Close
Koll på jobbet tack vare ordentlig introduktion. Men Arbetsmiljöverkets statistik visar att unga män, 16–24 år, är de som anmäler flest arbetsolyckor. Förlorad kontroll över transportfordon är en av de vanligaste orsakerna. (GENREBILD)
Close

Arbetsmiljöverket inspekterar sommarjobb

Arbetsmiljö. Förra sommaren råkade nära 1 500 ungdomar ut för olyckor på jobbet och blev tvungna att sjukskriva sig. I år inspekterar Arbetsmiljöverket arbetsplatser som är vanliga bland unga.

De flesta unga är glada att alls ha fått ett jobb. Men många vet inte riktigt vad de har rätt till på arbetet. Eller vad arbetsgivaren har rätt att kräva.

Ungdomar löper större risk än andra att råka ut för arbetsolyckor och är överrepresenterade när det gäller antalet anmälda arbetsskador, visar Arbetsmiljöverkets statistik.

Erna Zelmin. Foto: Pressbild Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverkets generaldirektör, Erna Zelmin, betonar i ett utskick från den statliga myndigheten arbetsgivares ansvar när det gäller introduktion och handledning för nyanställda:

– Arbetsgivare behöver ta hänsyn till att många sommarjobbare är oerfarna, kan vara ovana vid den utrustning som används och kanske inte vågar fråga om de är osäkra. Många olyckor går att förebygga om nyanställda får en bra introduktion. Det blir extra viktigt i sommar, när ungdomarna kommer ut på sina första sommarjobb, så att de får en säker start i arbetslivet, säger hon.

Juli är den månad då flest ungdomar skadas på jobbet. Många unga sommarjobbar då – på lager och restauranger och inom handel, fastighetsservice och omsorg. Det är också här de flesta arbetsplatsolyckor som anmäls sker. Lagerassistenter, truckförare, byggnadsarbetare, hemvårdsbiträden och köksbiträden ligger högst i statistiken över anmälda arbetsolyckor bland unga.

Truckolyckor vanliga

Under de senaste fem föregående somrarna, 2018–2022, har över 7 000 unga, mellan 16 och 24 år, anmält att de skadats i arbetsolyckor så allvarligt att det lett till sjukskrivning. Vanligast orsak till olyckorna är förlorad kontroll över transportmedel, som truckar. Det är också vanligt med belastningsskador orsakade av tunga lyft, exempelvis inom vård och omsorg, liksom olyckor vid hantering av verktyg, som vassa knivar.

Arbetsmiljöverket har även tidigare år inspekterat branscher där andelen unga är stor. De tidigare inspektionerna visar att det ofta saknas rutiner för att undersöka, riskbedöma och åtgärda risker i arbetsmiljön. Det får konsekvensen att det också blir svårt att ge en fungerande introduktion för nya medarbetare.

Under årets inspektioner fokuserar Arbetsmiljöverket på arbetsplatser inom bland annat handel, hotell, restaurang och kafé samt fastighetsskötsel.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.