Diskriminering

Arbete och graviditet – Bya och Tya vill ge information

Information. – Många arbetsgivare har inte koll på vad som gäller för gravida och ammande arbetstagare, säger Marko Juvonen, regionalt skyddsombud på avdelning 17.

Han arbetar med ett projekt inom Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd, Bya, som syftar till att ta fram ett informationsmaterial om vad lagstiftningen säger om vad som gäller vid graviditet. Tanken är att det ska bli en folder som ska delas ut till arbetsgivare och skyddsombud. Ett liknande projektförslag är inskickat till Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, Tya.

– I materialet som vi kallar Graviditet och arbetsliv går vi igenom befintlig lagstiftning, vad som gäller när man blir gravid och vad arbetsgivarens ansvar är, säger Marko Juvonen.

Marko Juvonen, RSO avdelning 17 Skövde-Borås. Foto: John Antonsson
Marko Juvonen. Foto: John Antonsson

Riskbedömning

När en kvinna blir gravid ska arbetsgivaren tillsammans med henne och skyddsombudet göra en riskbedömning och anpassa arbetet utifrån det.

– När man är gravid ska man kanske inte jobba med ordningshållning där det förekommer hot och våld. Samma sak inom åkeribranschen, där är det kanske inte helt lämpligt ergonomiskt att köra distribution när man är gravid, säger Marko.

Graviditetspenning

Om arbetsgivaren inte kan anpassa tjänsten eller hitta något annat som den gravida kan göra inom företaget så kan arbetsgivaren stänga av henne från arbete. Hon kan då söka graviditetspenning från Försäkringskassan.

– Men det kräver att arbetsgivaren har uttömt alla möjligheter till anpassning och omplacering och det är dokumenterat i en riskbedömning, säger Marko.

Tyvärr är det inte alltid arbetsgivaren uppfyller de kraven. Som regionalt skyddsombud har Marko flera gånger fått hjälpa medlemmar som har fått problem med arbetsgivaren under graviditeten.

Ofta okunskap

– Det brukar vara lite diskussioner innan vi får rätsida på det. Men oftast brukar arbetsgivaren lyssna när jag eller skyddsombud påtalar vad lagen säger om rättigheter och skyldigheter. Ofta handlar det om okunskap. Därför behövs det här materialet där vi på ett väldigt lättillgängligt sätt förklarar vad som gäller, säger Marko och fortsätter:

– Om vi tittar inom Tyas områden så har vi 40–50 procent tjejer i klasserna på Transportgymnasierna. Branschen måste ta höjd för att det kommer att vara hälften kvinnor och hälften män i framtiden. Det börjar ju redan bli 50 procent tjejer på vissa arbetsplatser. Då måste branschen vara beredd på att folk får barn.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson

I Trelleborg fick hamnarbetarna sin ”drömkåk” vid havet

Hamn. Fikarum tio meter från havet, ett större gym och snart också en badbrygga. Hamnarbetarna i Trelleborg fick nästan allt de önskade när bolaget flyttade till en ny byggnad.

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.