Avtalsrörelsen 2017

Avtal klart – miljöarbetarna får 1 787 kronor mer på tre år

Nytt avtal. Transports miljöarbetare har fått ett nytt löneavtal. Efter sammanlagt fyra dagars förhandlingar enades parterna vid 18-tiden i dag, onsdag, om en uppgörelse som ger 6,5 procent på tre år, räknat på en snittlön på strax över 27 000 kronor. – Jag är hyfsat nöjd med avtalet. Det är skönt att första uppgörelsen är tecknad, säger förbundets avtalsansvarige, Tommy Wreeth.

I mars startade avtalsrörelsen för Transports medlemmar. Först ut var åkerichaufförer och terminalarbetare, men i april kom även renhållningsarbetarna in i matchen.

– Den här gången var målet att gå först med miljöarbetarna. Tidigare har de hamnat efter vårt största avtal, Transportavtalet. Nu ville vi fokusera på renhållarnas speciella problem. I morgon fortsätter vi förhandla för åkerichaufförer och terminalare, förklarar Tommy Wreeth.

Det nya miljöavtalet gäller i tre år – från den 1 april 2017 till 31 mars 2020. Lönerna i tarifferna höjs i tre steg – först med 2,2 procent, sedan med 2,0 procent och sista året med ytterligare 2,3 procent.

I kronor räknat ser det ut så här:

  • Första uppräkningen på 590 kronor gäller retroaktivt från den 1 april 2017.
  • Nästa höjning, 553 kronor, kommer den 1 april 2018.
  • Sista året, den 1 april 2019, blir höjningen 644 kronor.

Totalt får miljöarbetarna alltså 1 787 kronor. Det motsvarar 6,5 procent, räknat på genomsnittslönen som i dag är 27 067 kronor i renhållningsbranschen.

Vid sidan av höjd lön har Transport valt att prioritera tryggare anställningar i avtalsrörelsen. På många avtalsområden försöker arbetsgivare hyvla tjänster – det vill säga man skär ner jobb till deltider.

I renhållarnas nya avtal har Transport inte lyckats stoppa hyvlingen. Men facket fick igenom en skrivning som ger viss trygghet. Om ett företag skär ner en tjänst från låt säga heltid, 100 procent, till 75 procent måste man iaktta samma ”uppsägningstider” som i lagen om anställningsskydd. Den anställde har rätt att behålla sin heltidslön i en till sex månader, beroende på anställningstid – innan tjänsten krymps.

Tommy Wreeth konstaterar att arbetsgivarna agerar allt mer centraliserat i avtalsrörelserna. Facken har svårt att få igenom några förbättringar över huvud taget, utan att ”betala” med lägre löneökning. För den ökade tryggheten vid hyvling fick miljöarbetarna avstå tio kronor av löneutrymmet.

I förhandlingarna på miljöområdet har Transport i flera år försökt få igenom något som fått arbetsnamnet Waste-side. Det handlar om att inrätta och finansiera en fond eller stiftelse som kan möjliggöra för äldre, slitna renhållare att gå i pension något eller några år tidigare.

En sådan modell – Port-side – finns redan i hamnarna. Där har arbetsgivarna i många år skjutit till pengar till en kollektivavtalsstiftelse.

I miljöbranschen säger arbetsgivarna än så länge nej. Men i dagens uppgörelse har parterna åtminstone enats om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp som ska jobba med frågan. Resultatet ska redovisas hösten 2018.

I miljöarbetaravtalet finns en ackordslista, bilaga C. Den tillämpas framför allt i Stockholm där många hämtställen och mycket sopor givit direkt utdelning i lönekuverten.

Bilagan blir kvar och komponenterna som påverkar lönen höjs med samma procentsatser som avtalet i övrigt – totalt 6,5 procent.

Precis som övriga treåriga uppgörelser som tecknats i årets stora lönerörelse är det tredje året uppsägningsbart i miljöarbetarnas avtal.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jan Erik Lindblom:
    12 juli, 2018

    Synd att ARBETARE ska behöva offra nått.. dålig GT AB ett fackförbund

Lästips:

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.