Åtta av tio Uber-förare fuskade med taxametern

Taxi. Ett säkerhetsföretag åkte Uber-taxi 112 gånger. Det visade sig att åtta av tio förare knappade in för låga belopp i taxametern, enligt undersökningenen som Taxiförbundet genomfört.

Det lägsta inknappade beloppet var fem kronor.

– Något ska staten ha, sa chauffören enligt Svenska Taxiförbundets rapport.

De 112 resorna gjorde av säkerhetsföretaget Gothia Protection Group. Sammanlagt kostade de 23 104 kronor. Men bara 7 374 kronor slogs in i bilarnas taxametrar.

Sedan förra året finns en lag som säger att informationen i taxametern ska överföras till redovisningscentraler en gång per vecka. Uppgifterna är till för att Skatteverket ska kontrollera att rätt skatt betalas. Att inte använda taxametern alls, eller att slå in ett för lågt belopp, är brottsligt.

Men av allt att döma har åkerier och chaufförer anpassat sig.

– Vi från Taxiförbundet har kämpat för att vi ska få lagen om taxametertömning. Det är kassaregistret från vår bransch. Nu har väl Uber-åkarna insett att de inte kan skriva in någonting alls utan att riskera att skönstaxeras av Skatteverket, säger Claudio Skubla på Taxiförbundet.

”Miljonbelopp undanhålls”

I Ubers app går det att se hur många resor chaufförerna genomfört. Taxiförbundet har därefter räknat med att varje resa kostat 100 kronor och att chaufförerna sedan undandragit skatt på ett liknande sätt som i undersökning. I så fall har de 112 förarna undanhållit 36 miljoner kronor från Skatteverket.

Taxiförbundet drar hypotesen ett steg till, och då från att det finns 1500 Uber-bilar i Stockholm, som sammanlagt omsätter en miljard kronor. Om mönstret skulle hålla sig skulle det innebära ett skatteundandragande på nästan 700 miljoner kronor.

– Ibland kan en resa med Uber kosta hälften så mycket som med Taxi Stockholm. De har en ersättningsmodell som tvingar fram skattefusk. Som jag ser det är det organiserad prisdumpning med skattepengar. Uber tillhandahåller ett sätt som får kunden att tro att allt går rätt till genom att ge ut fina kvitton digitalt. Samtidigt som åkarna slår in lägre belopp i taxametern och skattar mindre, säger Skubla.

När Transportarbetaren pratar med Claudio Skubla på Taxiförbundet har han just träffat Skatteverket och Transportstyrelsen för att överlämna information från undersökningen.

– Vi på Taxiförbundet utgår från att polisen, Skatteverket och Transportstyrelsen tar det här på allvar. Och kanske måste ytterst lagstiftarna och regeringen titta på det här. Taxibranschen är en liten bransch. Men när man tillåter den här typen av skatteundandragande att ske, så finns det ingenting som säger att det inte kommer till andra branscher – och vad ska då betala vår välfärd?

Transportarbetareförbundet är sedan tidigare kritiskt till Uber. Företaget är en förhållandevis ny aktör i en växande och i fackets ögon redan överetablerad marknad.

– Jag förutsätter att Taxiförbundets undersökning stämmer, i så fall visar det att Uber likt många andra plattformsföretag gång på gång undviker att ta sitt ansvar för att skatt betalas, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

– Den här typen av företag i plattformsekonomin med sitt oklara arbetsgivarförhållanden gör att hela den svenska modellen sätts ur spel när man som företag frånsäger sig allt ansvar för både skatt och anställda.

Transportarbetaren söker Uber för kommentar. Artikeln uppdateras löpande.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. TG:
    28 oktober, 2020

    Föraren kan inte se exakta summa som kunden betalts förrän resan genomförts så att jag inte låta kunden våntar brukar jag skriva ett kvitto på ungefärlig pris och ge kvittot till kunden sen kollar jag skillnden och skriver den på en lapp och i slutet av arbetspass summerar jag alla skillnader och slår den på en gång på taxametern

  2. Jan:
    14 januari, 2019

    Uber har ingen taxameter, iden med det hela

  3. Ajhar:
    8 januari, 2019

    Så ni påstår att alla elektroniska transaktioner är svarta och kontant hantering i vanlig taxi är vita? Att alla åkerier hos Uber inget företags konto med revisor inkopplad? Eller revisor som redovisar fel gång på gång? Uber har egen redovisning till sina partner och intäkter sätts in i åkeri kontot som i sin tur redovisas till skatteverket. Det skulle vara stor kapital skillnad om revisoren går efter taxamätare uppgifter, då stämmer inte bank transaktioner direkt. Marknaden mest seriösa taxi plattformen Uber har fått negativ synpunkter i många fall tidigare, det är nog dags att tänka om alla våldtäkter, stölder, rån mm som sker i vanlig taxi idag. I Uber har man inga tjuvar som åker som tur eftersom alla blir spårad, även föraren där Uber har koll hur många gånger han/hon har bromsat under sin färd. Låter detta oseriöst? Kostnaden för en resa redovisas inte till förare under färd då det kan förekomma justeringar. Hur ska förare göra rätt i det läget, gissa fram ett pris vad kunden kommer att få snart?

Lästips:

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.