Är du ny i arbetslivet?
Snabbkollen. Något jobb ska ju vara det första. Här kommer tipsen till dig som känner dig liten och inte riktigt vet vad som gäller i arbetslivet. Grundtipset är alltid att fråga när du undrar något. Är du veteran? Se till att nya arbetskamrater och dina egna ungdomar vet mer om sina rättigheter – och skyldigheter.
1. Här behövs bevis
Se till att du får ett anställningsbevis. Där ska lönen framgå. Det ska också stå vilken sorts anställning du har. Om det inte är en tillsvidareanställning – det som ofta kallas fast jobb – ska det stå när den tar slut. En provanställning får vara max sex månader, enligt lagen.
2. Kolla kollektivavtalet!
Om det finns kollektivavtal på ditt jobb betyder det att företaget och facket är överens om reglerna. Där står det vilken lön du (minst) ska ha. Kollektivavtal betyder också att din arbetsgivare betalar in till din pension och försäkringar som kan ge extra pengar om du blir sjuk, arbetslös, förälder eller råkar ut för en olycka.
Tidningen Arbetet har räknat ut att om du jobbar på ett företag utan kollektivavtal som inte betalar in till din pension går du miste om över en miljon kronor i tjänstepension.
3. Meningen med jobbet…
… är för de flesta kanske att få lön. Acceptera inte provjobb utan betalning.
Enligt kollektivavtalet ska du få ett lönebesked varje gång du har fått lön. Kolla att du har fått rätt summa och eventuell ob-ersättning för jobb på obekväm arbetstid. Där står också hur mycket skatt arbetsgivaren har betalat in.
4. Fatta det där med facket
Om ingen frågar dig – fråga själv vad som gäller för att gå med i facket. Den som är med i Transport får automatiskt en hemförsäkring i Folksam och en inkomstförsäkring som ger extra pengar om du blir av med jobbet.
Som medlem kan du ringa till Transport på vardagar, mellan åtta på morgonen och sex på kvällen: 010-480 30 00. Fråga om lön, arbetsmiljö eller annat.
5. Mer betalt när du är ledig?
Enligt lagen har du rätt till 25 dagars semester per år, ibland kan kollektivavtalet ge flera dagar. Du har alltid rätt till semesterersättning i pengar om du inte tar ut semestern (du kanske har ett vikariat på några månader). Den är minst 12 procent på din lön, i de flesta av Transports kollektivavtal är den 13 procent.
Under själva semestern ska du ha mer betalt, semestertillägg finns i lagen och ger en dryg hundralapp extra per dag för den som har en månadslön på 25 000 kronor. I de flesta kollektivavtal är semestertillägget högre än så.
6. Ta en fika med gänget
Även om kaffe inte är din grej så brukar det vara bra att hänga med på fikat. Då får du veta vad som rör sig och får i bästa fall en eller många kompisar på jobbet. Om de flesta tar med sig matlåda så gör det, om det är vägkrog som gäller så försök att ansluta. Med rast menas ett längre uppehåll i arbetstiden, den är obetald och du får du lämna arbetsplatsen. Om du måste äta på själva jobbet heter det måltidsuppehåll och då ska du ha betalt.
7. Inte läge att bara dra
Uppsägningstid innebär att din arbetsgivare inte kan säga upp dig på dagen – men även att du själv inte kan sluta så fort du vill. Det står i kollektivavtalet hur långt i förväg du måste säga upp dig. Det ska också stå i anställningsbeviset. Uppsägningen ska vara skriftlig. Se till att få ett intyg eller betyg om du slutar. Bra att ha när du ska söka jobb i framtiden.