Ansvar för insamling flyttas till kommunerna
Kommunerna får tillbaka ansvaret för att samla in förpackningar och tidningsavfall. Det väntas en statlig utredning föreslå i höst. – Tanken är bra. Det öppnar för en mera fastighetsnära och effektiv insamling, säger Weine Wiqvist, vd för branschorganisationen Avfall Sverige.
I mitten på 1990-talet infördes det så kallade producentansvaret. Det innebär att tillverkarna blev skyldiga att själva samla in och ta hand om det avfall som deras produkter genererar.
Efter hand har producentansvaret utökats så att det i dag omfattar åtta sektorer, bland annat förpackningar, tidningar, däck, bilar och uttjänt elektronik.
Inom flera områden har hanteringen av avfallet mött hård kritik. Det gäller inte minst förpackningarna och tidningarna. Producenterna startade tidigt ett gemensamt bolag som ställde ut återvinningsbehållare runt om i kommunerna. Flitiga invånare förväntades stå hemma och sortera och rengöra glas, plast och kartonger – för att sedan köra det till återvinningsstationerna.
Men systemet haltade. Medborgarna möttes på många håll av överfulla behållare och skräpig miljö. De närboende reagerade över buller och överklagade ofta placeringen av återvinningsstationerna. På andra kanten käbblade kommuner och producentbolag om vem som egentligen har ansvaret för att städa rent på stationerna.
Förra året tillsatte regeringen en utredning för att se över avfallshanteringen. Rapporten ska vara klar i september. Men redan nu står det klart att utredare Lars Ekecrantz vill att kommunerna får tillbaka ansvaret för insamlingen av tidningar och förpackningar av glas, metall och papper.
Det gör att kommunernas ansvar för – och monopol på – insamling av hushållsavfall utvidgas.
I tidningsintervjuer har Ekecrantz förklarat att det måste bli enklare för hushållen att sortera och bli av med sitt avfall. Som det är i dag får en tomflaska och ett krossat dricksglas egentligen inte läggas på samma ställe.
Weine Wiqvist leder en branschorganisation som domineras av kommuner och kommunala bolag. Han är nöjd med utredningsförslaget, som också innebär att staten får överta det övergripande tillsynsansvaret för att avfallshanteringen fungerar.
– I allt väsentligt är förslaget bra, säger han. Eftersom kommunerna är skyldiga att samla in det övriga hushållsavfallet är det logiskt att man tar även tidningar och förpackningar.
– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att förslaget bara rör insamlingen. Producenterna blir även i fortsättningen ansvariga för att ta hand om det insamlade avfallet.
Hur påverkas miljöarbetarna, sopgubbarna, om förslaget blir verklighet? Wiqvist säger:
– Avfallshanteringen blir mer fastighetsnära. De boende behöver inte åka till återvinningsstationer i samma omfattning. Det borde leda till fler transporter som utförs i renhållningsföretagens regi.