Arbetsmiljöverket granskar bärgningsolycka

Bärgare. Bärgningsolyckan i Dalarna är ett ärende också för Arbetsmiljöverket. Den ska utredas ur arbetsmiljösynpunkt, men än så länge ligger bollen hos arbetsgivaren.

I går kom polisen fram till att det inte var ett arbetsmiljöbrott när en bärgare i lördags blev påkörd av en personbil och allvarligt skadad. Arbetsgivaren kan inte lastas, var polisens slutsats och de fortsätter därför att utreda olyckan som ett trafikbrott.

Om i stället Arbetsmiljöverket ska anmäla händelsen till åklagare, som också kan pröva om det har begåtts ett brott mot arbetsmiljölagen, blir en långt senare fråga.

Inspektören Håkan Angeldahl har just startat myndighetens utredning.

– Vi har börjat med ett samtal med arbetsgivaren, berättar han. Det första vi gör är att fråga om det behövs krisstöd.

Arbetsmiljöverket har beställt en utredning från företaget. När den är levererad väntar ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.

– Då träffar vi arbetsgivaren och skyddsombudet. Vi för en dialog om åtgärder som kan vidtas för att förhindra liknande olyckor. Om det finns brister i riskbedömningen och om vi ska ställa några framåtsyftande krav på företaget.

Transportarbetaren frågar om ett skyddsfordon, en så kallad TMA-bil, borde ha funnits på plats när bärgaren startade sitt arbete. Håkan Angeldahl svarar att detta är en av flera saker att titta vidare på.

Så småningom bestämmer Arbetsmiljöverkets jurist om det finns anledning att åtalsanmäla arbetsgivaren. För att olyckan ska bedömas som ett arbetsmiljöbrott krävs ett direkt samband mellan arbetsgivarens agerande och händelsen på vägen.

Håkan Angeldahl har haft ett tidigare fall med en allvarlig skada på Lundbärgarna, där den skadade bärgaren är anställd.

– Min erfarenhet är att det här är ett företag som försöker göra rätt och ha en bra arbetsmiljö, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    27 januari, 2019

    GIVETVIS,SÅ SKALL DET VARA LAGKRAV PÅ ATT DET SKALL ANVÄNDAS TMA-BIL OAVSETT VAR I LANDET BÄRGNING SKER!!! Vad hjälper det om jag kryper fram med min långtradare vid en bärgning när 99,99% kör för fort!!!! Inkompetenta myndigheter och politiker som inte har en en aning om hur verkligheten ser ut!!!!!Jag är glad och lycklig som njuter av sovmorgon varje dag med A-kassa istället för att befinna mig på vägarna som yrkeschaufför.......

Lästips:

Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.

Göteborgs hamn

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Efter dödsfall – Renova anmäls för fara vid ensamarbete

Miljö. I november förra året föll en miljöarbetare i Göteborg ner i en 2,5 meter djup grop, till en underjordsbehållare för avfall, och dog. Transports skyddsombud anmäler nu Renova till Arbetsmiljöverket för fara och brister vid ensamarbete.

Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Skräpiga återvinningsstationer avskräcker

Miljö. Kraftigt nedskräpade återvinningsstationer inger nästan fyra av tio svenskar en känsla av otrygghet. Vissa väljer därför att inte lämna sitt skräp. Det framgår av en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av den ideella organisationen Håll Sverige rent.