”Är på helspänn vid skymning och gryning”

Trafik. Hösten är här och då ökar risken för viltolyckor. Under oktober och november ökar anmälningarna till försäkringsbolagen kraftigt.

Yrkesförare som är ute på vägarna hela dagarna är en grupp som löper stor risk att kollidera med vilt. En som varit med om det ofta är Alucard Mark Karlsson som jobbar som lastbilschaufför i Jönköping.Han har varit i tre viltolyckor med lastbil, två med personbil och en då han jobbade som busschaufför.

– Jag har kört mycket i Norge, på vägen mot Stenungssund och på skogsvägar.

Alucard Mark Karlsson har krockat med vildsvin, rådjur och älg i tjänsten. Värst var det då han körde på en stor galt.

–  Det var som att köra rakt in i en betongsugga. Jag har fortfarande lite problem med axeln sedan dess. Fronten på lastbilen var helt kvaddad och försäkringsbolaget ville inte laga bilen, åkeriet fick en ny lastbil i stället.

Skogsområden, särskilt vid vattendrag, är viktiga att ha koll på året om och särskilt under viltsäsongen, enligt Trygg Hansa. 

Alucard Mark Karlsson har ändrat sitt körsätt året om och är mer vaksam.

– Vid skymning och gryning är jag på helspänn, men ändå avslappnad. Jag släpper lite på gasen och håller en lägre hastighet. Vi lastbilschaufförer är alltid under tidspress, men är det skymning under jaktsäsong får det ta den tid det tar. Numera kör jag pant och det brukar lösa sig, men ibland händer det att körtiden inte räcker till och då får man lämna någon butik till nästa dag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    25 september, 2024

    Viltolyckor är väldigt mycket vanligare än vad man kan tro.Det sker i snitt en viltolycka var 8:e minut!!!
    Ingen annanstans i det svenska samhället hade vi accepterat detta, men att det sker i trafiken på våra vägar verkar inte våra politiker ta på allvar.Någon borde kunna räkna ut vad detta kostar i pengar och i lidande för de människor och djur som blir inblandade i dessa viltolyckor.Det borde vara mer lönsamt att bygga mer viltstängsel än att låta det fortsätta ske olyckor så ofta som det gör nu.Vi måste bygga viltstängsel överallt där det sker olyckor och på ställen där det finns mycket vilt som ett sätt att öka tryggheten för alla människor som färdas på våra vägar.Givetvis så behöver det samtidigt byggas viltövergångar som en bro över vägen så djuren kan röra sig fritt i vårt land så de inte blir instängda på ett visst område med stängsel runt omkring.

Lästips:

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya avgifter för kör- och vilotidsbrott

Åkeri. Ett nytt lagförslag med ändrade sanktionsavgifter för vissa brott mot kör- och vilotidsreglerna har skickats ut på remiss.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gig-jobb På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.