Arga sopgubbar erbjuder lösning på konflikten
Renhållning. Sopgubbarna på Reno Norden håller fast vid att företaget gav dem sparken på torsdagseftermiddagen. Nu har killarna skickat över en kravlista till ledningen. – Uppfylls den jobbar vi gärna vidare i företaget och då lovar vi att "köra rent" till söndag kväll, säger en miljöarbetare. Reno Norden kontrade i dag med att skicka en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
Runt om i Stockholm växer bergen av avfall i hyreshus och på restauranger och kaféer. Tre dagar har gått sedan Reno Nordens sopgubbar la ner arbetet.
Nu sitter de i ett kalt fikarum. Ett 30-tal sammanbitna killar. I fem timmar har de diskuterat den inflammerade konflikten.
Luften är tung av besvikelse. Och ilska. Över arbetsgivaren, Reno Norden. Över Stockholm vatten – det kommunala bolag som upphandlar sophämtningen i huvudstaden.
– Vart femte år händer samma sak. Då gör Stockholm en ny upphandling och vi står utan jobb. Utan trygghet. Med räkningar som ska betalas. Varje jävla gång ifrågasätts våra löner och arbetsvillkor. Den avgörande skillnaden den här gången är att vi faktiskt blivit avskedade, säger en mörk röst.
En kille bredvid fyller i:
– Det har aldrig varit så illa som nu. Företaget har inte ens varit berett att förhandla med oss. Vi fick ett lönebud som innebar en kraftig lönesänkning. Ett rent ultimatum. Folk mår skit. Fler har sjukskrivit sig. Man blir sjuk på riktigt av stressen och allt tjafs.
”Missförstånd”
Torsdagen, alltså gårdagen, blev turbulent. Medierna rapporterade att ett 50-tal anställda på Reno Norden blivit avskedade. På kvällskvisten kom en dementi från företaget. Det var ett missförstånd. Ingen hade fått sparken.
Företaget tänkte visserligen skicka in en stämning till Arbetsdomstolen, för olovlig stridsåtgärd, och begära skadestånd. Men ingen var avskedad. Inte om man gick tillbaka till arbetet.
I fikarummet fnyser sopgubbarna. Fler personer spelade in det som sades på mötet med arbetsgivaren. Sopgubbarna ställde motfrågor – just för att undvika missförstånd.
– Det var glasklart att arbetsgivaren tänkte sparka alla som lagt ner arbetet. Arbetsdomstolen var bara en formalitet, säger en man.
Lögner
Andra fyller i och menar att företagsledningen ljugit på punkt efter punkt. Det handlar bland annat om avskeden, om löner som påstås ligga på 45 000 kronor och om nyckelkartläggningen där sopgubbarna anklagats för att ha avidentifierat nycklar.
– Det fanns inga listor eller någon fungerande märkning när vi tog över efter den förra entreprenören, Resta. Att påstå det är bara skitsnack, säger en kortklippt kille.
Frågor och vittnesmål haglar genom fikarummet. Fyra av Reno Nordens omkring 50 sopbilar uppges rulla. Resten står stilla. Konsekvenserna kommer att bli mer kännbara till helgen. Katastrof, är ett ord som flera använder.
Under morgonen har sopgubbarna skrivit ett kortfattat pressmeddelande. De förklarar att lönerna för det tunga renhållningsarbetet inte är högre än för rörmokare, mattläggare eller snickare.
Miljöarbetarna deklarerar också samstämmigt att de är beredda att gå tillbaka till arbetet. Samma besked har företagsledningen fått.
Fem krav
För att återgå i arbete begär miljöarbetarna fem saker:
- Stoppa nyckelinventeringen.
- Inga löneavdrag eller stämningar mot sopgubbarna.
- Ingen ska avskedas.
- Samma lönemodell som används i dag ska fortsätta gälla. Nu och efter den 1 oktober när de nya entreprenadkontrakten börjar gälla.
- Samtliga miljöarbetare som nu jobbar på företaget Liselotte Lööf ska få möjlighet att följa med över till Reno Norden, när Reno Norden tar över efter Liselotte Lööf den 1 oktober.
– Vi erbjuder en lösning. Den innebär också att vi kör in alla sopor som samlats på hög nu under helgen. Nappar inte Reno Norden blir det enorma problem för staden. Nu ligger bollen hos arbetsgivaren, säger en sopgubbe.
Transportarbetaren har sökt Reno Nordens Sverige-vd, Peter Ekholm, utan framgång. I stämningsansökan till Arbetsdomstolen krävs miljöarbetarna på 5 000 kronor vardera i skadestånd för olovlig stridsåtgärd.