Avtalsrörelsen

Avtal klart för Transports tidningsbud

Tidningsutbärning. Tidningsbuden har fått ett nytt avtal. Vid lunchtid på tisdagen skrev Transport och motparten, Medieföretagen, på en treårig uppgörelse som ger totalt 6,5 procent mer i lön. – Buden får lika mycket som andra yrkesgrupper, inklusive låglönesatsningen som kallas knäet, säger Transports centrala ombudsman Jerker Nilsson.

Avtalet för tidningsutdelarna löpte ut redan den 30 april och under våren möttes parterna flera gånger vid förhandlingsbordet. I måndags återupptogs överläggningarna och efter ett dygn var uppgörelsen i hamn.

Det treåriga avtalet löper från den 1 maj 2017 till den 30 april 2020. Precis som får många andra yrkesgrupper är sista året uppsägningsbart.

Lönen höjs i tre steg, det vill säga med:

  • 2,2 procent från den 1 maj 2017. De retroaktiva pengarna ska företagen betala ut senast vid oktober månads löneutbetalning.
  • 2,0 procent från den 1 maj 2018.
  • 2,3 procent från den 1 maj 2019.

Tilläggen, som ob, höjs med samma procentsatser. Precis som tidigare gäller två olika ob-nivåer – beroende på om buden delar ut morgontidningar eller utför så kallat övrigt distributionsarbete.

Avtalet innehåller en låglönesatsning. Den träffar anställda som tjänar under 24 000 kronor, beräknat på en heltidstjänst. I praktiken är det nyanställda och bud som utför ”övrigt distributionsarbete” som nu får några kronor extra. (Den som tjänar under 24 000 kronor får samma lönehöjning som om han eller hon tjänat precis 24 000 kronor.)

Fack och arbetsgivare enades också om att tillsätta en arbetsgrupp som ska se över hur tidningsdistributionen kan utvecklas i ett läge där morgontidningarnas upplagor stadigt sjunker.

Ombudsman Jerker Nilsson säger:

– Utgångspunkten är att distributionsföretagen vill trygga distributionen av morgontidningar, trots vikande upplagor. De ser gärna att buden får fler produkter att dela ut.

– Från den fackliga sidan vill vi försöka trygga anställningarna och helst göra så att bud som vill får högre sysselsättningsgrad. En stor majoritet av buden har bara deltidstjänster. Det vore bra om fler kan ha tidningsutbärning som huvudsaklig försörjning.

I övrigt konstaterar Jerker Nilsson att avtalet inte innehåller några egentliga förändringar:

– Vi hade med oss flera krav till förhandlingsbordet, men arbetsgivarnas motkrav blev för kostsamma.

I ett webbforum som många tidningsbud besöker är ob-ersättningarna ett återkommande diskussionsämne. Ob varierar ganska mycket i avtalet. För det som länge var budens huvudsakliga syssla – morgontidningsutdelning – är ob lågt och grundlönen i gengäld högre. För ”övrigt distributionsarbete” är det tvärtom.

Transports ombudsman Lennart Sköld ansvarade tidigare för tidningsbudsavtalet. Han konstaterar att för tiotalet år sedan gjordes en medveten facklig satsning, där mer krut lades på att höja just grundlönerna – i stället för att räkna upp ob-ersättningen.

Det gör att ob för nattarbetare som bär ut våra morgontidningar en vanlig vardagsnatt bara är nio kronor i timmen. Ett bud som jobbat tio år i branschen tjänar å andra sidan nästan 158 kronor i timmen. För heltid, 174 timmar, motsvarar det 27 455 kronor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. TA:
    12 december, 2018

    Ynkliga ob-tillägg för människor som arbetar under nätter.

    Jag trodde först inte att det var sant att ett kollektivavtal kunde ha godkänt något sådant...

  2. T.S:
    25 oktober, 2017

    Jag tycker det skulle vara intressant att få veta namn, arbetsort och sysselsättning på dessa 5 tidningsbud som arbetar aktivt i produktionen och som ingått i förhandlingsdelegationen? Det borde väl inte vara hemligt?

  3. Jerker Nilsson:
    31 augusti, 2017

    I förhandlingsdelegationen för tidningsbudsavtalet ingår Transports ordförande Tommy Wreeth, jag själv som är central ombudsman, en lokalombudsman, ett regionalt skyddsombud samt fem tidningsbud som jobbar aktivt i produktionen och är fackligt aktiva. De har nominerats till uppdraget av den större avtalskonferensen, och till den utses deltagarna av sina respektive lokalavdelningar av Transport.

  4. Sven-Åke:
    30 augusti, 2017

    Om det hade varit lagenlig lön och ingen bluff-OB så hade ju alla tidningsbud varit långt under låglönegränsen 24.000 och då hade det blivit mer pengar att fördela eftersom man skulle räkna löneökningen som om alla tjänade 24.000. Man kunde alltså minska löneökningen för tidningsbud genom OB-bluffen. Och samtidigt fortsätter man att skryta om en lön som inte finns. Grundlönen finns inte eftersom den innehåller ett inbakat OB-tillägg som ingen kan definiera. Sen skriver du om en arbetsgrupp som ska tillsättas om något helt annat. Man har haft en arbetsgrupp som skulle utreda och se till att OB:et höjdes kraftig och att det blev normala löneförhållanden. Den arbetsgruppen har funnit över de senaste avtalen. Nu nämns den inte. Den gick upp i rök. Jan Lindkvist låtsar som det regnar och börjar skriva om en ny arbetsgrupp istället. Sanningen är att Marcel Carlstedt har haft patent på det här avtalet i 12 års tid och när han lämnade skutan helt överraskande för nån månad sen stod man där med lång näsa. Vad gör vi nu? Vi skriver på nånting, vad fan som helst.

  5. Sven-Åke:
    30 augusti, 2017

    Inget tidningsbud har fått komma tills tals i förhandlingarna. De har alltid drivits av högdjur utan minsta förståelse för tidningsbudens arbete. Funktionärerna likgiltighet och ointresse behöver du inte dokumentera mera. Alla som handplockas till att delta i förhandlingarna är synade uppifrån och ner och bedömda som 100 % lojala som skriver under precis vad som helst. Alla stridbara stängs totalt ute. Man har ett mycket fint och gott förhållande till Bolagens representanter. Och har aldrig ställt några dumma krav på arbetstidsförkortning eller riktiga löner. Ingen seriös fackförening i världen accepterar extremt nattarbete utan ersättning.

Lästips:

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.