Björn Breivik, Tove Themptander, Alexander Saviharju och Staffan Törnqvist från Avarnklubben i Stockholms styrelse. Foto: John Antonsson
Close
Björn Breivik, Tove Themptander, Alexander Saviharju och Staffan Törnqvist från Avarnklubben i Stockholms styrelse.
Close
Månadens klubb

Avarnklubben satsar på arbetsmiljön

Bevakning. Transports fackklubb på Avarn jobbar hårt med att arbetet ska vara säkert och att den som blivit sjuk ska få hjälp. Företaget är med och betalar så att ett skyddsombud på heltid kan arbeta med rehabiliteringsärenden.

Staffan Törnqvist skulle få ett särskilt uppdrag i tre månader. Men det förlängdes och nu är han inne på sitt andra år. Det handlar om ett projekt på Avarn i Stockholm där han som skyddsombud jobbar tillsammans med företagets HR-avdelning för att kartlägga långtidssjukskrivningar och hjälpa till med att få till bra rehabiliteringar. Det rör främst kollegor som varit sjukskrivna i mer än 60 dagar.

– Det är hos oss som i övriga samhället. Långa sjukskrivningar för utmattning och psykiska diagnoser är vanliga, säger Staffan Törnqvist.

Upprinnelse i förhandling

Det hela har sin upprinnelse i en förhandling som Alexander Saviharju hade med företaget för ett par år sedan.

– Om du skulle följa med Alexander en månad och se alla förhandlingar som han har, då skulle du se att han nog har fler än en lokalombudsman, säger huvudskyddsombud Björn Breivik.

Just den förhandling som ledde fram till satsningen handlade om att många jobbat för mycket övertid. När facket förhandlade med företaget blev en del av uppgörelsen att få betald facklig tid för ett skyddsombud på heltid.

– Det har faktiskt gett ett så gott resultat att företaget inrättat en tjänst som bara jobbar med frågan och flera regionkontor är intresserade av att göra det också, säger Staffan Törnqvist.

Alexander Saviharju berättar att det ibland är svårt att få betald facklig tid, men att klubben nu visat att de kan lösa problem på ett nytt sätt.

– Det betalar sig, säger Björn Breivik.

Årets skyddsombud

Tove Themptander jobbar som väktare i en bevakningscentral och är också skyddsombud, om än inte på heltid. Hon visar upp sitt pris som årets skyddsombud, som hon fått av Transports Stockholmsavdelning.

Jobbet som larmoperatör är stressigt, det är oundvikligt, säger hon. Men problemet var det sätt som stressen hanterades på arbetsplatsen. Det ville hon ändra på. Till sin hjälp tog hon den ganska nya föreskriften från Arbetsmiljöverket som gäller psykosocial arbetsmiljö.

– Vi hade svårt att hantera de stressiga situationerna. Det som fattades var rutiner hur vi skulle hantera stressen och hur vi skulle prioritera när det var mycket. När vi lyfte problem fick vi dålig respons. Men det har blivit bättre nu, säger Tove Themptander.

Tillgängligare nu

Avarn har ungefär 2 000 kollektivanställda i Stockholm. Det är ibland knepigt att ha kontakten med alla kollegor. Vissa utgår från huvudkontoret. Men de allra flesta åker direkt till sina bevakningsobjekt. För en tid sedan flyttade klubben ner en våning från huvudentrén.

– Utsikten är sämre. Men omklädningsrummen är alldeles här utanför, så många medlemmar går förbi och många slinker in med frågor, säger Björn Breivik.

– Vi har en god relation med företaget och har fått till att vi får en timme att träffa alla nyanställda på de flesta avdelningar, säger Alexander Saviharju.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."