”Arbetsdomstolen är ute på väldigt tunn is”

Arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö är mycket kritisk till AD-domen som ger verkstadsföretaget Ferruform rätt att alkotesta besökande chaufförer: – Det här är det mest anmärkningsvärda som kommit från Arbetsdomstolen när det gäller tvångsvisa medicinska undersökningar. Transport borde ha en god chans att få saken prövad i Europadomstolen.

Kurt Junesjö är numera pensionär, men som anställd på LO-TCO Rättsskydd drev han flera uppmärksammade mål som handlade om personlig integritet i arbetslivet.

Junesjö har noga läst utslaget från Arbetsdomstolen, AD, som formellt rör Scanias dotterbolag Ferruform i Luleå och åkerichaufförer anställda i DHL.

För Transport är domen ett rejält bakslag. Konsekvensen är att åkeribranschens kunder kan införa egna alkotester för yrkesförare som kommer för att hämta eller lämna gods.

Fast Junesjö väljer att använda den juridiska termen tvångsvisa medicinska undersökningar:

– För det är faktiskt vad det handlar om, inte drogtester, förtydligar han.

I Sverige saknas lagskydd för de privatanställdas personliga integritet. Den regleras i stället i Europakonventionen om skydd för de mänskliga fri- och rättigheterna. I artikel 8 sägs att ”var och en” har rätt till respekt för sitt privatliv.

Detta skydd kan inskränkas med hänsyn till bland annat statens säkerhet och den allmänna säkerheten. Men. För att inskränka den krävs, enligt Europakonventionen, stöd i lag.

I den praxis som vuxit fram anses drog- och alkotester vara en medicinsk undersökning – en åtgärd som i sin tur betraktas som ett stort ingrepp i de mänskliga fri- och rättigheterna.

Mot den bakgrunden borde det alltså krävas stöd i svensk lag, om Ferruform ska testa externa chaufförer, menar Kurt Junesjö:

– Men AD prövar över huvud taget inte om det finns lagstöd. I stället hänvisar man till arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Men Ferruform är ju inte arbetsgivare för chaufförerna! Det är ju DHL.

– AD ger sig ut på väldigt tunn is. Man utsträcker arbetsledningsrätten till tredje man. Till ett företag som över huvud taget inte har någon relation till DHL:s personal.

Kurt Junesjö konstaterar att AD nu helt eliminerar den ena parten på arbetsmarknaden – den som företräder chaufförerna. Det räcker med att DHL och Ferruform ingår ett avtal så är förarnas eget fackförbund i praktiken sidsteppat.

– Då har man gått otroligt långt, säger Junesjö.

I domen lyfter AD fram det faktum att det nyligen lades fram ett lagförslag om integritet i arbetslivet. Förslaget hamnade visserligen i byrålådan, men om AD ändå vägt in det som skrevs där hade alkotesterna i Luleå inte uppfyllt kraven, anser Kurt Junesjö.

Han säger:

– Lagförslaget och AD:s agerande kan mycket väl påverka Transports chanser i Europadomstolen, om förbundet skulle välja att driva frågan dit.

– Europadomstolen är inte särskilt arbetstagarvänlig, men jag bedömer att Transport åtminstone har goda möjligheter att få upp ärendet till prövning. AD har gjort en väldigt långsökt tolkning av vad som ryms inom svensk lag.

I det aktuella fallet tecknade IF Metall och Unionen ett lokalt avtal med sin arbetsgivare, Ferruform, om att externa chaufförer ska alkotestas. Kontrollerna har hittills inte omfattat Ferruforms egen personal, som också kör tunga fordon inne på fabriksområdet.

Hur ser Kurt Junesjö på IF Metalls och Unionens agerande?

– Den fackliga solidariteten har helt satts åt sidan. Fast det är ju inte särskilt förvånande när det gäller IF Metall… I mina ögon borde man givetvis ha frågat kompisarna som berörs av kontrollerna innan man skriver under ett avtal.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.