llustration: Helena Halvarsson
Close
llustration: Helena Halvarsson
Close

Är du ny i arbetslivet?

Snabbkollen. Något jobb ska ju vara det första. Här kommer tipsen till dig som känner dig liten och inte riktigt vet vad som gäller i arbetslivet. Grundtipset är alltid att fråga när du undrar något. Är du veteran? Se till att nya arbetskamrater och dina egna ungdomar vet mer om sina rättigheter – och skyldigheter.

1. Här behövs bevis

Se till att du får ett anställningsbevis. Där ska lönen framgå. Det ska också stå vilken sorts anställning du har. Om det inte är en tillsvidareanställning – det som ofta kallas fast jobb – ska det stå när den tar slut. En provanställning får vara max sex månader, enligt lagen.

 

2. Kolla kollektivavtalet!

Om det finns kollektivavtal på ditt jobb betyder det att företaget och facket är överens om reglerna. Där står det vilken lön du (minst) ska ha. Kollektivavtal betyder också att din arbetsgivare betalar in till din pension och försäkringar som kan ge extra pengar om du blir sjuk, arbetslös, förälder eller råkar ut för en olycka.

Tidningen Arbetet har räknat ut att om du jobbar på ett företag utan kollektivavtal som inte betalar in till din pension går du miste om över en miljon kronor i tjänstepension.

 

3. Meningen med jobbet…

… är för de flesta kanske att få lön. Acceptera inte provjobb utan betalning.

Enligt kollektivavtalet ska du få ett lönebesked varje gång du har fått lön. Kolla att du har fått rätt summa och eventuell ob-ersättning för jobb på obekväm arbetstid. Där står också hur mycket skatt arbetsgivaren har betalat in.

 

4. Fatta det där med facket

Om ingen frågar dig – fråga själv vad som gäller för att gå med i facket. Den som är med i Transport får automatiskt en hemförsäkring i Folksam och en inkomstförsäkring som ger extra pengar om du blir av med jobbet.

Som medlem kan du ringa till Transport på vardagar, mellan åtta på morgonen och sex på kvällen: 010-480 30 00. Fråga om lön, arbetsmiljö eller annat.

 

5. Mer betalt när du är ledig?

Enligt lagen har du rätt till 25 dagars semester per år, ibland kan kollektivavtalet ge flera dagar. Du har alltid rätt till semesterersättning i pengar om du inte tar ut semestern (du kanske har ett vikariat på några månader). Den är minst 12 procent på din lön, i de flesta av Transports kollektivavtal är den 13 procent.

Under själva semestern ska du ha mer betalt, semestertillägg finns i lagen och ger en dryg hundralapp extra per dag för den som har en månadslön på 25 000 kronor. I de flesta kollektivavtal är semestertillägget högre än så.

 

6. Ta en fika med gänget

Även om kaffe inte är din grej så brukar det vara bra att hänga med på fikat. Då får du veta vad som rör sig och får i bästa fall en eller många kompisar på jobbet. Om de flesta tar med sig matlåda så gör det, om det är vägkrog som gäller så försök att ansluta. Med rast menas ett längre uppehåll i arbetstiden, den är obetald och du får du lämna arbetsplatsen. Om du måste äta på själva jobbet heter det måltidsuppehåll och då ska du ha betalt.

 

7. Inte läge att bara dra

Uppsägningstid innebär att din arbetsgivare inte kan säga upp dig på dagen – men även att du själv inte kan sluta så fort du vill. Det står i kollektivavtalet hur långt i förväg du måste säga upp dig. Det ska också stå i anställningsbeviset. Uppsägningen ska vara skriftlig. Se till att få ett intyg eller betyg om du slutar. Bra att ha när du ska söka jobb i framtiden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.