Bakgrund: Så funkar förslaget
Politik. Förslaget på ny lagstiftning innebär ett tillägg i medbestämmandelagens paragraf 41. Paragrafen styr fredsplikten och definierar vad som är otillåtna stridsåtgärder.
I Sverige kan facken strejka för att få kollektivavtal. När avtalet är undertecknat rådet fredsplikt.
Men en arbetsgivare med avtal är inte helt fredad. Ett annat fack än det första kan nämligen kräva ett eget kollektivavtal och det är helt lagligt för det andra facket att ta strid för sitt avtal.
I det föreslagna tillägget i mbl förbjuds däremot strejker och andra stridsåtgärder på dessa arbetsplatser med avtal om syftet inte just är att teckna ett ytterligare kollektivavtal med fredsplikt.
Det finns därutöver två förutsättningar för att det andra facket ska kunna ta strid. Fack och arbetsgivare måste ha förhandlat och de krav som ställs måste vara tydligt redovisade så att motparten förstår dem och vet vad som krävs för att få ett avtal med facket och slut på strejken.
Strejken eller annan pågående stridsåtgärd blir dessutom förbjuden om facket under pågående strejk kommer med andra krav än vad de tidigare har förhandlat om. Facket kan alltså inte fylla på med nya krav under pågående strejk.
I ytterligare en punkt förbjuds stridsåtgärder om de används för påtryckningar i tvister som gäller individer. Facket kan alltså inte bland sina krav lägga in ett individuellt krav som att till exempel en medlem ska få lättare arbetsuppgifter och en annan längre semester.
Bakgrunden till denna regel är att tvister som gäller individer ska efter förhandlingar avgöras i domstol om inte parterna kommer överens.
Redan med dagens lagar kan det andra facket få igenom andra villkor och löner än vad det första facket har i det ursprungliga kollektivavtalet. Men enligt svensk lagstiftning är det ändå det första avtalet som reglerar lönerna och villkoren och det är detta som arbetsgivaren ska följa.
Den lagstiftning som föreslås skulle lösa problemen i Göteborgs containerhamn. Hamnarbetarförbundet skulle inte som nu kunna fylla på sin kravlista, vara otydlig med vad man vill och ha krav som gäller enbart enskilda individer när de varslar om stridsåtgärder.