AV: Arbetslivskriminalitet växande samhällsproblem

A-krim. Arbetsmiljöverket stärker arbetet mot kriminalitet i arbetslivet. Myndigheten förutspår att problemen med kriminella aktörer kommer att öka ytterligare.

Förra året genomfördes över 3 000 gemensamma kontroller av nio myndigheter som samverkar i sju regionala center mot arbetslivskriminalitet. Det är en ökning av antalet kontroller med 17 procent jämfört med året innan.

Resultatet redovisas i en årsrapport från Arbetsmiljöverket (AV).

En fortsatt ekonomisk osäkerhet och oroligheter i omvärlden har påverkat svensk arbetsmarknad under 2023. Det riskerar att i än hög grad driva på omfattningen av brottsligheten, konstaterar AV.

Arbetsmiljöverket ser arbetslivskriminaliteten som systemhotande då de som ägnar sig åt brott i arbetslivet ofta begår brott inom flera områden – de utnyttjar både arbetstagare och den gemensamma välvärden. AV ser därför att behovet av samverkan mellan myndigheter och andra aktörer är större än någonsin.

– Det kan konstateras att arbetslivskriminaliteten nu, mer än tidigare, behöver bekämpas från flera håll. Här krävs samarbete mellan många aktörer. Även upphandlare, inköpare och andra behöver mer kunskap och förståelse för i vilken kostym arbetslivskriminaliteten visar sig, säger Arne Adolfsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

– Du och jag behöver också fundera på om något är orimligt billigt när vi som privatpersoner köper tjänster. Är det billigt finns risken att någon annan betalar med sin hälsa och säkerhet.

Sedan 2018 då samarbetet inleddes har myndigheterna gjort nära 12 000 oanmälda kontroller för att komma tillrätta med utbredningen av arbetslivskriminalitet.

Över hälften av de kontrollerade företagen har fått krav på att åtgärda brister.

Vid kontrollerna har allt ifrån allvarliga arbetsmiljöbrister –  svart arbetskraft, boenden på arbetsplatser, misstänkt människohandel ­– till skattebrott hittats.

Enligt Arbetsmiljöverket ligger i oseriösa företag i många fall bakom arbetslivskriminaliteten. Företag som hela tiden försöker hitta nya sätt att snedvrida konkurrensen på arbetsmarknaden.

Det är regeringen som gett myndigheterna i uppdrag att arbeta gemensamt för att motverka kriminalitet i arbetslivet.

De myndigheter som deltar i samarbetet Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Skatteverket.

Arbetsmiljöverket fungerar som samordnad myndighet.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.