llustration: Helena Halvarsson
Close
llustration: Helena Halvarsson
Close

Är du ny i arbetslivet?

Snabbkollen. Något jobb ska ju vara det första. Här kommer tipsen till dig som känner dig liten och inte riktigt vet vad som gäller i arbetslivet. Grundtipset är alltid att fråga när du undrar något. Är du veteran? Se till att nya arbetskamrater och dina egna ungdomar vet mer om sina rättigheter – och skyldigheter.

1. Här behövs bevis

Se till att du får ett anställningsbevis. Där ska lönen framgå. Det ska också stå vilken sorts anställning du har. Om det inte är en tillsvidareanställning – det som ofta kallas fast jobb – ska det stå när den tar slut. En provanställning får vara max sex månader, enligt lagen.

 

2. Kolla kollektivavtalet!

Om det finns kollektivavtal på ditt jobb betyder det att företaget och facket är överens om reglerna. Där står det vilken lön du (minst) ska ha. Kollektivavtal betyder också att din arbetsgivare betalar in till din pension och försäkringar som kan ge extra pengar om du blir sjuk, arbetslös, förälder eller råkar ut för en olycka.

Tidningen Arbetet har räknat ut att om du jobbar på ett företag utan kollektivavtal som inte betalar in till din pension går du miste om över en miljon kronor i tjänstepension.

 

3. Meningen med jobbet…

… är för de flesta kanske att få lön. Acceptera inte provjobb utan betalning.

Enligt kollektivavtalet ska du få ett lönebesked varje gång du har fått lön. Kolla att du har fått rätt summa och eventuell ob-ersättning för jobb på obekväm arbetstid. Där står också hur mycket skatt arbetsgivaren har betalat in.

 

4. Fatta det där med facket

Om ingen frågar dig – fråga själv vad som gäller för att gå med i facket. Den som är med i Transport får automatiskt en hemförsäkring i Folksam och en inkomstförsäkring som ger extra pengar om du blir av med jobbet.

Som medlem kan du ringa till Transport på vardagar, mellan åtta på morgonen och sex på kvällen: 010-480 30 00. Fråga om lön, arbetsmiljö eller annat.

 

5. Mer betalt när du är ledig?

Enligt lagen har du rätt till 25 dagars semester per år, ibland kan kollektivavtalet ge flera dagar. Du har alltid rätt till semesterersättning i pengar om du inte tar ut semestern (du kanske har ett vikariat på några månader). Den är minst 12 procent på din lön, i de flesta av Transports kollektivavtal är den 13 procent.

Under själva semestern ska du ha mer betalt, semestertillägg finns i lagen och ger en dryg hundralapp extra per dag för den som har en månadslön på 25 000 kronor. I de flesta kollektivavtal är semestertillägget högre än så.

 

6. Ta en fika med gänget

Även om kaffe inte är din grej så brukar det vara bra att hänga med på fikat. Då får du veta vad som rör sig och får i bästa fall en eller många kompisar på jobbet. Om de flesta tar med sig matlåda så gör det, om det är vägkrog som gäller så försök att ansluta. Med rast menas ett längre uppehåll i arbetstiden, den är obetald och du får du lämna arbetsplatsen. Om du måste äta på själva jobbet heter det måltidsuppehåll och då ska du ha betalt.

 

7. Inte läge att bara dra

Uppsägningstid innebär att din arbetsgivare inte kan säga upp dig på dagen – men även att du själv inte kan sluta så fort du vill. Det står i kollektivavtalet hur långt i förväg du måste säga upp dig. Det ska också stå i anställningsbeviset. Uppsägningen ska vara skriftlig. Se till att få ett intyg eller betyg om du slutar. Bra att ha när du ska söka jobb i framtiden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.