Arbetsmiljöverket kritiskt efter överfall på tidningsbud
Tidningsbud. Arbetsgivaren har inte utrett hur det kommer sig att ett tidningsbud under sin utdelningsrunda överfölls, tillfångatogs och misshandlades. Arbetsmiljöverket efterlyser rutiner och riskbedömningar efter att budet i augusti utsattes för grovt våld, som utreds av polisen i Kristianstad.
– Vi vill få i gång ett centralt arbetsmiljöarbete på företaget, kommenterar Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare på Transport.
– Men än så länge har diskussionerna inte lett vidare.
Arbetsmiljöverkets kritik efter händelsen i Kristianstad ser bedövande ut:
Till att börja med saknar inspektören en utredning av intermezzot som tidningsbudet beskriver att han blivit tillfångatagen, torterad och lyckades fly naken och blodig över taken. Myndigheten frågar efter vilka orsaker som företaget bedömer ligger bakom eller bidrar till händelsen. Samt vad Point logistik har gjort och tänker göra för att förhindra liknande händelser i framtiden.
Därutöver saknar Arbetsmiljöverket, enligt inspektionsmeddelandet, rutiner för hur olycksfall, ohälsa och allvarliga tillbud ska utredas. Riskbedömningar efterlyses, det vill säga företagets bedömning när och om tidningsbuden riskerar att utsättas för våld och hot om våld.
Arbetsmiljöverket vill se en handlingsplan som svarar på de frågorna. Myndigheten kräver att rutiner införs för att bedöma riskerna.
Den 5 november återkommer Arbetsmiljöverkets inspektör. Om kraven inte är uppfyllda hotar ett föreläggande, som kan kosta pengar, eller förbud mot riskfyllda handlingar står det i inspektionsmeddelandet.
Arbetsmiljöverkets Roger Olsson tonar dock ner kraften i sin inspektionsrapport:
– De krav jag ställer är väldigt vanliga när jag inspekterar en arbetsplats. Det behöver inte betyda att företaget saknar planer och policyer, jag kunde kanske inte vänta på att de skulle gräva fram dokumenten vid min inspektion.
En som är desto mer upprörd över Arbetsmiljöverkets besök och rapport är Johan Lundin, vd på Point logistik:
– Inspektören valde bort att titta på våra dokument, eller så var han dövstum.
Johan Lundin väntar på att förundersökningen om överfallet ska bli klart så att det blir tydligt vad som hände den där augustimorgonen. Inspektionen gjordes åtta dagar efter dådet.
Transports regionala skyddsombud, Kersti Norén Dahlström, kritiserar både företaget och Arbetsmiljöverket för att hon inte kallats till utredningsarbetet eller myndighetens inspektion.
– Point logistik påstår att jag har varit delaktig i arbetsplatsens utredning, men allt som hänt är att jag har fått ett samtal om händelsen.
I stället var en anställd, som är lokalt skyddsombud i ett annat av företagets distrikt, med.
– Jag är också starkt kritisk till att vårt regionala skyddsombud i avdelning 51 har utestängts från utredningen, säger Transports Gustaf Järsberg.
Och i den frågan hänvisar företaget till att Arbetsmiljöverket ville ha med ett skyddsombud som jobbar i verksamheten – medan myndighetens inspektör säger att hans enda önskan är att en arbetstagarrepresentant ska ha möjlighet att vara med på inspektionen. Inte vem detta är.
Förundersökningen om själva brottet den 12 augusti pågår. Det överfallna tidningsbudet är hemma och sjukskriven.
– Han mår dåligt, är fortfarande helt chockad, säger advokat Björn Attnarsson, som är budets målsägarbiträde.
En 25-årig man är fortfarande häktad, misstänkt för grov misshandel och människorov. Åtal väntas de närmaste veckorna.