Ledare

Asylpolitiken måste ändras

Ledare. I Sverige pågår just nu ett utdraget drama i tusentals akter. Det handlar om asylsökanden som lever i oviss väntan på beslut från Migrationsverket. Får de stanna? Eller blir det avslag och utvisning?

Bara under 2015 kom 163 000 asylsökande till Sverige. Majoriteten flydde från inbördeskriget i Syrien eller från terror och förtryck i Afghanistan. Omkring 35 000 av dem var ensamkommande barn eller ungdomar.

En av dem är Hameed. Han har fått en fristad hos en familj jag känner. En så kallad familjehemsplacering.

Hameed flydde med sina anhöriga från Afghanistan. De nådde till slut Turkiet och där väntade den farofyllda etappen över Medelhavet. Hameed var 16 år.

När de skulle gå ombord på båtarna tappade han bort familjen. Förmodligen hamnade de i en annan mer eller mindre sjöoduglig gummibåt.

Hameed klarade överfarten. Men hur gick det med de andra?

Han vet inte. Vet inte om de drunknade eller om de nådde stranden och kanske finns i något annat EU-land. Röda Korset har försökt spåra dem, utan att lyckas.

Hameed berättade att hans pappa arbetade som bagare, mamman var analfabet. Han kan bara hennes förnamn. Efternamn användes aldrig i byn de kom ifrån.

I dag talar Hameed svenska och går i skolan. Han väntar. Alla i familjehemmet väntar. En oviss plågsam väntan.

Hameed har kompisar – andra ensamkommande – som redan fått avslag från Migrationsverket. De ska utvisas till Afghanistan eller till andra länder de anses ha passerat på vägen till Sverige.

En del av dem som inte klarar sig igenom nålsögat – uppgifter talar om minst hälften – går under jorden. En del lever sedan gömda i svenska hem, andra blir uteliggare. I medierna rapporteras om självmord.

Jag har försökt sätta mig in i Hameeds situation. Att inte ens veta om min familj lever eller är utplånad. Jag orkar inte ens tänka de tankarna.

Sveriges nuvarande asylpolitik måste ändras. De öppna gränserna fram till 2016 bottnade i solidaritet och medmänsklighet. Men när övriga EU, utom Tyskland, valde en helt annan väg blev den svenska linjen ohållbar.

Tyvärr blev det nödvändigt med en restriktivare hållning. Men Sverige kan och har råd att ta ansvar för alla de ensamkommande barn och unga som kom till vårt land under åren 2013–2017.

Inför amnesti och låt dem stanna. Fortsätt samtidigt jobba mot förtryck och terror i världen. Och för att fler av EU:s länder visar solidaritet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. V. Stigzelius:
    10 oktober, 2017

    Tack för att en klok ledare i en tidning som når många.

  2. Dan Enbom:
    9 oktober, 2017

    Jan, en sak som jag har undrat över är, varför man inte hör något från alla stora fackförbund i Sverige. Hur ska vi kunna påverka dessa maktapparater i Sverige? Om dessa ställde krav mot regeringen så kanske de skulle lyssna på folket.

  3. Annika Ahren Vargas:
    9 oktober, 2017

    Utvisningarna är en katastrof! Fattar inte vad politikerna tänker på.

  4. Meta Wiborgh:
    7 oktober, 2017

    Tack för kloka ord

  5. Julia Grahm:
    3 oktober, 2017

    Utvisningarna är en humanitär, juridisk och ekonomisk katastrof. Ett fruktansvärt resursslöseri och ren tortyr av redan hårt utsatta människor. Dessutom kommer många av oss hjälpare kosta sjukvården stora pengar under lång tid framöver. Det enda rätta är att stoppa utvisningarna till Afghanistan, som INTE är säkert i någon bemärkelse, och låta ungdomarna bidra till att bygga Sverige, som invandrare i alla tider gjort.

