Bakslag i rättegång om inhyrd personal

Domen i ett uppmärksammat bemanningsmål blev en kalldusch för fackförbundet IF Metall. Arbetsdomstolen gick på Volvo Powertrains linje och menade att arbetsgivaren lämnat tillräckligt med information till facket inför en utökning av antalet bemanningsanställda.

Annett Olofsson på LO-TCO Rättskydd var IF Metalls ombud vid rättegången. Hon är överraskad över domen, som hon upplever som ett avsteg från själva syftet med medbestämmandelagen, mbl.

– Det är tråkigt. Vi känner oss ganska snopna. Det här står i strid med tidigare domar och i strid med tankarna om företagens förhandlingsskyldighet som uttalades när mbl tillkom, anser Annett Olofsson.

Tvisten mellan Volvo Powertrain i Skövde och IF Metall handlar ytterst om inflytandet över hur mycket inhyrd personal företaget ska kunna ta in. Tidigare fanns ett lokalt avtal som reglerade bemanningen, men efter att arbetsgivaren sa upp det har inget nytt tecknats. Bolag och fack har i stället vid flera tillfällen förhandlat om inhyrningen av personal, som Volvo succesivt utökat.

Både fack och arbetsgivare var överens om att företaget förhandlat med den lokala fackklubben. Vad IF Metall däremot vände sig mot var att arbetsgivaren varit för oprecis i sin information om inhyrningen. Klubben ansåg att Volvo, om viljan funnits, hade kunnat lämna mer detaljerade uppgifter om exakt hur många som skulle hyras in. Facket ville också ha reda på kontraktsperioder, vilka arbetsuppgifter det gällde och vilka krav på utbildning och erfarenheter som arbetsgivaren ställde på de bemanningsanställda.

Denna information fick facket, på ett tidigare stadium, så länge parterna hade ett undertecknat avtal. Därför borde det inte vara omöjligt att meddela den till facket även i fortsättningen. Ska mbl-förhandlingarna bli meningsfulla krävs mer detaljerad information, resonerade arbetstagarparten.

Volvo Powertrain hävdade motsatsen. Kraven på mer exakta uppgifter vid mbl-förhandlingar skulle hindra företaget från att utnyttja inhyrda så flexibelt och rationellt som man tänkt sig. Dessutom hävdade företaget att man inte själv hade den efterfrågade informationen vid förhandlingstillfällena.

Bägge dessa resonemang köpte Arbetsdomstolen. Det innebar att det räckte att företaget angav att man ville hyra in ”som mest” 300 personer det ena kvartalet 2011 och ”som mest” 650 personer det andra.

Annett Olofsson på LO-TCO Rättsskydd betonar att andemeningen i medbestämmandelagen är att arbetstagarna verkligen ska erbjudas möjlighet att sätta sig in i frågor och kunna påverka beslut och verksamhet.

– Det är ofrånkomligt att fackligt inflytande blir lite besvärligt för företagen. Men den här domen kan man tolka som att så fort det blir lite obekvämt för arbetsgivaren att uppfylla sin primära förhandlingsskyldighet, så behöver de inte anstränga sig, säger hon.

IF Metall ansåg sig genom dokument kunna bevisa att Volvo satt på den information som fackklubben bad om, fast det tillbakavisades av AD.

Tolkar Olofsson domen som att det nu är fritt fram för arbetsgivare att anlita bemanningsföretag utan att förhandla?

– Nej, det är inte fritt fram. I och med att AD inte tar ställning till förhandlingsfrågan är det gammal praxis som gäller. Arbetsgivaren är primärt förhandlingsskyldig vid den här typen av förändringar.

– På Volvo hade man redan inhyrd personal och förhandlade om att ta in mer och mer. Det är den speciella situationen på det här företaget som AD bedömt med stora produktionssvängningar som sker med kort varsel.

I stället för ett begärt skadestånd på två miljoner kronor får IF Metall nu betala rättegångskostnaderna på omkring 400 000 kronor.

Två av ledamöterna i Arbetsdomstolen gick på tvärs mot majoriteten och höll med IF Metall om att Volvo visst hade åsidosatt sin förhandlingsskyldighet enligt medbestämmandelagen och därför skulle betala begärt skadestånd. Ledamöterna anför att det förefaller ”osannolikt att bolaget, i samma stund som det lokala avtalet upphört att gälla, inte längre visste hur behovet av inhyrd personal skulle komma att se ut annat än mycket övergripande för ett kvartal i taget.”

Annett Olofsson är osäker på om domen kommer att avskräcka andra fackförbund från att driva frågor om rätten till förhandling vid inhyrning i AD.

– Jag vet inte om andra fack kan lägga det här som mall över sin egen verksamhet. Inom industrin är det snabba produktionsförändringar som gäller.

– Företagens primära förhandlingsskyldighet ligger hur som helst fast. Är det så att arbetsgivaren inte förhandlar på ett sätt som facket önskar gäller det att titta på om man kan begära någonting mer. Och vad fackförbundet har på fötterna för att kräva det.

 

Fotnot. Dom nr 26/12, mål nr A 115/11 och A 155/11 kan hämtas på Arbetsdomstolens hemsida www.arbetsdomstolen.se. Gå till ”Senaste avgörandena” högst upp till höger på sidan.

Vid Volvo Powertrains anläggning i Skövde arbetar 2 600 personer med tillverkning av motorer och motorkomponenter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.