Arbetsmiljöverket kritiskt efter överfall på tidningsbud

Tidningsbud. Arbetsgivaren har inte utrett hur det kommer sig att ett tidningsbud under sin utdelningsrunda överfölls, tillfångatogs och misshandlades. Arbetsmiljöverket efterlyser rutiner och riskbedömningar efter att budet i augusti utsattes för grovt våld, som utreds av polisen i Kristianstad.

– Vi vill få i gång ett centralt arbetsmiljöarbete på företaget, kommenterar Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare på Transport.

– Men än så länge har diskussionerna inte lett vidare.

Arbetsmiljöverkets kritik efter händelsen i Kristianstad ser bedövande ut:

Till att börja med saknar inspektören en utredning av intermezzot som tidningsbudet beskriver att han blivit tillfångatagen, torterad och lyckades fly naken och blodig över taken. Myndigheten frågar efter vilka orsaker som företaget bedömer ligger bakom eller bidrar till händelsen. Samt vad Point logistik har gjort och tänker göra för att förhindra liknande händelser i framtiden.

Därutöver saknar Arbetsmiljöverket, enligt inspektionsmeddelandet, rutiner för hur olycksfall, ohälsa och allvarliga tillbud ska utredas. Riskbedömningar efterlyses, det vill säga företagets bedömning när och om tidningsbuden riskerar att utsättas för våld och hot om våld.

Arbetsmiljöverket vill se en handlingsplan som svarar på de frågorna. Myndigheten kräver att rutiner införs för att bedöma riskerna.

Den 5 november återkommer Arbetsmiljöverkets inspektör. Om kraven inte är uppfyllda hotar ett föreläggande, som kan kosta pengar, eller förbud mot riskfyllda handlingar står det i inspektionsmeddelandet.

Arbetsmiljöverkets Roger Olsson tonar dock ner kraften i sin inspektionsrapport:

– De krav jag ställer är väldigt vanliga när jag inspekterar en arbetsplats. Det behöver inte betyda att företaget saknar planer och policyer, jag kunde kanske inte vänta på att de skulle gräva fram dokumenten vid min inspektion.

En som är desto mer upprörd över Arbetsmiljöverkets besök och rapport är Johan Lundin, vd på Point logistik:

– Inspektören valde bort att titta på våra dokument, eller så var han dövstum.

Johan Lundin väntar på att förundersökningen om överfallet ska bli klart så att det blir tydligt vad som hände den där augustimorgonen. Inspektionen gjordes åtta dagar efter dådet.

Transports regionala skyddsombud, Kersti Norén Dahlström, kritiserar både företaget och Arbetsmiljöverket för att hon inte kallats till utredningsarbetet eller myndighetens inspektion.

– Point logistik påstår att jag har varit delaktig i arbetsplatsens utredning, men allt som hänt är att jag har fått ett samtal om händelsen.

I stället var en anställd, som är lokalt skyddsombud i ett annat av företagets distrikt, med.

– Jag är också starkt kritisk till att vårt regionala skyddsombud i avdelning 51 har utestängts från utredningen, säger Transports Gustaf Järsberg.

Och i den frågan hänvisar företaget till att Arbetsmiljöverket ville ha med ett skyddsombud som jobbar i verksamheten – medan myndighetens inspektör säger att hans enda önskan är att en arbetstagarrepresentant ska ha möjlighet att vara med på inspektionen. Inte vem detta är.

Förundersökningen om själva brottet den 12 augusti pågår. Det överfallna tidningsbudet är hemma och sjukskriven.

– Han mår dåligt, är fortfarande helt chockad, säger advokat Björn Attnarsson, som är budets målsägarbiträde.

En 25-årig man är fortfarande häktad, misstänkt för grov misshandel och människorov. Åtal väntas de närmaste veckorna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lena Blomquist, red:
    19 september, 2019

    Tack för info. Jag har kollat och ändrar min felaktiga uppgift.

  2. Sven-Åke:
    18 september, 2019

    Inspektionen var den 20 augusti, 8 dagar efter händelsen - inte två dagar efter händelsen.

Lästips:

Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Porträttbild på leende 91-årig, gråhårig man med vit skjorta

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.