  6. eva:
    3 oktober, 2017

    Tack för dessa ord! #låtdeungastanna

  7. Helen Sjöström:
    3 oktober, 2017

    Tack Jan, för ditt mod att kliva fram i frågan. Måtte Transport och SEKO få många fackförbund med sig, för det går inte sitta och vänta på sossarna!

  8. Birgitta Sjöström Aasa:
    3 oktober, 2017

    Åh, så bra! Sverige kan så mycket bättre än vad vi nu ställer till med!

  9. Susanna Thörnqvist:
    3 oktober, 2017

    Tack Jan!

  10. Marianne Sandlund:
    3 oktober, 2017

    Äntligen någon från facket som ser och reflekterar och inte sticker huvudet i sanden.Tack!

    Att handläggare på Migrationsverket tillåts att helt godtyckligt skriva upp barns ålder, är en stor skandal och där finns inte minsta ordning och reda.

  11. Kristna Lindfeldt:
    3 oktober, 2017

    Fantastiskt
    Tack!

  12. Jan Stattin:
    3 oktober, 2017

    Vi är många som delar din erfarenhet som svenska föräldrar till ensamkommande och lärare eller människor som på annat sätt kommer nära dessa ungdomar. Pressen på dem är enorm och det är mycket tungt även för oss. De här ungdomarna är dessutom genomgående mycket trevliga och duktiga. De behövs i ett Sverige som behöver arbetskraft.

  13. Carin Flemström:
    3 oktober, 2017

    Du har helt rätt ich dessa ungdomar behövs i Sverige. TACK!

  14. Åsa Eriksson Green:
    3 oktober, 2017

    Tack Jan för att du uppmärksammar den här oerhört viktiga frågan!! Den behöver lyftas i alla forum där det finns mänsklighet, solidaritet och empati. <3

  15. Helen:
    3 oktober, 2017

    Jättebra tack. Vi som försöker hjälpa dem går under av vanmakt när vi ser haverierna på Migrationsverket och den totala omänskligheten de unga drabbas av.

  16. Åsa Falk:
    3 oktober, 2017

    Tack för att du tar ställning. Sverige har råd och behöver dessa ungdomar! #vistårinteut

  17. Anders Göransson:
    3 oktober, 2017

    Tack för denna tydliga och klarsynta artikel! Just så rakt och konkret tänker många av oss. Och landar i samma slutsats som du, Jan. Låt de unga stanna!

  18. Eva Kruse:
    3 oktober, 2017

    Bra!

  19. Nisse Segerson:
    3 oktober, 2017

    Tack för att du tar ställning, är ju själv familjehem till en kille som kom till oss i november 2015. Han har ju blivit som en son för oss, han har nu helt ofattbart fått utvisningsbeslut till Afghanistan, där han aldrig varit (iilegalt född i Iran) och har absolut ingen. Han pluggar, har lärt sig svenska och hade redan jobbat om han bara fått för sverige. Vi har givetvis överklagat och kommer dra detta så långt det går, men om inget ändras, vem tror då att jag/vi kommer se till att vår nya son sätter sig på ett plan till Afghanistan, ett av världens farligaste länder, där han inte har någonting!!! Detta kommer inte att hända, jag är humanist inte bödel!!!

  20. Marianne:
    3 oktober, 2017

    Tack för koncis sammanfattning av läget. Hos oss väntar Hashem som fyllde 18 i förra veckan och måste flytta från familjeboendet, där han bott i två år, för Migrationsverket anvisade ett av sina boende i annan stad i Sverige. Han går i förberedande gymnasieklass, har lärt sig svenska och har ett nätverk här. Nu bor han på bäddsoffa hos oss och vi undrar hur hans framtid ska bli. Ett utdraget lidande och ett nedbrytande av dessa unga människor gör att också vi omkring bryts ner och tappar tron på vårt samhälles. Nu fordras en amnesti och en skyndsam handläggning. De unga som hamnat mellan stolar som politikerna flyttat runt måste få trygghet och kunna gå vidare med sina liv.

