Avhopp och nyrekryteringar på Transport

Personalförändringar. Flera anställda i Transports toppskikt har sagt upp sig på kort tid. – Det finns risk att vi förlorar kompetens, men samtidigt gör vi bra rekryteringar och får in nya kunskaper, säger förbundskassör Anna Ryding.

Hon valdes in i förbundets högsta ledning, verkställande utskott, tillsammans med förbundssekreterare Lars Mikaelsson vid Transports kongress i juni. Där sitter också förbundets nya ordförande Tommy Wreeth, sedan tidigare.

Förändringarna på förbundskontoret i Stockholm och lokalavdelningarna fortsätter efter att Transports förbundsjurist Marcel Carlstedt sa upp sig i somras. Han har haft stort ansvar för förbundets avtalsförhandlingar under många år.

Nu anlitar förbundet i stället LO-TCO Rättsskydd för juridiskt stöd. Och centrala ombudsmannen Peter Winstén, som nu ansvarar för flyg- och hamnavtalet, går in som avtalssekreterare. Det innebär en sammanhållande roll i kommande avtalsförhandlingar.

Fram till kongressen var Matts Haglund organisationssekreterare och arbetade nära förbundssekreterare Markus Pettersson i verkställande utskottet. Pettersson kandiderade till förbundsordförande, men förlorade mot Tommy Wreeth och lämnade Transport efter kongressen.

Under sommaren sa även Matts Haglund upp sin anställning. Han ersätts den 1 september av Per Dufvenberg med den nya titeln organisationschef.

Per Dufvenberg arbetar som lokalombudsman sedan 2002 och lämnar sin anställning på avdelning 32 Mellersta Norrland, i Östersund.

– Jag kommer inte att bli någon fotokopia av min företrädare. Exakt vad jag ska göra bestäms i samråd med verkställande utskottet, men jag kommer att arbeta nära vu och allra närmast Lars Mikaelsson, säger han.

Det innebär inriktning på Mikaelssons ansvarsområden: politik, facklig organisering ute på arbetsplatserna och Transports omfattande studieverksamhet.

Per Dufvenberg var från början hundförare på Securitas och betonar vikten av att behålla kopplingen till det lokala fackliga uppdraget på arbetsplatsen.

– Bara för att man verkar på förbundskontoret ska man inte glömma var man kommer ifrån, säger han.

Att det blir en del personalomsättning efter en kongress med många nyval och ny ledning får man nästan räkna med, anser Anna Ryding.

– Speciellt på poster nära ledningen. Men jag vill inte gå in på vad folk tycker och tänker och vad orsaken är att de slutar. Alla har inte sagt upp sig heller, ett par personer har fått tjänstledigt, tillägger hon.

Till dem hör utredaren Antti Vainio från förbundets samhällspolitiska enhet som nyss headhuntats till politiskt sakkunnig hos nya infrastrukturministern Tomas Eneroth (S).

– Det innebär att han kan ta med sig Transports frågor till regeringen och det är ju positivt för oss, säger Anna Ryding.

Flera kunniga personer har redan hört av sig med intresse för utredartjänsten och samhällspolitiska avdelningen kommer att behöva ytterligare förstärkning inför kommande riksdagsval, berättar hon.

– Det kan verka lite råddigt nu, men om några månader tror jag att det har löst sig och att vi har fått nya kunniga medarbetare på plats. De kanske inte har precis samma kompetens, men andra kunskaper.

Som personalansvarig är Anna Ryding i full färd med att uppfylla sitt löfte från kongressen, att åka runt och träffa anställda på Transports olika lokalavdelningar. Sex har hittills fått besök.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.