Arbetsmiljöverket kritiskt efter överfall på tidningsbud

Tidningsbud. Arbetsgivaren har inte utrett hur det kommer sig att ett tidningsbud under sin utdelningsrunda överfölls, tillfångatogs och misshandlades. Arbetsmiljöverket efterlyser rutiner och riskbedömningar efter att budet i augusti utsattes för grovt våld, som utreds av polisen i Kristianstad.

– Vi vill få i gång ett centralt arbetsmiljöarbete på företaget, kommenterar Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare på Transport.

– Men än så länge har diskussionerna inte lett vidare.

Arbetsmiljöverkets kritik efter händelsen i Kristianstad ser bedövande ut:

Till att börja med saknar inspektören en utredning av intermezzot som tidningsbudet beskriver att han blivit tillfångatagen, torterad och lyckades fly naken och blodig över taken. Myndigheten frågar efter vilka orsaker som företaget bedömer ligger bakom eller bidrar till händelsen. Samt vad Point logistik har gjort och tänker göra för att förhindra liknande händelser i framtiden.

Därutöver saknar Arbetsmiljöverket, enligt inspektionsmeddelandet, rutiner för hur olycksfall, ohälsa och allvarliga tillbud ska utredas. Riskbedömningar efterlyses, det vill säga företagets bedömning när och om tidningsbuden riskerar att utsättas för våld och hot om våld.

Arbetsmiljöverket vill se en handlingsplan som svarar på de frågorna. Myndigheten kräver att rutiner införs för att bedöma riskerna.

Den 5 november återkommer Arbetsmiljöverkets inspektör. Om kraven inte är uppfyllda hotar ett föreläggande, som kan kosta pengar, eller förbud mot riskfyllda handlingar står det i inspektionsmeddelandet.

Arbetsmiljöverkets Roger Olsson tonar dock ner kraften i sin inspektionsrapport:

– De krav jag ställer är väldigt vanliga när jag inspekterar en arbetsplats. Det behöver inte betyda att företaget saknar planer och policyer, jag kunde kanske inte vänta på att de skulle gräva fram dokumenten vid min inspektion.

En som är desto mer upprörd över Arbetsmiljöverkets besök och rapport är Johan Lundin, vd på Point logistik:

– Inspektören valde bort att titta på våra dokument, eller så var han dövstum.

Johan Lundin väntar på att förundersökningen om överfallet ska bli klart så att det blir tydligt vad som hände den där augustimorgonen. Inspektionen gjordes åtta dagar efter dådet.

Transports regionala skyddsombud, Kersti Norén Dahlström, kritiserar både företaget och Arbetsmiljöverket för att hon inte kallats till utredningsarbetet eller myndighetens inspektion.

– Point logistik påstår att jag har varit delaktig i arbetsplatsens utredning, men allt som hänt är att jag har fått ett samtal om händelsen.

I stället var en anställd, som är lokalt skyddsombud i ett annat av företagets distrikt, med.

– Jag är också starkt kritisk till att vårt regionala skyddsombud i avdelning 51 har utestängts från utredningen, säger Transports Gustaf Järsberg.

Och i den frågan hänvisar företaget till att Arbetsmiljöverket ville ha med ett skyddsombud som jobbar i verksamheten – medan myndighetens inspektör säger att hans enda önskan är att en arbetstagarrepresentant ska ha möjlighet att vara med på inspektionen. Inte vem detta är.

Förundersökningen om själva brottet den 12 augusti pågår. Det överfallna tidningsbudet är hemma och sjukskriven.

– Han mår dåligt, är fortfarande helt chockad, säger advokat Björn Attnarsson, som är budets målsägarbiträde.

En 25-årig man är fortfarande häktad, misstänkt för grov misshandel och människorov. Åtal väntas de närmaste veckorna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lena Blomquist, red:
    19 september, 2019

    Tack för info. Jag har kollat och ändrar min felaktiga uppgift.

  2. Sven-Åke:
    18 september, 2019

    Inspektionen var den 20 augusti, 8 dagar efter händelsen - inte två dagar efter händelsen.

Lästips:

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.