  21. Monica Kullenberg:
    3 oktober, 2017

    Bra och klokt inlägg. Vi kan inte kasta ut unga människor som kom hit i "god tro"på Sverige till terror och våld. De som kom innan lagändringen måste få stanna. Jag är säker på att min far som var fackligt aktiv inom Transport skulle ha finstämt i ovanstående.

  22. Karin Jaxmark:
    3 oktober, 2017

    Tack Jan! Det är verkligen fasansfullt det som sker nu. Tack igen för ditt engagemang.

  23. Gunela:
    3 oktober, 2017

    Amnesti nu! Innan de knäcks och kommer att behöva mer vård!
    Har en kille hos oss, uppskriven till 19 år( är 18).

  24. Annika Nilsson:
    3 oktober, 2017

    Tack Jan för att du belyser asylsökandes situation. Alla goda krafter hos solidariska medmänniskor behöver gå samman. Viktigt att se människorna i detta, precis som du gör. Asylsökande, fotbollstränare, klasskompisar, familjehem, lärare, transportarbetare, ja alla som berörs, dvs människor med empati och medmänsklighet.

  25. Magdalena Runeson:
    3 oktober, 2017

    Tack för din kloka och empatiska text. Precis så där är det, barn och ungdomar som trott att de äntligen kommit fram, kommit hem får fortsätta att leva på flykt, år efter år. Omänskligt och ovärdig behandling från ett land som har allt.

  26. Maria Brinck:
    3 oktober, 2017

    Fantastiskt rak och enkel beskrivning av en situation som är helt sann för så många.
    Önskar att fler vågar/orkar att verkligen förstå hur så många nyanlända har det. Tack!

  27. Susanne Björk:
    2 oktober, 2017

    Jag håller med!
    Tack för att står upp och säger ifrån!
    #amnestinu
    #låtdeungastanna

  28. Rutger Berglund:
    2 oktober, 2017

    Ungdomar i den åldern har svårt att komma ikapp och bli arbetsföra, enligt all vetenskap. De ska vara glada att få komma hem med lite bildning. Amnesti är orättvist emot andra med starkare skäl.

  29. Helge Nilsson:
    2 oktober, 2017

    Trams, det är inte så farligt där och alla möts av anhöriga. Annars kostar de oss miljarder vi behöver här.

  30. Ute Stöckmann:
    2 oktober, 2017

    Tack för att du skrev artikeln. Hoppas att den blir läst av många!

  31. Dennis dorsander:
    2 oktober, 2017

    Bra skrivet!Tänker på hösten 2015 då Löfven står och pratar om att vi ska hjälpa dessa personer och inte bygga några murar...sedan dess har säkerhetsläget försämrats kraftigt,och nu vill han inte hjälpa dessa personer.

  32. Sara Carlsvärd:
    2 oktober, 2017

    Så bra skrivet! Hoppas bara att politikerna som ibland är så rädda för att ändra på sig kan inse hur fel det är att skicka tillbaka de som kom under åren du nämnde.

  33. Kajsa:
    2 oktober, 2017

    Tack för att du kliver fram, Jan.
    Vi är många som undrar varför S och LO hamnade i en så extremt fastlåst position i just denna fråga. Tillsammans kan vi lösa detta och faktiskt rädda liv och i praktiken visa vad solidaritet är. Bara den politiska viljan finns.

  34. Birgitta Nielsen:
    2 oktober, 2017

    Kan inget annat än att samtycka!

  35. Marianne Barrljung:
    2 oktober, 2017

    Tack Jan,! Vi måste få en snabb förändring till stånd. Hur smart är det att deportera dessa unga investeringar? Låt dem bli vår behövliga arbetskraftsresurs istället. Låt de unga stanna!

  36. Jenny Gunnarsson:
    2 oktober, 2017

    Bravo Jan Lindkvist! Tack vare dina ord kommer fler att få upp ögonen för det som händer i Sverige just nu.

