Både arbetsrätten och antiken får plats i läroplanen
Undervisning. Skolverket har lyssnat på kritik från bland annat Transport. I förslaget till nya kursplanerna skrivs kunskap om arbetsliv in igen.
Skolverket har i dag, onsdag, lämnat över förslagen för nya kursplaner till regeringen. Och arbetsrätt för årskurs 7 – 9 finns åter med.
– Det är jätteglädjande. Det är en alldeles för viktig punkt för att plockas bort, säger Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare på Transport.
Han var föredragande från förbundet, den som skrev remissvaret till Skolverket i oktober i absolut sista sekund.
LO upptäckte då att allt som rör arbetsvillkor och arbetsmarknad i förslaget till ny kursplan för högstadiet var borta. Liksom LO protesterade Transport och Handels, och även arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, mot den föreslagna förändringen.
– Vi fick en tidsfrist på en dag och skrev remissvaret. Vi tycker att elever borde få lära sig mer om arbetslivet, och sina rättigheter, i skolan, säger Gustaf Järsberg.
Skolverket har vägt in synpunkterna i det reviderade förslaget till kurs- och ämnesplaner för grundskolan.
Den undervisning som Skolverket ville ta bort ur läroplanen lyder i nuvarande plan: ”Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader.”
Andra synpunkter som det statliga verket har lyssnat på gäller kunskap om de nationella minoriteterna. Och så har Skolverket lagt tillbaka Bibeln, nationalsången, de vanligaste psalmerna, lyriken och dramatiken.
Skolverket föreslog i remissrundan också att antiken skulle strykas från högstadiets kursplan i historian. Men efter omfattande synpunkter drogs förslaget tillbaka, skriver verket i sitt pressmeddelande.
I det slutliga förslaget betonas fakta tydligare och kunskapskraven har skrivits om.
– De nuvarande kunskapskraven kan vara svåra att förstå. Det har orsakat problem för både lärare och elever och det vill vi åtgärda med de här förändringarna, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, i ett pressmeddelande.
Det slutgiltiga beslutet om formuleringarna i kursplanerna tas av regeringen, som också beslutar när de ska börja gälla.