Close
Furunäsets miljöstation – en annorlunda återvinningscentral att upptäcka. Miljöarbetarna Erik Hjelm, Anders Mattsson och Andreas Nilsson uppdaterar hela tiden utsmyckningen.
Close

Återvinnarna i norr hänger med Spindelmannen

Miljö. En uppstoppad vessla tar emot vid behållaren för uttjänta glödlampor och en lysande grön drake vakar över farligt avfall. Samtidigt blickar flera mjukisdjur ner på besökarna från träden. Furunäsets miljöstation i Överkalix är inte som andra.

Erik Hjelm, Anders Mattsson och Andreas Nilsson vid Furunäsets miljöstation i Överkalix. Foto: Privat

Miljöarbetarna Erik Hjelm, Andreas Nilsson och Anders Mattson ser till att överraska Överkalixborna när de kommer för att lämna allehanda prylar, skrot, gammalt avfall och bråte. Redan på väg till miljöstationen hälsar en porslinsgris och ett troll på en stor sten i skogen besökarna välkomna. Det var där utsmyckningen började, berättar Anders Mattson som är fast stationerad på miljöstationen.

Skojade med varandra

Kollegan Erik Hjelm kör hushållssopor och hjälper till på stationen däremellan. Han säger att ryktet om deras pyntning med småtrasiga gosedjur och porslinssaker ”florerat runt lite”, men hur det kom sig vet han inte riktigt.

– Det bara blev. Vi skojade med varandra och först var det lite så att vi försökte bräcka varann. Så märkte vi att folk som kom uppskattade det. Men ännu är vi inte färdiga, inte på långa vägar.

Översnöade gosedjur möter besökarna på Furunäsets återvinningscentral i Överkalix.
Några av gosedjuren som hejar på besökarna. Foto: Privat

Chefen låter killarna fortsätta, men har sagt till dem att hålla igen lite.

– Vi får inte gå ut alltför hårt, men så länge inte folk klagar så får vi hållas och det är det ingen som gjort.

Däremot är det många besökare som plockar fram mobilen, fotar och sprider bilder från återvinningen på sociala medier. Den som lyfter blicken kan få syn på både mjukisdjur och ekorrar i träden runt området och små björnar kikar fram här och där, berättar Erik Hjelm.

– Mest är det mjukisdjur men vi har placerat ut en del porslins- och keramikfigurer också. Allt är sånt som folk lämnar in och som annars skulle kastas. De flesta tycker det är kul, fint och lite annorlunda, säger han.

Att hämta hushållssopor kräver superkrafter. Erik Hjelm får sällskap i hytten.
Att hämta hushållssopor kräver superkrafter. Erik Hjelm får sällskap i hytten. Foto: Privat

Spindelmandocka i sopbilen

Först tryckte trion bara upp prylarna mellan lite bräder här och var, men när de märkte att folk gillade påhitten började de sätta upp djur och grejer så att det skulle se fint ut, beskriver Erik Hjelm. Han tror att återvinningen är unik och kanske kan inspirera andra kollegor i landet.

Vid centralen finns också en butik, där besökarna kan lämna in hela och rena prylar till försäljning.

– Det kommer folk in hela tiden, fast vintertid är det lite lugnare än på somrarna. Det har ju blivit så populärt med begagnat.

Vilken är hans roligaste ”installation” hittills? Erik Hjelm funderar lite, sedan berättar han om när han satte en ”fullstor” Spindelmandocka på sätet bredvid sig i sopbilen. Superhjälten hängde med honom på hämtningarna hela dagen.

– Barnen såg det och vinkade, andra stannade upp och funderade på vad jag hade i bilen.

Kul på jobbet

Kollegan Anders Mattson som är stationerad på återvinningen skrattar vid minnet.

– Oj, oj, det tyckte ungarna var roligt! Vi har kul, hemskt kul på jobbet. Vi är ett sånt gäng som tycker om att skoja med varandra, säger han.

Och inflikar att utsmyckningen sker på raster och utanför arbetstid.

– Nu är det så mycket snö så mycket är översnöat. Men vi fyller på undan för undan. Inga mer saker har chefen sagt ifrån, så vi byter ut och sätter upp nya. Det blir små roliga grejer nästan varje dag, men det är inget som stör i själva arbetet.

Skratt behövs i en dyster tid med krig och klimathot, tycker Anders Mattson.

– Absolut, kan vi glädja några människor så är det bara positivt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Vackert på fikarasten. Men halt på vägarna. Bilden tagen från sopbilens hytt, mellan Sten och Virshult, norr om Halmstad.

2024 började med iskyla och snösmocka

Arbetsmiljö. Snö, kyla, halka, blåst – olyckor, inställd trafik, avstängda vägar. I mitten av januari drog årets andra köldvåg in över landet, med en kraftig snösmocka från väst. Åter drabbades yrkestrafiken av stora problem, på flera håll klämd mellan vädrets makter och myndigheters bristande samordning.

Tidningsbud i Ystad

Högre chefer lever längre än arbetare

Statistik. Chefer med högre utbildning och inkomst lever generellt längre än arbetare med kortare utbildning och lägre lön. Kvinnliga och manliga tidningsbud, liksom manliga återvinningsarbetare, ligger i riskzonen för kortare liv, enligt en rapport från SCB

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.