Debatt

Transport kräver historiska löneökningar

Avtal 2023

Debatt. Svenska Transportarbetareförbundet kräver 5,5 procent i löneökning på 12 månader samt ett engångsbelopp med 5 700 kronor. Vårt lönekrav är högre än övriga fackförbunds i årets avtalsrörelse. Vi kräver den högsta ökningen i modern tid och vi är beredda att göra det som krävs för att få igenom våra krav.

Kristider råder med en inflation som fullkomligt äter upp den privata ekonomin. Allt är dyrare och Sveriges löntagare fattigare. Samtidigt får Sveriges direktörer rekordhöga bonusar och aktieutdelningar.

Inkomstskillnaderna har aldrig tidigare varit så stora, fastslår LO i senaste rapporten av Makteliten. På en topp-vd:s inkomst går det 69,3 industriarbetarlöner. I rapporten Alla får det inte bättre från tankesmedjan Katalys bekräftas skillnaderna ytterligare. Mellan 1980 och 2020 har de rikaste svenskarna ökat sina totala förmögenheter från 20 till 35 procent. Trenden att de rikaste blir rikare och de fattigaste fattigare fortsätter.

Varför ska redan utsatta arbetare acceptera denna utveckling? Ska vi ta ansvar själva när ingen annan gör det? Nej, i årets avtalsrörelse ska vi ha vår del och lite till.

Medlemmarna i Transport kräver rejäla lönehöjningar. Utan våra chaufförer, hamnarbetare, flygarbetare, terminalarbetare, lagerarbetare och bevakning- och säkerhetsarbetare stannar Sverige. Bokstavligen. Nu är det vår tur – vi behövs!

Som enda LO-förbund har Transport valt att ställa sig utanför LO:s lönekrav på 4,4 procent. Vi anser att kravet behöver vara högre. Historiskt brukar förhandlingsutfallet landa omkring 75 procent. Med ett lönekrav på 4,4 blir förväntad höjning runt 3,3 procent. För Transports medlemmar är det för lågt. Vi kommer att försöka att höja lönerna mer och är beredda att göra det som krävs.

Vårt krav på 5,5 procent är satt utifrån den tyska industrin som är internationellt konkurrensutsatt. I Tyskland fick de igenom 6,5 procentiga löneökningar på 18 månader samt ett engångsbelopp på 500 euro som motsvarar cirka 5 500 svenska kronor. Det de klarar i Tyskland kan vi klara i Sverige.

I Finland har de fått igenom höjningar i nivå som Tyskland med 7-procentiga ökningar på två år samt engångsbelopp. Att tillägga är att Finland har en lägre inflation än i Sverige. Så det faktiska värdet av löneökningen är högre i Finland än vad den är i Sverige just nu.

Transports medlemmar kräver också ett engångsbelopp på 5 700 kronor som kompensation för de uteblivna lönerna under förra avtalsperioden. På grund av pandemin prolongerades avtalsförhandlingarna, det vill säga de fördröjdes. Löneökningar uteblev i sju månader där varje månad var värd cirka 818 kronor. Tjänstemän fick löneökningarna retroaktivt för prolongeringen, men inte vi arbetare. Detta vill vi ha kompensation för nu.

Vår uppfattning är att det finns utrymme för våra krav. Med dagens inflation på 9,3 procent innebär lönekravet trots allt en reallönesänkning. Med tanke på förväntat förhandlingsutfall är nivån ansvarsfullt satt för att inte skapa en inflationsspiral. Den är också satt för att motverka en fattigdomsspiral.

Återigen, om direktörerna tar ut rekordbonusar och aktieutdelningar under rådande tider så ska vi ha rejäla löneökningar. Pengarna finns – det handlar bara om vem som ska få dem och hur de fördelas.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Väktaren:
    2 april, 2023

    Jag är mest irriterad över att märket ej gav engångsbelopp utbetalt som resten av många europeiska länder fått igenom som t.e.x Tyskland. Ska vi svenskar endast nöja oss med låga 7.4% på två år dessutom utan engångsbelopp?? Vart fan tog engångsbeloppet vägen? Vi har redan förlorat 7 månaders löneökningen under 2020 då arbetsgivarna skyllde på Covid. Skamligt avtal... Köpkraften är så dålig just nu och alla matpriser och kostnader att man känner sig fattig trots heltidsarbete i dagens Sverige... Jag har ingen respekt för märket,det är satt alldeles för lågt och utan strejk och utan kamp för svenska Löner.

