt eller fel. Det är det vi måste förhandla om.