Cecilia Karlsson, Circle K-macken i Ättekulla
Close
Bensinstation i Helsingborg.
Close
Avtal 2020

Avtal klart för många mackanställda

Bensinstation. Löneavtalet är klart för många av landets bensinstationer. Uppgörelsen skrevs på under torsdagsmorgonen och följer LO:s så kallade märke, på 5,4 procent på 29 månader.

Det här är en artikel som avser ett äldre avtal. Nytt avtal för kommande tvåårsperiod börjar gälla från den 1 maj 2023. Läs mer på Transportarbetaren.se

– Efter mycket diskussion fick vi även igenom vårt krav på en arbetsgrupp som ska se över arbetsmiljön, bland annat hot och våld på stationerna. Vi vet också att det finns ett lågfrekvent buller på många mackar. Buller som kan påverka hälsan, säger Magnus Thelander, central ombudsman och förhandlare i Transport.

Bensinstationerna är anslutna till olika arbetsgivarorganisationer. Uppgörelsen som nu tecknats med MAF/PAF gäller för Circle-K, Shell och merparten av övriga mindre bolag.

En ny förhandlingsrunda väntar med KFO, som har Preem, OKQ8 och en del OK-stationer som inte ingår i OKQ8.

Det nya avtalet löper från den 1 december 2020 till den 30 april 2023. Lönerna höjs i två omgångar:

  • den första sker den 1 december 2020 och tarifferna räknas då upp med 2,79 procent.
  • nästa höjning sker den 1 maj 2022 och fyller på med ytterligare 1,99 procent.

En och annan sifferbitare noterar antagligen att höjningarna inte motsvarar 5,4 procent. Förklaringen är den förbättring av avtalspensionen som ingår i LO:s normerande ”märke”.

I dag betalar in arbetsgivarna in premier till avtalspensionen från det att arbetstagaren fyllt 25 år. Nu sänks åldern etappvis till 22 år.

För det får LO-arbetarna en ”avräkning” på märket. Avräkningen beräknas dessutom bransch för bransch. Ju fler unga, desto större reducering.

Bensinstationerna har förhållandevis ung personal och avräkningen på 0,62 procentenheter är betydligt större än för exempelvis hamnarbetare och taxiförare.

Magnus Thelander välkomnar ändå satsningen på avtalspensionen:

– Ändringen är viktig. Särskilt för våra yrkesgrupper som ofta kommer ut tidigt i arbetslivet.

I Transports branscher betyder den sänkta startåldern att den som fyllt 25 år, och hunnit jobba heltid i tre år, får in ungefär 45 000 kronor extra på sitt eget pensionskonto, jämfört med i dag.

Det är pengar som sedan växer rejält under ett långt yrkesliv, genom ”ränta-på-ränta-effekten”. Om avkastningen blir 3 procent årligen i 40 år kommer de 45 000 kronorna att ha vuxit till omkring 150 000 kronor vid fyllda 65.

Bensinstationerna har länge haft en lite snårig räknemodell som styr hur lönerna ska räknas upp i de olika tarifferna (se nedan). Parterna enades om en arbetsgrupp som ska se över hela lönesystemet.

I årets avtalsrörelse har Transport och arbetsgivare redan tillsatt en arbetsgrupp som tar sig an själva spelreglerna i kollektivavtalen, exempelvis det som kallas förhandlingsordningen. Arbetet gäller även bensinavtalen.

Ett tungt uppdrag går till arbetsgruppen som ska granska arbetsmiljöfrågorna och den automatisering som i snabb takt kommer över hela arbetsmarknaden.

Magnus Thelander säger:

– Inledningsvis fick vi blankt nej på arbetsmiljökraven vi ville att arbetsgruppen skulle jobba med. Men arbetsgivarna gick till slut med på att tillsätta en grupp.

– Den ska ta fram förslag som kan leda till bättre samverkan mellan fack och arbetsgivare kring arbetsmiljön. Det är en angelägen fråga, tycker jag. Jobb kan man byta, god hälsa har man bara en.

I direktiven ingår att syna och modernisera en del regler med föråldrade skrivningar, exempelvis för kläder.

Semesterersättning och tilläggen för ob och övertid räknas upp med samma procentsatser och vid samma tidpunkter som tabellönerna.

Från om med nu gäller följande tillägg:

Övertidstillägg, enkel:  62,51 kronor

Övertid, dubbelt:             125,02 kronor

OB-tillägg, enkelt:           35,98 kronor

OB-, dubbelt:                       71,96 kronor

OB, storhelger:               107,94 kronor

På mackarna finns flera yrkeskategorier, den vanligaste är serviceman.

Här är de löner och höjningar som gäller från den 1 december 2020:

Serviceman

Löneklass          Månadslön            Höjning

L1                            24 768 kr                   698 kr

L                               25 722 kr                   727 kr

K1                            25 722 kr                   727 kr

K                              26 675 kr                   752 kr

I1                              26 675 kr                   752 kr

I                                27 626 kr                   779 kr

H1                            27 150 kr                   767 kr

H                              28 109 kr                   793 kr

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. F:
    22 december, 2020

    Hur kunde det här ens ske, inte nog med covid vi får ingenting från maj, vi har slitit och stått i haft kunder som hostar på en i en pandemi ska vi inte få något alls för det. Är helt sjukt, och sen har ni gått med på pension för de som är under 25, när majoriten av alla som jobbar heltid eller något mindre är över detta samt att många unga slutar. Vad hände med oktober och november att få extra pengar på det? Det här är ett skämt, fine om det hade gällt från 1 maj men så här sent inpå och vi får ingenting, dåligt riktigt dåligt.

  2. Maj Moberg:
    15 december, 2020

    Hur skall man veta om man är seviceman eller biträde? Det står inte på min anställning vad jag arbetar som.
    Och om man har en 80 % anställning. Hur mycket mer får man i lön?

  3. Justina Öster:
    18 december, 2020

    Föreslår att du kontaktar din lokalavdelning eller Transport på direkten (TPD) via tel 010-480 30 00. Enklast är att du loggar in dig på Transports hemsida, transport.se, och går in i chatten för att få snabbare svar. Lycka till! Justina, reporter

  4. Birgitta Kyösti:
    11 december, 2020

    Vad betyder H,K,L osv.???

  5. Justina Öster:
    18 december, 2020

    Kolla på svaret ovan! Vi är tyvärr mitt i pressläggningen av papperstidningen. Vänliga hälsningar, Justina, reporter

  6. Mattias:
    11 december, 2020

    5,4% är ju under den beräknade inflationen under samma tid. Det är en reallönesänkning i verkligheten.

Lästips:

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Tommy Wreeth. Foto: Kristina Sjöberg

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.