Snabbkoll: Riskbedömning corona. Illustration: Mattias Käll
Snabbkoll

Är din arbetsplats coronasäker?

Riskbedömning. Jag jobbar på ungefär som vanligt, trots corona. Inte oroar jag mig varje dag, men tanken finns där ändå: Tänk om jag drar hem smittan? Min chef verkar inte ta så allvarligt på covid-19. Vad ska jag göra? Vad kan jag begära av min arbetsgivare?

1. Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön

Det är arbetsgivarens ansvar att se till att du inte blir sjuk, skadad eller dör på jobbet. Prata med chefen, om du känner dig orolig. Företaget ska bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete och ha rutiner för att undersöka och förebygga olyckor, tillbud och smitta. Företaget ansvarar även för den psykosociala arbetsmiljön, som omfattar oro och stress.

2. Kontakta ditt fackliga skyddsombud

Om du inte får gehör hos arbetsgivaren kan du kontakta ditt fackliga skyddsombud. Har ni inget på arbetsplatsen? Ta kontakt med det regionala skyddsombudet (RSO) på din Transportavdelning. Kolla på transport.se och gå till ”Avdelningar” eller ring 010-480 30 00.

3. Skyddsombudet gör en riskbedömning

Skyddsombudet eller regionala skyddsombudet ska steg för steg gå igenom arbetsmiljön ihop med arbetsgivaren. När det gäller att förebygga corona är inriktningen att titta på vilka arbetsmoment som kan innebära risk för smitta, och genom olika förebyggande åtgärder minska risken.

4. Var finns risk för smitta?

Har du som taxi- och färdtjänstförare tillräckligt avstånd till passagerarna? Hur är det när du spänner fast resenärer? Kan du tvätta händerna? Har du handsprit? Visir? Kan du lämna varor med säkert avstånd hos kunderna? Sitter ni för trångt ihop i lunchrummet?

5. Om jag tillhör en riskgrupp

Du är inte skyldig att berätta att du tillhör en riskgrupp. Men om du gör det och säger att du är orolig måste arbetsgivaren ta hänsyn till det och så långt som möjligt anpassa arbetet. Det kan innebära ändrade rutiner, andra arbetsuppgifter eller arbetstider, skyddsutrustning med mera.

6. Hur går en riskbedömning till?

Arbetsledare och skyddsombud går tillsammans igenom och listar alla arbetsmoment som kan innebära risk för smitta. Gå runt på arbetsplatsen och besök eller kontakta kunder. Tänk också på smittorisk mellan kollegor. Är lunchrummet för trångt? Ät på olika tider.

7. Jag jobbar mest ute bland kunder

Arbetsgivaren är skyldig att kolla upp, även med kundföretagen, att du har en säker och trygg arbetsmiljö, att riskbedömningar görs.
Arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön kvarstår, även om du jobbar i någon annans lokaler.

8. Om någon blir smittad?

Rutiner för vad som ska göras, om någon antas ha smittats på jobbet, ska ha tagits fram. Exempelvis en plan om vem som säger vad till vem. Covid-19 räknas som ”allvarligt tillbud”.
Om en person spottar en ordningsvakt i ansiktet eller en färdtjänstförare ovetandes kör en smittad passagerare, utan skyddsutrustning, är arbetsgivaren skyldig att anmäla det till Arbetsmiljöverket (anmalarbetsskada.se).
Anmälan ska göras, oavsett om personalen smittas eller ej.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Tillåtet med pant på lustgastuber

Miljö. Landets kommuner får erbjuda pant till personer som lämnar in använda lustgastuber för återvinning. Den slutsatsen drar kommunernas branschorganisation Avfall Sverige som granskat lagstiftningen. ”Jättebra”, tycker miljöarbetaren Rasmus Forsberg i Göteborg.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Tema: Konfliktvapnet
Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Strejkrätten. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Valda ombud på sina platser i kongresshallen i Örebro, 2022.

Få utlandsfödda i Transports topp

Representation. Mer än var femte medlem i Svenska Transportarbetareförbundet är i dag född i ett annat land än Sverige. Det syns inte i förbundets ledning – än.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.