Arbetsförmedlare less på bidragsrullningen

– Som arbetsförmedlare utsätts man för raka puckar från arbetsgivarna. Budskapet är: ”Jag vill ha friska människor till så lågt pris som möjligt.” Det säger en anställd på Arbetsförmedlingen som är kritisk mot att lönebidrag och andra anställningsstöd beviljas på lösa grunder.

Robert (fingerat namn) jobbar på ett av Arbetsförmedlingens lokalkontor i Stockholms län. Efter några år som yrkeschaufför sadlade han om till arbetsförmedlare. När vi träffas för en intervju beskriver Robert hur Alliansens arbetslinje fått stort genomslag på Arbetsförmedlingarna.

– Vi ska få ut folk i jobb, det är vårt uppdrag. Pressen på oss arbetsförmedlare är enorm. Hela Arbetsförmedlingen har blivit resultatinriktad. Det är ett prestationstänkande som påverkar även våra egna löner.

– Ledningen för statistik över hur många människor varje enskild arbetsförmedlare får ut i jobb. ”Måluppfyllelse” är sedan ett kriterium vid den individuella lönesättning som Arbetsförmedlingen tillämpar.

Till sin hjälp har arbetsförmedlarna ett batteri av bidragsvarianter, så kallade anställningsstöd. De är tänkta att gå till långtidsarbetslösa, funktionshindrade och andra som har svårt att ta sig ut på den reguljära arbetsmarknaden.

I sitt jobb ser Robert hur bidragsmöjligheterna missbrukas. Det gäller inte minst inom taxi, menar han.

– Lönebidrag är i grunden bra. Det ska gå till personer som har ett styrkt funktionshinder. Vår uppgift är att hitta rätt företag, med bra psykosocial arbetsmiljö.

– Enligt reglerna ska Arbetsförmedlingen besöka arbetsplatsen. Men, nej, det sker inte alltid. Uppgiften är att få ut folk till varje pris. Då glider man på bedömningarna.

För omkring två år sedan stramade Arbetsförmedlingen centralt upp villkoren kring lönebidrag. Reglerna säger att arbetsgivarna ska ha försäkringar för de anställda och att lönevillkoren ska vara likvärdiga med de som finns i branschens kollektivavtal.

Efter en noggrann utredning kom Arbetsförmedlingen fram till att enda sättet att garantera ett fullgott, hållbart skydd för lönebidragaren var att det fanns ett tecknat kollektivavtal. Det budskapet gick ut från huvudkontoret till de lokala förmedlingarna. Robert säger:

– Den tolkningen gällde bara några månader och fick aldrig genomslag. På Arbetsförmedlingarna sitter en massa gamla uvar som gör som de vill, när anställningsstöden beviljas. Chefen är bara ett rundningsmärke.

– Vi ska inte bevilja lönebidrag, om det blir lönedumpande. Men i realiteten kollar man i dag bara om det finns Fora-försäkringar hos arbetsgivaren. Vi ska också skicka alla ärenden till facket, för yttranden. Jag gör faktiskt det, men många slarvar på den punkten också.

Enligt Robert varierar engagemanget hos fackförbunden:

– Tjänstemannafacken svarar regelmässigt: ”Vi har inget att erinra.” Av LO-förbunden är Kommunal sämst på att svara. Man undrar om de har någon facklig verksamhet över huvud taget. Handels är bäst, de svarar alltid. Transport sköter sig hyfsat.

– Fast arbetsförmedlarna tar sällan fackets synpunkter på allvar. I alla fall inte när det gäller nystartsjobb. Grovt räknat gissar jag att 50 procent av alla vi placerar ut hamnar på arbetsplatser med kollektivavtal.

Förutom lönebidrag och nystartsjobb försöker Robert jaga fram praktikplatser:

– Man blir glad om något företag vill ta emot en praktikant. Även när det inte finns någon utsikt för en fortsatt anställning. Vid praktik kollar vi varken kollektivavtal eller Fora-föräkringar. De som praktiserar omfattas av vår egen försäkring.

Inför praktikplaceringar ska förmedlingen samråda med facket.

– Den enda synpunkt vi beaktar är om det pågår en arbetsmarknadskonflikt kring bolaget. Exempelvis en blockad för att få fram ett kollektivavtal. I övrigt tar vi inte hänsyn till några fackliga invändningar mot företaget.

Nystartsjobben då?

– Det är beslut som klubbas på 20 minuter, efter att arbetsgivaren fyllt i ett papper. Arbetsförmedlingen kollar inte kollektivavtal, inte försäkringar. Företagen skriver i och för sig under på att man ska tillämpa kollektivavtalsenliga villkor, men ingen kollar att det efterlevs.

– Jag ser flera problem med nystartsjobben. Det är väldigt vanligt att folk sparkas ut så fort stödet tickat ut. Många arbetsgivare sätter i system att utnyttja nystartsjobbare som byts ut löpande. Som reglerna är i dag har Arbetsförmedlingen ingen möjlighet att säga stopp.

Robert skakar uppgivet på huvudet och konstaterar att förmedlingen får ut många långtidsarbetslösa i yrkeslivet, men skapar samtidigt nya.

– Jag får ibland känslan av att arbetsgivare väntar in lämpliga personer, långtidsarbetslösa, för att komma över mer bidrag. I mina ögon är det barockt. Behöver man anställa, men inte har råd; då ska man ta mig fan se över sin affärsidé!

Arbetsförmedlaren Robert är luttrad. Vad upprör honom allra mest?

– Jag kommer ursprungligen från en bransch där man jobbade på rakt ackord. Men faktum är att jag aldrig varit så resultatinriktad som här på förmedlingen. Det är en ständig jakt på ”gröna” siffror. På att få ut så många som möjligt i arbete.

– Vi har ibland ”frivillig” beordrad övertid, bara för att snygga till siffrorna för vårt kontor. Inför varje sånt pass brukar chefen förtydliga att målet är si eller så många utplacerade.

På Arbetsförmedlingens huvudkontor jobbar Kenneth Isacsson på enheten ”Rehabilitering till arbete”. Lönebidrag är hans område.

Isacsson bekräftar att kravet på kollektivavtal hos arbetsgivarna slopades sommaren 2011. Det kom efter en ändring i förordningen som styr Arbetsförmedlingarnas arbete. Arbetsgivare som tar emot lönebidragare behöver numera bara uppfylla ”väsentliga delar” av branschens kollektivavtal.

Är resultatet att förmedlarna bara undersöker om det finns arbetsmarknadsförsäkringar?

Kenneth Isacsson säger:

– Myndigheten kan inte kolla allt. Men alla arbetsgivare får skriva på avtal där de förbinder sig att följa villkoren som finns i kollektivavtalen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.