Arbetsskador och sjukdomar ökar
Arbetsmiljö. Nära 35 000 personer råkade förra året ut för en olycka på jobbet som tvingade dem att vara borta från arbetet. Över 10 000 blev sjuka av jobbet. Lastbilschaufförer och truckförare tillhör de hårdast drabbade yrkena.
Som ett ovälkommet vårtecken kommer den i slutet av maj, Arbetsmiljöverkets rapport om arbetsskador, arbetssjukdomar och dödsfall på jobbet. Den fullständiga statistiken för året före. Anmälningarna av både arbetsskador och arbetssjukdomar ökar.
Dödsolyckorna har vi berättat om tidigare: Tio yrkesförare dog på jobbet i Sverige år 2019.
Att truckförare är ett farligt jobb skrev vi också om under vårvintern. Förra året skedde 1 163 olyckor där truckar var inblandade. Bland män är truckförarna också de som i högst utsträckning blir sjuka av jobbet. 29 av 1 000 truckförare anmälde en arbetssjukdom under förra året.
Transport och magasinering är en stor bransch där Arbetsmiljöverket räknar in lastbilschaufförer, taxiförare, terminalare, lagerpersonal, hamnarbetare, flygplatspersonal, sjömän, bussförare och lokförare. Den branschen är allra hårdast drabbad när det gäller andelen arbetsolyckor bland män. Näst värst för kvinnor.
Transports centrala arbetsmiljöombudsman drar efter andan innan han kommenterar siffrorna:
– Statistiken pekar på att arbetsplatsolyckorna ökar i slimmade organisationer där färre anställda ska göra mer jobb, säger Martin Miljeteig.
– Arbetsgivarna i de hårdast drabbade transportbranscherna behöver jobba vidare med det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det finns fortfarande brister hos många arbetsgivare när det gäller samverkan med skyddsombuden, riskbedömningar och handlingsplaner.
Bakom var och en av Arbetsmiljöverkets siffror finns en person som dött, skadat sig eller blivit sjuk av jobbet. Martin Miljeteig berättar att många oroliga har hört av sig under coronapandemin.
– Det är inte bara en smittklassad sjukdom, den ökar också oron på många arbetsplatser. Då handlar det om den psykosociala arbetsmiljön.