Avtalsrörelsen i backspegeln

LO har förlorat allt inflytande över lönebildningen. Makten ligger numera helt hos industrin. Det hävdar kritiska röster i Transport efter de senaste turerna i avtalsrörelsen.

Löner och löneutveckling har blivit en allt hetare potatis, sedan LO på 1990-talet slog in på en väg som innebar större återhållsamhet. Genom måttliga lönelyft skulle inflationen hållas nere och Sverige skulle stå sig starkare mot omvärlden.

En bärande tanke var att löneökningarna för de anställda inom industrin skulle bli normerande för alla. Det är en roll som har ifrågasatts av andra i LO-familjen.

I den förra avtalsrörelsen fick LO:s industrifack rejält på skallen. Trots att alla förbund enats om att driva samordnade krav, gick IF Metall sin egen väg. Utan att snacka med övriga fack tecknade man ett tvåårsavtal med historiskt låga lönelyft.

För resten av LO blev kallduschen om möjligt ännu blötare när det stod klart att arbetsgivarna surrat sig hårt vid rodret. Ingen enskild arbetsgivarorganisation skulle tillåtas sticka iväg vid förhandlingsborden. Arbetsgivarnas taktik blev framgångsrik. Förbund efter förbund tvingades skriva på avtal som gav 0,9 procent första året och 2,6 procent det påföljande.

Våren 2011 drog det ihop sig till ny avtalsrörelse. I LO-borgen kom samordningsfrågan upp på bordet. Skulle de 14 förbunden enas igen? Skulle man agera tillsammans?

Den 9 maj 2011 presenterade industrifacken plötsligt ett nytt så kallat industriavtal. Det är en konstruktion som funnits sedan 1997 och som satt upp egna spelregler vid löneförhandlingarna för arbetare, tjänstemän och arbetsgivare i industrisektorn.

I sin nya tappning gick avtalet längre än de tidigare. Nu stadgades att Industriavtalet skulle stå över andra eventuella uppgörelser. Men hur skulle industriavtalet fungera ihop med en eventuell LO-samordning? Gick överenskommelserna över huvud taget att förena?

När frågan kom upp i LO:s styrelse blev debatten hätsk. Svaret blev till slut ett tveksamt ”ja”. Från alla utom från Transport som reserverade sig.

I LO fortsatte sedan diskussionerna om en ny samordning. Knäckfrågan blev kvinnopotten, en särskild satsning på lågavlönade kvinnor.

Resultatet blev att tre industrifack ställde sig utanför samordningen – IF Metall, Livs och GS. Övriga elva LO-förbund anslöt sig och enades om att gå ut och kräva 860 kronor i lönelyft, plus 100 kronor i en särskild jämställdhetspott för grupper som tjänar under 22 400 kronor.

I Transport väcktes farhågor. Skulle industrin återigen gå ut först och teckna ett avtal på låg nivå? En uppgörelse som alla andra löntagare skulle tvingas underkasta sig…

I dag har profetiorna besannats, menar man i Transport.

IF Metall gick in i ringen först och skrev på ett avtal som bara gav 2,6 procent på ett år. För de allra flesta av LO:s arbetare är det långt under samordningskravet på 860 kronor. Näst på tur stod Byggnads, som nådde 774 kronor. Det motsvarar 2,6 procent för de relativt välavlönade byggjobbarna. Det var alltså inte ända fram, men betyget drogs upp av att avtalet omfattade alla. Även lågavlönade byggstädare, där 774 kronor faktiskt motsvarar över fyra procent i lönehöjning.

Efter Byggnads har Handels och Fastighets gjort upp. I Transports led har avtalen inte väckt någon entusiasm. Handels butiksanställda fick visserligen 710 kronor, men medlemmarna har fått betala varje krona över 2,6 procent med andra försämringar. Mest har unga och nyanställda fått offra.

Märket är alltså ristat i sten. Igen. Av industrifacken.

”Även medlarna är satta under förmyndarskap! Transport är det enda förbund som kan vara öppet kritiskt. Vi var de enda som sa nej när LO-styrelsen tog ställning till industriavtalet och samordningen” mullrar en besviken transportare.

Hur ska Transport göra nu? Utkämpa en ensam kamp under samordningens sönderblåsta fana?

Vad händer när samordning kommer upp på LO:s dagordning nästa gång? Vad talar för att Transport ska gå med då?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

En svårhanterad avtalsrörelse väntar

Ordförandeord. Jag tror att det blåser upp till en rätt rörig och svårsamordnad avtalsrörelse 2025. Avtalsrörelsen är, som många av er vet, perioden då vi fastställer villkoren i våra kollektivavtal. Och frågan är om vi ska vara med i en samordnad avtalsrörelse med LO eller inte.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Pengar men också tid

Ledare. Så stor löneökning skulle du haft för att matcha pris­ökningarna. Det var en rubrik i Dagens Nyheter (DN 9/9–2024 ) som fångade mitt intresse.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.