Avarnklubben satsar på arbetsmiljön
Bevakning. Transports fackklubb på Avarn jobbar hårt med att arbetet ska vara säkert och att den som blivit sjuk ska få hjälp. Företaget är med och betalar så att ett skyddsombud på heltid kan arbeta med rehabiliteringsärenden.
Staffan Törnqvist skulle få ett särskilt uppdrag i tre månader. Men det förlängdes och nu är han inne på sitt andra år. Det handlar om ett projekt på Avarn i Stockholm där han som skyddsombud jobbar tillsammans med företagets HR-avdelning för att kartlägga långtidssjukskrivningar och hjälpa till med att få till bra rehabiliteringar. Det rör främst kollegor som varit sjukskrivna i mer än 60 dagar.
– Det är hos oss som i övriga samhället. Långa sjukskrivningar för utmattning och psykiska diagnoser är vanliga, säger Staffan Törnqvist.
Upprinnelse i förhandling
Det hela har sin upprinnelse i en förhandling som Alexander Saviharju hade med företaget för ett par år sedan.
– Om du skulle följa med Alexander en månad och se alla förhandlingar som han har, då skulle du se att han nog har fler än en lokalombudsman, säger huvudskyddsombud Björn Breivik.
Just den förhandling som ledde fram till satsningen handlade om att många jobbat för mycket övertid. När facket förhandlade med företaget blev en del av uppgörelsen att få betald facklig tid för ett skyddsombud på heltid.
– Det har faktiskt gett ett så gott resultat att företaget inrättat en tjänst som bara jobbar med frågan och flera regionkontor är intresserade av att göra det också, säger Staffan Törnqvist.
Alexander Saviharju berättar att det ibland är svårt att få betald facklig tid, men att klubben nu visat att de kan lösa problem på ett nytt sätt.
– Det betalar sig, säger Björn Breivik.
Årets skyddsombud
Tove Themptander jobbar som väktare i en bevakningscentral och är också skyddsombud, om än inte på heltid. Hon visar upp sitt pris som årets skyddsombud, som hon fått av Transports Stockholmsavdelning.
Jobbet som larmoperatör är stressigt, det är oundvikligt, säger hon. Men problemet var det sätt som stressen hanterades på arbetsplatsen. Det ville hon ändra på. Till sin hjälp tog hon den ganska nya föreskriften från Arbetsmiljöverket som gäller psykosocial arbetsmiljö.
– Vi hade svårt att hantera de stressiga situationerna. Det som fattades var rutiner hur vi skulle hantera stressen och hur vi skulle prioritera när det var mycket. När vi lyfte problem fick vi dålig respons. Men det har blivit bättre nu, säger Tove Themptander.
Tillgängligare nu
Avarn har ungefär 2 000 kollektivanställda i Stockholm. Det är ibland knepigt att ha kontakten med alla kollegor. Vissa utgår från huvudkontoret. Men de allra flesta åker direkt till sina bevakningsobjekt. För en tid sedan flyttade klubben ner en våning från huvudentrén.
– Utsikten är sämre. Men omklädningsrummen är alldeles här utanför, så många medlemmar går förbi och många slinker in med frågor, säger Björn Breivik.
– Vi har en god relation med företaget och har fått till att vi får en timme att träffa alla nyanställda på de flesta avdelningar, säger Alexander Saviharju.