Avtal på gång för Foodoras cykel- och mopedbud
Matbud. Foodora och Transport har efter långa diskussioner enats om innehållet i ett nytt kollektivavtal för moped- och cykelbud som kör ut restaurangmat. Avtalsförslaget måste godkännas av både bolagets styrelse och Transports förbundsstyrelse, innan uppgörelsen är klar.
– Tanken är att avtalet ska gälla från den 1 mars 2021. Förslaget innehåller minimivillkor för buden, men exakt hur avtalet är konstruerat går vi ut med när det är undertecknat, säger Transports centrala ombudsman Mats H Andersson.
Matbudens arbetsvillkor har varit en följetong i medierna. Stress, osäkra anställningar och låg lön är några saker som buden lyft fram.
Transport har satsar hårt på att organisera buden, samtidigt som man legat på Foodora om ett kollektivavtal. Det handlar om ett avtal på företagsnivå, och gäller inte för hela branschen.
På onsdagen kunde Foodora och Transport till slut enas om ett upplägg som alltså omfattar cykel- och mopedbud, så kallade riders.
– Villkoren för bilbud är redan reglerade, i vårt stora Transportavtal för chaufförer och terminalarbetare, säger Mats H Andersson.
I nuläget har Foodora inte skrivit på Transportavtalet.
Transport hoppas att ett Foodora-avtal för moped- och cykelbud ska öppna för att fler av budföretagen tecknar avtal med förbundet.
– Det här är en bransch där villkoren verkligen behöver förbättras, säger Mats H Andersson.
Parallellt med de fackliga förhandlingarna har Foodora stora problem med Skatteverket. 2019 gick Foodora samman med en av de andra budjättarna på marknaden – RestaurangOnline.
RestaurangOnline körde ut mat under varumärken Hungrig.se och Pizzaonline. Skatteverket har tidigare granskat en rad underleverantörer som RestaurangOnline påstår sig ha använt.
Skatteverket har fortsatt revisionerna och i ett beslut krävs nu RestaurangOnline på 23,5 miljoner kronor i obetalda skatter och avgifter. Myndigheten hävdar att bolaget skrivit luftfakturor åt sex underleverantörer som inte bedrivit någon egentlig verksamhet. På det sättet har stora summor kunnat omvandlas till svarta löner för buden.
RestaurangOnline tillbakavisar uppgifterna och har överklagat upptaxeringen.
Eftersom RestaurangOnline och Foodora gått samman har Skatteverket för avsikt att kräva in skatteskulden från Foodora.