Arbetsmiljön kontrolleras på sjömackar
Under sommaren råder högtryck på landets sjönära bensinmackar. Men långt ifrån alla följer de regler som finns när det gäller sommarjobbande ungdomar.
Sälja glass, binda fast båtar i bryggan och fylla på bensin. Arbetsuppgifterna på en bensinmack vid vattnet kan variera stort under sommaren. Men alla uppgifter lämpar sig inte för minderåriga.
– De vanligaste felen är nog att de tankar båtar och ensamma hanterar kassan, kanske till och med går till banken med pengar, säger Hans Karlsson, inspektör på arbetsmiljöverket i Stockholm, som sedan förra året gjort en särskild kontroll av förhållanden på skärgårdens bensinmackar.
På somrarna satsar Arbetsmiljöverket lite extra på att kontrollera arbetsförhållanden för just ungdomar. Många sommarjobbar, kanske för första gången, och det är inte alla arbetsgivare som vet vad som gäller. I Stockholm drog man igång kontroller av just sjömackar sedan myndigheten fått in flera rapporter om missförhållanden.
I år besökte Hans Karlsson och en kollega fyra sjömackar, varav en väntar ett återbesök eftersom ägaren inte var på plats. Hans Karlsson tycker sig se att verkets arbete lönar sig. Alla tre inspekterade mackar skötte sig när det gällde minderåriga anställda. På en mack hade ett års betänketid gjort resultat.
– Jag var där i fjol och då ville de inte prata med oss. De ville att vi skulle boka tid för att komma ut, så vi skickade på dem massa informationsmaterial om regler för minderåriga i verksamheten.
– När vi var ute på samma mack i år var mycket mer villiga att prata. Enligt uppgift fanns det minderåriga i verksamheten tidigare, men tydligen har man tagit till sig av informationen.
Reglerna kring vilka arbetsuppgifter som minderåriga får utföra är många. Till exempel får man inte hantera bensin. Man får heller inte arbeta med kontanthantering utan en närvarande vuxen. Minderåriga ska också ha en ansvarig handledare och få ordentlig introduktion på arbetsplatsen.
Trots det är det är det ingen ovanlig syn med unga killar och tjejer som servar båtar och står i kassan ensamma på sjömackar under sommaren.
– Det kan ju ha flera orsaker. Dels okunskap, men det kan också finnas ekonomiska aspekter, att man betalar väldigt lite för de här jobben och utnyttjar ungdomar, säger Hans Karlsson.
Även Transports Stockholmsavdelning har tagit sig en titt på arbetsmiljön i skärgården. Liksom arbetsmiljöverket besökte regionala skyddsombudet Jorma Ström tillsammans med två medlemmar flera mackar tidigare under sommaren. Även för Transport är bakgrunden till granskningen tidigare rapporter om missförhållanden.
– För några år sen kom vi underfund med att mackarna hade minderåriga som jobbade utan att någon fullvuxen överhuvudtaget var på plats.
Transports delegation stötte dock på hinder i sin granskning. På många ställen drivs sjömackarna av privata entreprenörer, båtklubbar eller butiker och inte av de olika bensinbolagen. Resultatet blir att de inte längre är kollektivavtalsbundna till Transport.
Trots det hann man med sex besök och kunde konstatera att det mesta såg bra ut i år.
Efter semestrarna ska Jorma Ström sätta sig ner tillsammans med Arbetsmiljöverket för att diskutera resultaten. Förutom förhållanden för minderåriga kommer han ta upp frågan om säkerhetsutrustning.
– Det finns ju ingen lag på det, men man funderar på varför folk som springer på flytpontoner och tankar båtar inte har några flytvästar?
– Det är så enkelt att snubbla på en slang och stå på öronen ner i vattnet. Det behöver ju inte vara så att man inte kan simma. Risken ligger i överraskningsmomentet eller att man slår i skallen någonstans.