Är demokratin självdestruktiv?

Krönika. Analyserna duggar tätt efter att det amerikanska folket valt Donald J Trump till president för en av världens mäktigaste nationer.

Frågan är: Hur kunde en person som under hela den långa valkampanjen hetsat mot folkgrupper, och krävt att motståndare ska fängslas, bli vald till president?
En som dessutom uppmanat folk som stöder ”the second amendment” i landets konstitution (det vill säga rätten att bära och använda vapen) att ”lösa problemet Hillary”, ett uttalande som allmänt uppfattades som en uppmaning till mordförsök. Som sagt, hur var detta möjligt?

Ordet demokrati är en sammanfogning av de grekiska orden demos = folket och kratos = styre, med den ungefärliga betydelsen ”folkstyre”. Ordet återfinns så tidigt som 1596 i den svenska historien. Den moderna demokratin uppstod i västvärlden på 1700- och 1800-talen, med Frankrike och USA som tidiga exempel. Demokrati handlar om alla människors lika värde och rättigheter, och om möjligheten att vara med och bestämma.

Jag tror att våra far- och morföräldrar och generationerna före dem skulle vara förvånade om de hade kunnat se vad det demokratiska styrelseskicket uträttat i vårt land. De hade säker varit lika förvånade över det ointresse som de demokratiska frågorna möter bland dagens medborgare. Demokrati förutsätter att man som medborgare utnyttjar möjligheten att vara med och bestämma om sin framtid.

Det gjorde cirka 50 procent av det amerikanska folket den 8 november 2016. Cirka 25 procentenheter av dessa 50 lade sin röst på Donald J Trump. Ja, ni läste rätt, det är endast en fjärdedel av USA:s befolkning som röstade fram presidenten som har alla förutsättningar att förändra världen till något vi inte vill vara med om. I vart fall om man ska tro på hans vallöften.

Är då demokratin självdestruktiv? Ja, om vi väljer det. Om en majoritet av medborgarna vänder demokratin ryggen och överlåter åt andra att bestämma – då är demokratin självdestruktiv. Det öppnar för andra ideologier som vi förknippar med hemska minnen och händelser som inträffade för inte allt för länge sedan.

Brexit i Storbritannien var egentligen inte en omröstning huruvida landet skulle kvarstå som medlem i EU eller ej. Det var snarare en omröstning mot etablissemanget i London. Resultatet av presidentvalet i USA kan knappast ses på något annat sätt, denna gång i Washington.

Likadant är det i Polen, Ungern och Turkiet, länder som genom demokratiska val fått despotiska ledare som utövar en diktatorisk makt. I dessa länder har domstolsväsenden starkt begränsats, och journalister har förbjudits att kritiskt rapportera om vad som sker. Politiska motståndare motarbetas med alla möjliga och omöjliga metoder.

Nästa år är det val i Frankrike. Det skulle inte förvåna om Nationella frontens ledare Marine Le Pen blir nästa president i ett demokratiskt val.

Det är nu hög tid att vi slår vakt om vår demokrati. Det är hög tid att arbetarrörelsen startar en folkbildningskampanj om demokratin och vårt samhälle – och framför allt vad som står på spel! Frihet, jämlikhet och demokrati eller fascism och rasism.

Valet är vårt!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Joe Hill. Foto: Joe Hill Visitor Center

Joe Hill – ett öde som fortsätter att fängsla

Facklig legend. Joe Hill lever än. Gävle vill lyfta minnet av stadens mytomspunne son – fackkämpen, poeten och protestsångaren.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Under större delen av 1900-talet och början av 2000-talet förknippades gröt främst med äldre generationer och småbarn. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.