Arbetsmiljöverket granskar bärgningsolycka
Bärgare. Bärgningsolyckan i Dalarna är ett ärende också för Arbetsmiljöverket. Den ska utredas ur arbetsmiljösynpunkt, men än så länge ligger bollen hos arbetsgivaren.
I går kom polisen fram till att det inte var ett arbetsmiljöbrott när en bärgare i lördags blev påkörd av en personbil och allvarligt skadad. Arbetsgivaren kan inte lastas, var polisens slutsats och de fortsätter därför att utreda olyckan som ett trafikbrott.
Om i stället Arbetsmiljöverket ska anmäla händelsen till åklagare, som också kan pröva om det har begåtts ett brott mot arbetsmiljölagen, blir en långt senare fråga.
Inspektören Håkan Angeldahl har just startat myndighetens utredning.
– Vi har börjat med ett samtal med arbetsgivaren, berättar han. Det första vi gör är att fråga om det behövs krisstöd.
Arbetsmiljöverket har beställt en utredning från företaget. När den är levererad väntar ett inspektionsbesök på arbetsplatsen.
– Då träffar vi arbetsgivaren och skyddsombudet. Vi för en dialog om åtgärder som kan vidtas för att förhindra liknande olyckor. Om det finns brister i riskbedömningen och om vi ska ställa några framåtsyftande krav på företaget.
Transportarbetaren frågar om ett skyddsfordon, en så kallad TMA-bil, borde ha funnits på plats när bärgaren startade sitt arbete. Håkan Angeldahl svarar att detta är en av flera saker att titta vidare på.
Så småningom bestämmer Arbetsmiljöverkets jurist om det finns anledning att åtalsanmäla arbetsgivaren. För att olyckan ska bedömas som ett arbetsmiljöbrott krävs ett direkt samband mellan arbetsgivarens agerande och händelsen på vägen.
Håkan Angeldahl har haft ett tidigare fall med en allvarlig skada på Lundbärgarna, där den skadade bärgaren är anställd.
– Min erfarenhet är att det här är ett företag som försöker göra rätt och ha en bra arbetsmiljö, säger han.