Avtalsförhandlingar i gång för landets 3 000 hamnarbetare
Hamn. Tryggare anställningar och en garanti för att automatiserade arbetsuppgifter, som krankörning från kontoret, ska utföras av hamnarbetare. Det är krav som Transport har med sig när stuveriförhandlingarna startade på måndagen.
Förbundet är i full gång med avtalsförhandlingar för åkerichaufförer, terminalarbetare, renhållare och anställda i bevakningsföretagen.
Nu kliver hamnarbetarna in i ringen. Transport och motparten, Sveriges Hamnar, påbörjade förhandlingarna redan i våras, men fick avbryta när pandemin bröt ut. Precis som på andra områden förlängdes det gamla avtalet, som egentligen löpte ut den 30 april.
För stuveri gäller nu samma förutsättningar som för övriga grupper i förbundet. Transport har sagt ja till LO:s samordnade krav och till det ”märke” som LO-styrelsen antog efter att industrin tecknat en uppgörelse i månadsskiftet oktober-november.
Det som gäller nu är 5,4 procent i lönehöjning på 29 månader. En het potatis är retroaktiv betalning för de månader som gått sedan parterna valde att frysa de gamla avtalen.
– Den möjligheten skrev industrin bort. Visst, vi kan kräva kompensation ändå. Men då kommer den ersättningen att räknas av från de 5,4 procenten, säger Transports avtalssekreterare Peter Winstén.
Industrins uppgörelse bygger på lönehöjningar i två steg. Den första sker i höst och är tänkt att ge 3 procent i lönelyft. Nästa kommer på våren 2022 och fyller på med ytterligare 2,4 procent.
Hamnarbetarnas snittlöner ligger i dag på drygt 30 600 kronor. Det innebär att det finns ett löneutrymme på totalt cirka 1 600 kronor. Det kan jämföras med det förra treåriga avtalet som gav sammanlagt 1 908 kronor. Fast då hade ingen hört talas om corona.
Peter Winstén påpekar att praxis på stuveriområdet varit att löneökningarna ska räknas på utgående löner – inklusive tillägg. Det innebär att många får större höjningar än de nominella.
Märket anger alltså 5,4 procent i löneutrymme i årets avtalsrörelse.
Men i det ingår en förbättring av tjänstepensionen, som LO förhandlat fram. Det handlar om en etappvis sänkning av de anställdas ålder, från 25 till 22 år, då arbetsgivarna börjar betala in pensionspremier till Fora.
Kruxet är att arbetsgivarna numera kräver ”avräkning” för alla förändringar som kostar pengar. Det gäller även avtalspensionen. Kostnaden ska tas ut bransch för bransch. Många unga på arbetsplatserna betyder större kostnad för arbetsgivarna – och en större avräkning på de 5,4 procent som ursprungligen finns i lönepotten.
Bevakning är en av Transports branscher med relativt låg medelålder. Här kommer den förbättrade avtalspensionen att kosta 0,51 procentenheter. Av de 5,4.
Stuveri har färre unga och avräkningen stannar på cirka 0,13 procentenheter. Denna skillnad ger en dryg hundralapp mer i löneökning för hamnarbetarna, jämfört med väktarna.
I årets förhandlingar vill Transport skapa tryggare och säkrare jobb för alla medlemsgrupper. Missbruk av visstider och deltider ska stävjas. Förbundet vill också se ett mer konstruktivt samarbete kring arbetsmiljöfrågor.
I hamnarna har arbetsgivarna länge använt sig av extringar, blixten, som kallats in på kort varsel när personalbehovet är stort. Facket har accepterat lösningen, bland annat därför att företagen inte använt sig av bemanningsföretag.
Denna praxis är numera bruten. APM Terminals i Göteborg har sagt upp fast anställda och ersatt dem med uppåt 200 inhyrda. Från fackligt håll finns en oro för att fler stuveriföretag ska följa efter.
Ett annat orosmoln är automatisering och robotisering. Flera hamnar skaffar nu kranar eller truckar som är förberedda för automatiserad drift.
Transport vill ha en skrivning i kollektivavtalet som slår fast att de nya jobb och arbetsuppgifter som skapas i och med digitaliseringen ska utföras av kollektivarna.
Transport och Sveriges hamnar ska i första skedet förhandla under måndagen och tisdagen.
På onsdag väntas Arbetsdomstolen släppa domen i målet mellan Sveriges Hamnar och Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet (HF).
Efter närmare 50 år utan kollektivavtal – och utan så kallad fredsplikt – fick HF ett eget avtal i början av 2019. Avtalet gav inte det inflytande förbundet hoppats på. Efter en lokal tvist i Göteborg gick HF till Arbetsdomstolen.
I Sverige har praxis länge varit att inte tillämpa två eller flera avtal samtidigt på en och samma yrkesgrupp. Det först tecknade kollektivavtalet gäller.
– Skulle Arbetsdomstolen gå på HF:s linje får det orimliga konsekvenser. Vi kan få olika villkor för hamnarbetare i en och samma hamn, beroende på vilket fackförbund man är med, säger Per-Olof Norgren.