Återbruket återvänder

För hundra år sedan var det självklart att återanvända och laga saker som gått sönder. Men under de senaste decennierna har trenden varit att slänga och skaffa nytt. Nu har synsättet återigen förändrats och återbruk är på väg att bli ett eget miljömål.

Det var bara några år sedan ord som återbruk och avfallshierarki började dyka upp. Tankar om att konsumera mindre, och att återanvända mer, har relativt nyligen börjat ta plats på politikers, myndighetsutövares och allmänhetens agendor.

– Återanvänt har vi ju gjort i tusentals år, det är det naturliga. I andra länder slänger man inte saker i onödan. Många undrar varför vi ens har en sådan här park. De frågar varför vi inte bara ger bort sakerna direkt, säger Pål Mårtensson, som driver Kretsloppsparken Alelyckan i Göteborg.

Tidigt i höstas presenterades resultatet av regeringens nya avfallsutredning. Där fanns flera förslag till förbättringar av avfallshanteringen i Sverige, bland annat att kommunerna ska ta över ansvaret för att samla in förpackningar och tidningar. Men utredaren föreslog också att kommunerna tydligare ska jobba utifrån den så kallade avfallstrappan, för att förebygga sopor ens uppstår.

Utifrån ett EU-direktiv har Naturvårdsverket också fått i uppgift att ta fram ett avfallsförebyggande program. Det ska vara klart den 12 december i år, men redan i april ska ett färdigt förslag ut på remiss till myndigheter, företag och organisationer.

Det som står högst upp på önskelistan är egentligen inte att vi ska kunna ta rätt på mer avfall, utan att det ska bli mindre sopor att ta hand om.

– I teorin är det enkelt att inte konsumera, men i praktiken är det svårare. Vi är lata till naturen och älskar nya saker. Och det uppmanas hela tiden till konsumtion i dagens samhälle. Det går inte bara att ändra på det och säga att man inte får, säger Pål Mårtensson.

I stället handlar det om att förändra tankemönster, synsätt och beteenden.

Det är något som bland annat intresse- och branschorganisationen Avfall Sverige arbetar med.

Tillsammans med några privata företag och flera kommunalförbund och kommunalbolag – däribland Renova, Alvesta Renhållnings AB, Gästrike Återvinnare, Rambo och NSR – är 289 av Sveriges 290 kommuner med i Avfall Sverige.

Medlemmarna i organisationen har gemensamt antagit visionen ”Det finns inget avfall”. Utifrån den ska alla arbeta aktivt med att minska avfallet.

– Ett sätt att arbeta med det här är att uppmärksamma folk på sin konsumtion eftersom det är där avfallet uppstår. Och många kommuner väljer att fokusera på matavfallet, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Anna-Carin Gripwall berättar att det ändå blir fler kretsloppsparker till antalet, även om Alelyckan fortfarande sticker ut genom sin bemannade avlastningsstation och helhetskoncept.

När Svenska miljöinstitutet, IVL, analyserade Alelyckan kom man fram till att kretsloppsparken förebygger 360 ton avfall om året genom att produkter återanvänds i stället för att slängas. Enligt rapporten innebär det en minskning i miljöpåverkan som motsvarar utsläpp av växthusgaser från 430 bilar som kör 1 500 mil var.

Även om det i dag finns ett producentansvar för många produkter är det alltid upp till kommunerna att bestämma hur mycket och vilken typ av insamling som ska finnas och hur det ska bedrivas.

I Sundsvall driver Reko Sundsvall, på uppdrag av kommunen, en kretsloppspark som liknar den i Göteborg. I Östersund finns en privat insamling, som började som kommunal verksamhet. Kristianstad har en stor kretsloppspark med butik och i Eskilstuna håller en på att öppna.

Även i Falun finns en återvinningsanläggning med insamling. Vid Ingarvets återvinningscentral, som drivs av kommunägda Falu energi och vatten, har second hand-butiken Ta tillvara en bemannad insamling av kläder och annat som sedan säljs i deras affär.

– De hade en obemannad insamling, men sedan vi fick en ny anläggning för några år sedan har de personal på plats, och nu fungerar det mycket bättre. Förut var det mycket skräp och folk slängde saker där i stället för i återvinningscontainrarna, säger Örjan Forssén, chaufför på Falu energi och vatten och Transports fackliga förtroendeman.

Han berättar att Ingarvets återvinningscentral fungerar bra för att man har fokuserat på att göra det lätt att sortera rätt. De har märkt att människor är mer benägna att göra rätt om det är enkelt, rent och snyggt – och att det finns personal som kan hjälpa till.

– Folk vill ju göra rätt, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.