Karta över var Trafikverket vill tillåta tyngre lastbilar, på 74 ton.
Close
De bruna fläckarna är vägarna där Trafikverket vill tillåta tyngre lastbilar, på 74 ton. Kartan är hämtad ur verkets rapport.
Close

Bara en liten del av vägnätet öppnas för 74-tons lastbilar

Fem små bruna fläckar på Sverigekartan. Det är bara här som åkerierna får börja köra med 74-tons lastbilar nästa år. Förslaget kommer från Trafikverket som utrett var de tyngre bilarna kan rulla – utan att det konkurrerar med järnvägen.

– Det här förslaget skapar ingen klimatnytta. Vilket åkeri investerar i fordon som bara går att köra på en pytteliten del av vägnätet? säger Ulric Långberg på branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag (SÅ).

Även Transports utredare Antti Vainio är kritisk:

– Jag tror inte heller att åkerierna kommer att investera i 74 ton. Det är synd. Regeringen och Trafikverket borde ha sett mer till helheten.

I oktober gick regeringen ut med att 74-tons lastbilar ska tillåtas från den 1 mars 2017. Fast beslutet gäller bara på vägsträckor där det inte är möjligt att frakta godset på järnväg eller till sjöss. Maxlängden på fordonen blir densamma som tidigare, 25,25 meter.

När beslutet togs fick Trafikverket i uppdrag att snabbutreda vilka vägar som klarar höjningen från dagens 64 ton till 74. Fast den kinkigaste frågan är den om konkurrensen mot järnvägen.

I tisdags la Trafikverket fram sitt förslag till bärighetsklassning för 74 ton, bk4. Tungbilarna ska få rulla inom fem avgränsade områden i Sverige. Sammanlagt handlar det om knappt 800 mil, vilket motsvarar omkring åtta procent av det statliga vägnätet.

Inom de fem utpekade områdena är det i snitt en sjättedel av vägnätet som blir bk4-klassade. Så här ser det ut:

  • Västerbotten och Norrbotten. En tårtbit rakt in från Piteå och Skellefteå. Sammanlagt 220 mil väg öppnas. Luleå omfattas inte.
  • Jämtland. Ett område kring Storsjön, 220 mil ingår. Fast ut till kusten får de tyngre ekipagen inte köra.
  • Gävleborg och Dalarna. Ett område där Avesta, Falun-Borlänge, Söderhamn och Gävle blir hörnstolpar. 160 mil ingår.
  • Värmland. Norr om Vänern, med Karlstad och Kristinehamn som baser. Omkring 100 mil.
  • Kronoberg och Kalmar. Ett stråk från Växjö och österut till kusten. 85 mil.

På SÅ är Ulric Långberg besviken. Lastbilar på 74 ton kan minska utsläppet av växthusgaser med 20 procent och innebär mindre vägslitage, anser han. Förklaringen till det lägre slitaget är att de tyngre ekipagen har fler hjulaxlar.

Att införa 74-tonsbilar är inte gjort över en natt, påpekar Långberg. Vägarna måste skylts om, broar förstärkas och åkarna behöver framförhållning när de investerar.

En släpvagn till ett 74-tonsekipage måste ha en extra axel. Den är kostsam och väger dessutom 800 kilo extra. Det innebär förstås 800 kilo mindre last de gånger ekipaget används på en vanlig väg som tillåter högst 64 ton.

Transports utredare Antti Vainio säger:

– Hos politikerna finns en övertro på att det går att flytta över gods från väg till järnväg. Vi anser att man borde ha sett mer till en helhet där också vägslitageavgiften ingår. Den behövs för att vi ska kunna kontrollera cabotagetrafiken.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.