Bakgrund: Så funkar förslaget

Politik. Förslaget på ny lagstiftning innebär ett tillägg i medbestämmandelagens paragraf 41. Paragrafen styr fredsplikten och definierar vad som är otillåtna stridsåtgärder.

I Sverige kan facken strejka för att få kollektivavtal. När avtalet är undertecknat rådet fredsplikt.

Men en arbetsgivare med avtal är inte helt fredad. Ett annat fack än det första kan nämligen kräva ett eget kollektivavtal och det är helt lagligt för det andra facket att ta strid för sitt avtal.

I det föreslagna tillägget i mbl förbjuds däremot strejker och andra stridsåtgärder på dessa arbetsplatser med avtal om syftet inte just är att teckna ett ytterligare kollektivavtal med fredsplikt.

Det finns därutöver två förutsättningar för att det andra facket ska kunna ta strid. Fack och arbetsgivare måste ha förhandlat och de krav som ställs måste vara tydligt redovisade så att motparten förstår dem och vet vad som krävs för att få ett avtal med facket och slut på strejken.

Strejken eller annan pågående stridsåtgärd blir dessutom förbjuden om facket under pågående strejk kommer med andra krav än vad de tidigare har förhandlat om. Facket kan alltså inte fylla på med nya krav under pågående strejk.

I ytterligare en punkt förbjuds stridsåtgärder om de används för påtryckningar i tvister som gäller individer. Facket kan alltså inte bland sina krav lägga in ett individuellt krav som att till exempel en medlem ska få lättare arbetsuppgifter och en annan längre semester.

Bakgrunden till denna regel är att tvister som gäller individer ska efter förhandlingar avgöras i domstol om inte parterna kommer överens.

Redan med dagens lagar kan det andra facket få igenom andra villkor och löner än vad det första facket har i det ursprungliga kollektivavtalet. Men enligt svensk lagstiftning är det ändå det första avtalet som reglerar lönerna och villkoren och det är detta som arbetsgivaren ska följa.

Den lagstiftning som föreslås skulle lösa problemen i Göteborgs containerhamn. Hamnarbetarförbundet skulle inte som nu kunna fylla på sin kravlista, vara otydlig med vad man vill och ha krav som gäller enbart enskilda individer när de varslar om stridsåtgärder.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Morgan Svensson:
    6 juni, 2018

    Hur ser ni på denna risk? https://arbetet.se/2018/06/05/expert-ser-risk-for-gula-fack/

Lästips:

Ett skepp kommer lastat med bananer – och kokain?

Hamn. Förra veckan stängdes fyra hamnarbetare av i Helsingborgs hamn. De är inte misstänkta för något brott men är kollegor till den man som är åtalad misstänkt för att inifrån hamnen hjälpt kokainsmugglare i stor skala.

Transportarbetarens logga

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.