Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg
Close
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent.
Close
Kultur

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

tre julklappspaket
Foto: Shutterstock

Jultomten tog redan i slutet av 1800-talet över som ansvarig för julklappsutdelningen. Tidigare hade sysslan bland annat skötts av julbocken i vissa delar av landet. Men för de allra flesta var gåvorna mycket enkla med dagens mått mätt.

Först i slutet på 1940-talet, efter andra världskriget, hade så kallat vanligt folk råd att köpa julklappar till varandra i större omfattning.

De senaste decennierna har julhandeln vuxit och slagit nya rekord flera år under 2000-talet. Julklappar står för en stor del av omsättningen.

Samtidigt har intresset för alternativa julgåvor ökat. Det kan vara gåvor som går till att hjälpa utsatta människor, bevara utrotningshotade djur eller främja miljön.

Till årets gröna julklapp har till exempel fröpåsen utsetts.

Årets julklapp 2024 är unisexdoften. Foto: Pressbild HUI
Årets julklapp 2024 är unisexdoften. Foto: Pressbild HUI

Handelns utredningsinstitut (HUI) har i snart 40 år utsett Årets julklapp. I år är det unisexdoften, en spegling av att ”genusstereotypa uttryck suddas ut inom mode och kosmetik” som det heter i motiveringen.

Årets julklapp-utnämningen säger mer om den tid vi lever i än vad som är vanlig­aste klappen – badskum – alla år.

Här är några vinnare genom åren:

  • Bakmaskin (1988)
  • Cd-spelaren (1991)
  • Elektroniska husdjur (1997)
  • Platt-tv (2004)
  • Pokerset (2005)
  • Spikmatta (2009)
  • Råsaftcentrifug (2013)
  • Stormköket (2020).

Förra året var det ett hemstickat plagg och i år är det alltså väldoft som passar både henne och honom.

Men många vill också ge upplevelser av olika slag till sina nära och kära hellre än någon pryl. Transportarbetaren bad om hjälp med tips på läsning, lyssning eller filmer att upptäcka.

 

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Alexandra ­Einerstam, väktare och skribent:

Mitt första tips är prioritera vila och återhämtning. Alla har inte råd med en spaweekend eller yogaretreat men kanske finns det en simhall med bastu i närheten? För mig fungerar bastun som en fristad där kropp och sinne får slappna av.

  • Bok: Skogen: I folktro, sägner och sagor av Tora Wall.
  • Ljudbok: Fuskbygget: Så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen av Andreas Cervenka.
  • Film: Young woman and the sea (Disney plus).
  • Tv-serie: Black Doves (Netflix).
  • Brädspel: Scrabble.

 

Maria Lefoy. Foto: Martin Hörner-Kloo

Maria Lefoy, kulturansvarig Transport:

En av de bästa familje­filmerna jag vet är Elf med Will Ferrell i huvud­rollen. När jag var barn var tomten och magin bakom den tjocka snälla farbrorn det största och viktigaste när det kom till julen.

Att tomten fick hjälp av massa tomtenissar på Nordpolen som arbetade året runt var länge något som gjorde julen magisk och speciell. Därför är det extra fint att filmen handlar om just detta. För julen är väl barnens högtid.

För att en julfilm ska vara riktigt bra ska den bjuda på glädje och skratt och det gör verkligen denna film. Det är svårt att inte bli glad oavsett hur många gånger man sett filmen. Den fångar verkligen julens glädje och det kan vi behöva i dessa dystra tider. Så ta dig tid med dina barn eller barnbarn och titta på denna film under julledigheten.

En annan riktig julklassiker/familjefilm är Polarexpressen med Tom Hanks.

En ung pojke börjar tvivla på att jultomten faktiskt finns och några minuter innan klockan slår över till julafton dyker Polarexpressen upp och erbjuder honom en exklusiv biljett och ett besök hos jultomten själv. På tåget finns en massa andra barn, så börjar en hisnande resa till jultomtens verkstad.

Pojken får lära sig om vänskap, mod och julens anda. Filmen är spännande och underhållande och jag rekommenderar den varmt.

 

David Ericsson. Foto: Justina Öster

David Ericsson, författare och ­lastbilschaufför:

Juldagsläsning Jag är osäker på om just läsning är bästa sättet att smälta julmaten. Men det är i alla fall en rogivande sysselsättning.

Själv är jag svag för arbetarförfattare som Ivar Lo-Johansson och Harry Martinson. De kan tyckas lite ”out of date”. I själva verket är det precis tvärtom.

De beskrev livet och kärleken på ett ofta mycket sensuellt och vackert sätt. Ivar Lo skrev om Rya Rya i Bara en mor. En ung statarkvinna som gjorde ett enda misstag i sitt liv; badade naken i en undanskymd vik under en het dag i slåttern.

Harry Martinson skrev om luffaren Bolle som vandrade landsvägarna fram i Vägen till Klockrike. En inspiration till mig som också blev en landsvägsluffare i tonåren – och är det än i dag fast på lastbilshjul.

Så läs eller lyssna på de fina berättelserna och njut!

 

Lars Mikaelsson. Foto: Martin Hörner-Kloo

Lars Mikaelsson, förbundssekreterare Transport:

Jag läser Stefan Löfvens bok nu, intressant och med igenkänning för egen del.

  • Svetsare och statsminister av Stefan Löfven i samarbete med Ulrika Knutson, Atlas förlag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Algoritmerna stjäl ditt liv

Davids krönika. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.