Avtalen klara för industrifacken – Transport träffar BA i nästa vecka
Nytt avtal. I dag träffade industrifacken inom LO ett treårigt avtal med arbetsgivarna. Det ger totalt 6,5 procent under avtalstiden. Transport har fortfarande förhandlingar kvar, och kommer att träffa motparten BA i nästa vecka. – Vi kan redan nu säga att det är både för lite pengar och för lång tid, säger Tommy Wreeth på Transport.
Avtalet, som börjar gälla i morgon, den 1 april, ger totalt 6,5 procent under avtalstiden, och berör direkt 600 000 anställda inom industrin. Det får även effekt på anställda inom bland annat handeln samt hotell- och restaurang.
Avtalet har två centrala delar: en låglönesatsning och något som kallas flexpension. Låglönesatsningen innebär att den som tjänar under 24 000 kronor per månad kan förvänta sig en löneökning på mellan 1 500 och 1 600 kronor per månad under avtalsperioden. Flexpensionen gör det möjligt för arbetstagare att antingen få ut en del av avtalspensionen före sin 65-årsdag eller en något högre pension för den som jobbar ända fram till pensionsdagen.
Tommy Wreeth är förbundskassör inom Transport, och han säger så här om det avtal som nu träffats.
– Resultatet av det nya avtalet blev 6,51 procent på tre år, möjligt att säga upp efter två år. Den låglönesatsning som Transport arbetat för kom också med. Uppgörelsen ligger mycket nära den LO-samordning som Transport sedan tidigare ställt sig bakom. Just nu analyserar vi avtalet, men vi kan redan nu säga att det är både för lite pengar och för lång tid.
När ska Transport teckna sitt avtal?
– Vi måste träffa motparten Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, först innan vi kan säga något om det. Vi har våra delegationer inne nästa vecka på transportavtalet och miljöavtalet.
Kommer det att följa det så kallade märket i det nu träffade industriavtalet?
– Också det är svårt att säga. I normalfallet brukar det totala värdet hamna någonstans i de trakterna. Vi återkommer med mer detaljer i mitten av nästa vecka.
Ordförande för GS-facket, Per-Olof Sjöö, säger till LO-tidningen, att löneökningstakten ligger på 2,0 procent per år. Utöver lönerna innehåller märket på 6,5 procent också 0,5 procentenheters avsättning till delpensioner.
– Vi har gjort vår gemensamma bedömning att det inte finns skäl att varken växla ned eller växla upp löneökningstakten, säger han.
Samtliga berörda, på både den fackliga sidan och hos arbetsgivarna, beskrev vid en presskonferens vid lunchtid i dag, förhandlingarna som hårda men konstruktiva och att avtalet ligger på en bra nivå.