  2. stefan pettersson:
    25 mars, 2023

    Helt rätt hoppas Ni står på er!!

  3. Mogge:
    22 mars, 2023

    Självklart helt rätt

  4. Tommy Överfjord:
    4 mars, 2023

    Helt rätt, ställer mig helt och fullt bakom det.

  5. Peter Jansson:
    3 mars, 2023

    Det bästa man som enskild individ kan göra är att investera åtminstone 10% av sin nettolön på börsen för att ta del av den goda avkastningen som börsen ger i genomsnitt med 7% per år och mellan åren 2007-2021 hela 10,74% i genomsnittlig avkastning.Jag såg genom hela mitt arbetsliv hur lönen för lastbilschaufförer blev allt lägre i förhållande till genomsnittslönen i Sverige och det är inte rättvist.Tyvärr så verkar det som om de som utför de "riktiga" arbeten i samhället alltid skall ha sämst betalt medan de som har lätta och bekväma arbeten inomhus framför datorn har väldigt mycket bättre betlat än "vanliga arbetare".Givetvis så skall facket försöka få så hög löneförhöjning som möjligt för sina egna medlemmar utan att elda på inflationen.

  6. John:
    3 mars, 2023

    Ja vi får se då kanske man blir medlem om ni ökar med 5.5, då känns det ju som att ni krigar för lite... Lite grann.

  7. Rickard P:
    3 mars, 2023

    Hoppas innerligen på bra höjning, vi miljöarbete har inte riktigt haft det schysst, tycker även att vi skall få gå ut i strejk om detta inte händer.
    Ja tror iof realistiskt på att vi enbart kommer få 3 till 4% och att än en gång kommer slippa engångs beloppet.

    Ob behöver höjas markant även övertid etc.
    Med minst 50% från dagens timpeng.

    Tyvärr tror jag att vi inte kommer gå så mycket vinnande i det här överhuvudtaget. Men hoppas.

  8. Filip:
    2 mars, 2023

    Som skrivits längre ner, OB tilläggen är ett rent skämt. 32 kronor i vanlig OB och 64 på helg är väldigt väldigt dåligt, skulle det inte gå att förhandla upp dessa?

  9. Filip:
    2 mars, 2023

    Mycket bra Tommy. Har full tillit för dig

  10. Matte:
    2 mars, 2023

    Bra att ställa högre krav, men visst saknas mycket fortfarande....
    T ex har inte mycket hänt med arbetstidsförkortningen på många år.
    Där kan man ifrågasätta varför den gäller först från 22:00 trots att ob gäller från 18: 00. De som jobbar inom kontor och industri har rätt till glasögon medan vi saknar den förmånen, trots hög risk för skador på dem och definitivt ett måste för att få köra med dålig syn.
    Ob-ersättning är ett skämt förutom på röda dagar.

  11. Björn Breivik:
    1 mars, 2023

    Rimligt, ställer mig bakom.

  12. Anna-carina Andersson:
    1 mars, 2023

    Håller med fullständigt

  13. Torbjörn Persson:
    1 mars, 2023

    BRAVO!!!

Lästips:

Porträttbild på man med rakat huvud och skägg

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Läsning. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Trafikverket gör en ny piruett!

Väghållning. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

Var står vi nu?

Nato. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Läs, annars ryker skärmtiden

Läsning. Vi lever i en tid av digitala skärmar och är ständigt uppkopplade. Mobilen (och andra skärmar) erbjuder oss ständiga belöningar och för att få dessa belöningar, krävs ingen nämnvärd ansträngning.

Varför säger färre och färre ifrån?

Civilkurage. Min mamma hade civilkurage och jag har ärvt min beskärda del av det. När jag läser om det som hände i Skärholmen, där en man visade civilkurage och blev skjuten till döds, tänker jag på en händelse som jag var med om i Farsta förra året.

Feedback kan vägleda och såra

Återkoppling. I estetiska sammanhang kallas kritik för ”bedömandets konst” – det är alltså en konst att ge och ta emot kritik. Nu för tiden pratar vi mindre om kritik och mer om feedback – den omtalade återkopplingen som är avsedd att vägleda och förbättra.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

EU-valet den 9 juni

Vi vill ta kampen mot organiserad brottslighet på arbetsmarknaden

Debatt. För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.

Jag skojade ju bara!

Insändare. Känner du igen uttrycket? Inte ovanligt så kunde jag höra det när jag gick i grundskola från någon som uppenbarligen blivit påkommen med att göra något riktigt dumt.

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.