  37. Eva Kollberg:
    2 oktober, 2017

    Tack! Ge amnesti åt de ensamkomna ungdomarna, även de som hunnit fylla 18 sedan de kom hit.

  38. Anna Steneröd:
    2 oktober, 2017

    Tack för ditt engagemang!
    #låtdeungastanna

  39. Malin Edgren:
    2 oktober, 2017

    Tack Jan! Du är ett föredöme!

  40. Magnus Vinqvist:
    2 oktober, 2017

    Mycket klokt! Hoppas Transport sluter upp bakom SEKO för att sätta press på LO. Om inte arbetarrörelsen står upp för dessa extremt utsatta ungdomarna, vem ska göra det då?

  41. Lars Markbäck:
    2 oktober, 2017

    Jag såg Helen Fritzon i Agenda på Svt ikväll. Hon hänvisar till det exceptionella läget 2015 men tycks inte inse att det är exceptionellt att man får vänta i över två år på att få sin sak prövad och att man pga det hinner fylla 18 och därför bli utvisad.

    Hur många fler kommer att skickas till en mycket osäker tillvaro eller död i Afghanistan, ett av världens farligaste länder där de flesta aldrig bott och inte har något som helst nätverk? Ungdomar som i många fall är mycket ambitiösa, har lärt sig svenska och har svenska vänner och har som mål att bidra till det svenska samhället.

    Socialdemokraterna kommer inte att få många röster av de många tiotusentals som på olika sätt stödjer de ensamkommande t ex i organisationer som "Vi står inte ut" eller Farr m fl

  42. Kristina Zanotti:
    2 oktober, 2017

    Tack Jan för ditt ställningstagande. Vi är må ga och vi blir ständigt fler som anser att Sverige både kan och ska ta hand om de som vi tog emot för över ett år sedan. Allt annat är omoraliskt och en skamfläck på Sveriges rykte. #låtdeungastanna

  43. Birgitta Palmertz:
    2 oktober, 2017

    Ge de utvisningshotade amnesti.

  44. Frida Nordmark:
    2 oktober, 2017

    Jag håller helt med. Vi klarar att ta emot dem vi nu har i landet. Det är ett inhumant system vi nu har med långa hanteringstider och där man upplever att MiV systematiskt skriver upp unga i åldern för att ha en ursäkt att skicka tillbaka dom. De brister som finns i utredningarna innebär en sådan rättsosäkerhet som inte är anständig för vårt land. Vi håller på att skapa en skamfläck som kommer överskugga allt bra vi tidigare gjort och detta inte bara med en enorm prislapp i rena kronor och ören men också med liv på vårt samvete och med tusentals engegerade svenskar som frå sina hjärtan och tilltro krossade. Tack för att du skrev denna artikel och för de ansvariga utgivarna.

  45. Göran Berg:
    2 oktober, 2017

    Tack Jan Lindkvist!
    Vi är så många som upplever jusr det du beskriver! Vi skäms över hur Sverige behandlar dessa unga. Det liknar långsam kvävning. Omänskligt. Socialdemokratiska politiker måste förstå (eller våga se) vad som sker!
    /Göran Berg

  46. MiA Skoog:
    2 oktober, 2017

    Bra skrivet! #låtdeungastanna

  47. Gunilla Bergenstråhle:
    2 oktober, 2017

    Håller helt med. Kan inte förstå heller hur man kan låta en ny lag gälla retroaktivt. Det har gjort att denna hemska situation har uppstått

  48. Stina Sorsén:
    2 oktober, 2017

    Jag håller med dig. Vi har inte råd att förlora dessa ungdomar som är på god väg in i vårt samhälle.

  49. Hedvig Eriksspn:
    2 oktober, 2017

    Håller med dig!

  50. Lena Gidlöf:
    2 oktober, 2017

    Bra skrivet, Janne!

