Avtalen klara för industrifacken – Transport träffar BA i nästa vecka

Nytt avtal. I dag träffade industrifacken inom LO ett treårigt avtal med arbetsgivarna. Det ger totalt 6,5 procent under avtalstiden. Transport har fortfarande förhandlingar kvar, och kommer att träffa motparten BA i nästa vecka. – Vi kan redan nu säga att det är både för lite pengar och för lång tid, säger Tommy Wreeth på Transport.

Avtalet, som börjar gälla i morgon, den 1 april, ger totalt 6,5 procent under avtalstiden, och berör direkt 600 000 anställda inom industrin. Det får även effekt på anställda inom bland annat handeln samt hotell- och restaurang.

Avtalet har två centrala delar: en låglönesatsning och något som kallas flexpension. Låglönesatsningen innebär att den som tjänar under 24 000 kronor per månad kan förvänta sig en löneökning på mellan 1 500 och 1 600 kronor per månad under avtalsperioden. Flexpensionen gör det möjligt för arbetstagare att antingen få ut en del av avtalspensionen före sin 65-årsdag eller en något högre pension för den som jobbar ända fram till pensionsdagen.

Tommy Wreeth är förbundskassör inom Transport, och han säger så här om det avtal som nu träffats.

– Resultatet av det nya avtalet blev 6,51 procent på tre år, möjligt att säga upp efter två år. Den låglönesatsning som Transport arbetat för kom också med. Uppgörelsen ligger mycket nära den LO-samordning som Transport sedan tidigare ställt sig bakom. Just nu analyserar vi avtalet, men vi kan redan nu säga att det är både för lite pengar och för lång tid.

När ska Transport teckna sitt avtal?

– Vi måste träffa motparten Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, först innan vi kan säga något om det. Vi har våra delegationer inne nästa vecka på transportavtalet och miljöavtalet.

Kommer det att följa det så kallade märket i det nu träffade industriavtalet?

– Också det är svårt att säga. I normalfallet brukar det totala värdet hamna någonstans i de trakterna. Vi återkommer med mer detaljer i mitten av nästa vecka.

Ordförande för GS-facket, Per-Olof Sjöö, säger till LO-tidningen, att löneökningstakten ligger på 2,0 procent per år. Utöver lönerna innehåller märket på 6,5 procent också 0,5 procentenheters avsättning till delpensioner.

– Vi har gjort vår gemensamma bedömning att det inte finns skäl att varken växla ned eller växla upp löneökningstakten, säger han.

Samtliga berörda, på både den fackliga sidan och hos arbetsgivarna, beskrev vid en presskonferens vid lunchtid i dag, förhandlingarna som hårda men konstruktiva och att avtalet ligger på en bra nivå.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så blir taxitelefonisternas fackbyte till Unionen

Taxiväxel. Som en del i gränsdragningsuppgörelsen mellan Transport och Unionen går taxitelefonisterna över till Unionen.

Dimitrios Nikopoulos, styrelseordförande, Taxi Stockholm

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.