  51. Malin:
    2 oktober, 2017

    Håller med!

  52. Birgitta Forslund:
    2 oktober, 2017

    Vi har lagt stora pengar på dessa unga redan, många går yrkesprogram redan, vård och omsorg, fordon , elektriker. De har visat en osannolik förmåga till anpassning och integration. De
    Är redo att fullt integreras , börja jobba och bidra till Sverige. De allra flesta är hazarer en utsatt folkgrupp utan några möjligheter i Afghanistan. Risken är överhängande att de blir dödade eller svårt utnyttjade . Sverige går bra, vi behöver visa anständighet, ta vara på de resurser vi investerat idag, tänka på de ungas framtid och vår egen

  53. Ami Lanmark:
    2 oktober, 2017

    Tack för dessa ord! Detta är en rättsskandal och ett omänskligt lidande för ungdomarna och alla som engagerar sig runt dem.

  54. Linda:
    2 oktober, 2017

    Tycker ni ska ställa er bakom nätverket
    Vi står inte ut
    Som består av 10.000 yrkesutövare som möter målgruppen ensamkommade professionellt.
    Totalt 65.000 med i nötverket.
    Flera aktörer ställer sig bakom deras krav.
    (Se fb sidan)
    Röda korset, Seco, Amnesty mfl.

  55. Mikael Kinning:
    2 oktober, 2017

    Vi är många med Jan och vi uppskattar att du nyttjar ditt utrymme för en viktig fråga. #låtdeungastanna

  56. Kerstin Kvisler:
    2 oktober, 2017

    Stort tack för ditt ställningstagande för en human asylpolitik och ett solidariskt Sverige. Vi ska inte vara ett land som sparkar på de svagaste, som utvisar till kaos och som kränker människovärdet. Ett sånt land vill inte jag bo i.

  57. Jill Lundström:
    2 oktober, 2017

    Tack tack tack! Var tidigare transportare men läste till lärare och bytte fackförbund, tyvärr till ett som inte vågar göra tydligt ställningstagande trots att medlemmar trycker på. Kanske det är dags att komma tillbaka till er igen.
    Tack för du tar ställning och uttalar dig.

  58. John Doe:
    27 september, 2017

    Är riktigt glad över att inte vara med i transport och slippa stå bakom sån här skit..

Lästips:

Det var mycket stress som släppte när Qorban Naderi fick permanent uppehållstillstånd. Nu kan han börja planera för framtiden.

Qorban Naderi

…som kom ensam från Afghanistan till Sverige när han var 15 år. Han utbildade sig till lastbilschaufför och fick fast jobb efter studenten. Trots det var han inte säker på att få stanna i Sverige. Men nu har han fått permanent uppehållstillstånd.

Qorban har skapat sig ett bra liv och jobbar som lastbilschaufför i Sveg. ”Men det finns alltid en oro över hur det ska gå. Kommer jag att få stanna kvar i Sverige eller inte? Hur kommer det att bli?” Foto: Pernilla Ahlsén

”Jag gillar att köra, det är min grej”

Mötet. Qorban flydde ensam från Afghanistan när han var 15 år och kom till Sverige för lite drygt 7 år sedan. Redan innan han hade gått ut fordonsprogrammet på gymnasiet hade han jobb som lastbilschaufför i en bransch som skriker efter folk. Trots det kan han inte vara säker på att få stanna i Sverige.

Peter Viitanen var tvungen att lära sig köra lastbil för att klara rollen som lastbilschauffören Erwin i ”Försvunna människor”.

Peter Viitanen lärde sig köra lastbil för rollen i ”Försvunna människor”

Spänning. SVT:s nya serie ”Försvunna människor” har utsetts till en av årets bästa serier i Europa. Transportarbetaren har träffat Peter Viitanen som spelar huvudrollen som lastbilschauffören Erwin.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Arbetare syns sällan i media

Krönika. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.